21.7 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCondescu, atac la Ciurel

Condescu, atac la Ciurel

Preşedintele Consiliului de Administraţie al Clubului de fotbal Pandurii a organizat ieri, la Târgu Jiu, o conferinţă de presă în care a prezentat o serie de documente legate de activitatea financiară a echipei. Este vorba de un raport pe anul 2012 al administratorilor Clubului în care se vorbeşte despre un profit la Pandurii de 3,9 milioane de lei. Aceleaşi date financiare pentru anul trecut sunt consemnate într-un raport al unui auditor independent, care a fost prezentat asociaţilor Clubului Pandurii pe 29 aprilie, anul acesta. Nu în ultimul rând, Marin Condescu a prezentat şi raportul Comisiei de cenzori privind avizarea bilanţului contabil pe anul 2012. Documentul respectiv a ajuns, din alte surse, şi la conducerea Complexului Energetic Oltenia. În actul amintit se vorbeşte despre acelaşi profit, dar datele au un caracter general şi nu explicitează modul în care au fost cheltuite anumite sume. Astfel, există cheltuieli cu amortizarea de 4,6 milioane de lei, cheltuieli cu colaboratorii de 16,3 milioane de lei, comisioane şi onorarii de 472.301 lei sau „alte cheltuieli“ în valoare de 953.102 lei.

Nu mai vrea bani de la CEO

Marin Condescu a declarat că nu a ţinut niciodată documentele secrete şi vrea ca ancheta începută de poliţie şi verificările derulate de Garda Financiară să lămurească toate solicitările administraţiei Complexului Energetic Oltenia (CEO). Liderul de sindicat a fost evaziv în explicaţii când a fost pus să prezinte în detaliu cheltuielile. Şeful Clubului Pandurii a dezvăluit că foloseşte acelaşi director economic, şefi de servicii sau cenzori care sunt încadraţi la CEO: „Sper să fie lucrurile lămurite cât mai repede. Organele îşi vor face datoria. Plângerea CEO are trei puncte: ocuparea ilegală a spaţiului de la Debarcader, că nu am prezentat documentele cerute şi că anumite aspecte din buget ar îmbrăca elemente penale. Noi am încheiat 2012 cu peste trei milioane de lei profit. Acum am renunţat la finanţarea de la CEO. Sperăm ca banii să se ducă la handbal şi la baschet, unde e o datorie foarte mare. Noi până acum am primit de la CEO 2,8 milioane de lei, dintr-un buget total pe 2013 de nouă milioane de lei. Din cauza condiţiilor grele cu care se confruntă CEO, am renunţat să mai primim şi restul de bani până la sfârşitul anului.

Cazare de lux pentru Pandurii

În ceea ce priveşte anumite sume foarte mari de bani cheltuite cu echipa, Marin Condescu a admis faptul că acestea sunt ridicate, însă a spus că se lucrează în Târgu Jiu, la un hotel de lux de patru sau cinci stele, cu 22 de camere, unde vor fi cazaţi jucătorii. Imobilul respectiv ar rămâne după 20 de ani în proprietatea Primăriei Târgu Jiu. „Nici eu nu ştiam că jucătorii sunt purtători de amortismente. Dar cu tot scandalul ăsta de acum am aflat de la directorul economic. Oricum, toate cheltuielile făcute la Club sunt aprobate de AGA şi CA. Dacă CEO ar merge ca Pandurii ar fi foarte bine“, a mai spus şeful Clubului de fotbal din Târgu Jiu. În conferinţa de presă de ieri, organizată la sediul Clubului de fotbal, Marin Condescu a mai spus că nu şi-a recuperat suma de 400.000 de euro pe care a plătit-o echipei Dinamo, în locul Pandurilor, în cazul datoriei rămase în urma vânzării jucătorului Iordache. Sindicalistul a recunoscut în premieră că Pandurii este acţionară la un post local de televiziune şi că deţine, alături de senatorul Toni Greblă şi alte trei persoane, drepturile de utilizare a siglei echipei Pandurii, dar că acest lucru nu ar însemna, în opinia lui Condescu, dreptul de proprietate asupra Clubului. Condescu susţine că se va supune oricărei decizii de a fi schimbat din funcţie şi că în locul său ar putea conduce Clubul primarul din Târgu Jiu, Florin Cârciumaru, sau Viorel David, reprezentantul SC Artego.

Tunurile pe Ciurel

În acelaşi cadru, preşedintele Federaţiei Naţionale Mine Energie, Marin Condescu, s-a referit şi la situaţia delicată în care se află Complexul Energetic Oltenia, susţinând că este nevoie de un plan de redresare a companiei. Acesta ar trebui să fie elaborat de liderul PSD Gorj, Florin Cârciumaru, sindicate şi administraţia Complexului Energetic Oltenia. „Îl aşteptăm săptămâna viitoare pe secretarul de stat Popa să identificăm soluţiile cel mai puţin dureroase pentru redresarea CEO. Din informaţiile mele, bugetul CEO pe 2013 nu ar fi fost aprobat nici până acum. Este nevoie de o rectificare bugetară pentru a rezista. S-a spus să facem un sacrificiu cu salariile să ieşim pe Bursă, acum managerul Ciurel s-a răzgândit. Ministrul Niţă mi-a confirmat faptul că programul cu ieşirea pe Bursă în luna octombrie rămâne în picioare. În primele 11 zile din iulie suntem pe minus şi sunt şanse slabe să recuperăm. Trebuie să salvăm de la faliment această societate. Marea lovitură pe care vor s-o dea unii este insolvenţa. În aceste condiţii, prestatorii nu-şi vor mai putea recupera vreodată banii, peste 100 de milioane de lei. Lovitura mortală în afara CEO va fi pentru prestatori. Ce se încearcă acum cu unii salariaţi să semneze actele adiţionale e inchiziţie. Actuala structură e gândită ca un aparat represiv. Să ceară, cineva, în orice dimineaţă, situaţia conturilor la CEO, să vedem câţi bani sunt, dacă sunt pe zero. În prezent, o soluţie ar fi introducerea unui program de întrerupere a activităţii“, a mai spus sindicalistul.

Ciurel dă replica

În replică la acuzaţiile lansate de Marin Condescu şi care vizează actul de management al lui Laurenţiu Ciurel, directorul Complexului Energetic Oltenia a declarat că va continua să solicite organelor de control să facă verificări, acolo unde există suspiciuni cu privire la cheltuirea banilor companiei. „Şi în anii trecuţi, bugetul a fost aprobat în iulie, august. Nu s-a renunţat la listarea pe Bursă şi nu a fost luată o altfel de decizie până acum. Marin Condescu să mai citească manuale de clasa a X-a când vorbeşte de faliment sau insolvenţă. Foloseşte cuvinte pe care nu le înţelege. Ideea cu încetarea activităţii este o aberaţie pentru că noi de câteva zile am ajuns cu producţia la 1.200 de megawaţi şi sunt şanse de redresare. Dacă domnul Condescu are vreo problemă cu măsurile luate de CEO cu salariaţii poate sesiza instanţa de judecată, iar informaţia că nu am avea bani în cont este falsă pentru că luna asta am dat banii cu patru zile mai devreme“, a precizat Laurenţiu Ciurel, managerul Complexului Energetic Oltenia. Acesta a fost singurul director din minerit şi energie de până acum care s-a interesat de activităţile desfăşurate de sindicate cu banii Complexului Energetic Oltenia. În acest sens, au fost depuse peste zece plângeri penale, din care jumătate vizează direct sau indirect sindicatele conduse de Marin Condescu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS