11.7 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePrimăria Craiova, urmărită penal

Primăria Craiova, urmărită penal

Judecătoria Craiova a dispus începerea urmăririi penale faţă de primarul Craiovei şi consilierii locali, cu privire la săvârşirea infracţiunii de vătămare corporală gravă din culpă, victimă fiind biciclistul care şi-a rupt ambele mâini, căzând într-o groapă nesemnalizată din carosabil

Războiul juridic dintre biciclistul care şi-a rupt ambele mâini, căzând într-o groapă nesemnalizată, pe o stradă din Craiova, şi municipalitate continuă şi acum, la mai bine de un an de la accident. În ciuda soluţiei de neîncepere a urmăririi penale (NUP) date de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Craiova, biciclistul pare să fi găsit înţelegere la instanţele judecătoreşti, căci judecătorii au desfiinţat, nu demult, soluţia dată de procurori şi au dispus începerea urmăririi penale faţă de Primăria Craiova şi Consiliul Local.

O groapă în întuneric

Reamintim că un biciclist din Craiova, căsătorit şi tată a doi copii, a fost la un pas de a-şi pierde viaţa în urma unui accident rutier.  Ionuţ C., de 33 de ani, a nimerit cu bicicleta într-o groapă prost reparată din carosabil, aflată într-o zonă slab iluminată de pe o stradă craioveană foarte circulată. Echipamentul de protecţie i-a salvat viaţa. S-a ales, însă, cu faţa parţial paralizată şi cu ambele mâini rupte. Accidentul s-a produs pe 3 iulie 2012, pe strada Fraţii Goleşti, între giratoriul de pe Carol I şi intersecţia cu strada Nicolae Iorga, din cauza unei gropi din carosabil – de fapt, o adâncitură pricinuită de lăsarea asfaltului cu circa 10-15 cm, din cauza unei lucrări prost făcute la reţeaua de apă-canal de sub şosea.
„Groapa era situată în asfalt, exact în dreptul unei guri de canal de pe trotuar. Era, se pare, o lucrare prost făcută la reţeaua de apă sau canalizare. Groapa – de fapt, mai mult o adâncitură în asfalt – nu era extrem de adâncă, dar suficient cât să te dea peste cap. Nici nu puteam să o văd pentru că, deşi strada era luminată, un pom de pe trotuar, lăsat să crească prea mult fără să fie tuns de oamenii primăriei, împiedica lumina să cadă pe zona respectivă. Am nimerit cu roata din faţă direct în groapă şi am fost aruncat din şa cu capul de bordură. Dacă nu aveam casca, aş fi murit pe loc. Faţa mi-era tumefiată, jumătate din ea n-o mai simţeam. Apoi, mi-am dat seama că am o mână ruptă. Nu ştiam că, de fapt, erau rupte amândouă. Am avut noroc că nu aveam în spate nici o maşină. Pentru că, dacă era aşa, trecea peste mine. Eu muream, iar şoferul intra la puşcărie nevinovat! După aceea, au trecut pe lângă mine mai multe maşini, dar nimeni nu a oprit. Doar nişte copii care treceau pe acolo au vrut să meargă acasă să cheme pe cineva cu maşina ca să mă ducă la spital. Le-am spus că nu-i nevoie, pentru că am chemat ambulanţa“. Ambulanţa a fost chemată de prietenul care-l însoţea cu altă bicicletă, câţiva metri mai în spate. Victima a fost preluată de echipajul SMURD după câteva minute şi condusă la Spitalul de Urgenţă din Craiova.

70 de zile de îngrijiri medicale

La spital, medicii şi-au dat seama că rănile biciclistului sunt foarte grave. Avea o dublă fractură a mâinii stângi, o fractură la mâna dreaptă, încă o fractură a osului zigomat şi numeroase alte contuzii la nivelul capului şi corpului. Având în vedere gravitatea rănilor, Ionuţ a fost transferat a doua zi la Spitalul „Bagdasar-Arseni“ din Capitală, unde a fost operat, fiindu-i montate plăcuţe metalice la ambele mâini. În urma tratamentelor, a început să-şi recapete acum funcţionalitatea mâinilor, iar rănile de la faţă s-au vindecat aproape complet. În certificatul medico-legal emis ca urmare a acestui accident, medicii legişti au consemnat că Ionuţ C. a avut nevoie de 70 de zile de îngrijiri medicale.
În timp ce tânărul era imobilizat în ghips, la circa o săptămână după accident, Compania de Apă „Oltenia“ a „reparat“ problema de sub asfalt, chiar acolo unde fusese groapa. Muncitorii au săpat, au lucrat sub nivelul străzii, apoi au umplut groapa şi au… „pavat“ cu nişte piatră cubică. Abia după ce Gazeta de Sud le-a atras atenţia cu privire la lucrarea prost făcută, piatra cubică a fost înlocuită cu asfalt.
Când a început să se însănătoşească, victima accidentului a încercat mai întâi să rezolve pe cale amiabilă disputa cu Primăria Craiova, notificând această instituţie cu privire la faptul că era
să-şi piardă viaţa din cauza unei gropi în carosabil şi arătând totodată pretenţiile pe care le are ca urmare a prejudiciului suferit. În răspunsul pe care i l-a adresat pe 7 august 2012, municipalitatea nu s-a arătat dispusă să cadă la o înţelegere. Drept urmare, singura soluţie care îi mai rămăsese lui Ionuţ era să apeleze la organele penale.

NUP pentru… victimă

Victima accidentului a făcut plângere la Parchetul de pe lângă Judecătoria Craiova împotriva Primăriei Craiova, dar nici aici n-a avut prea mult noroc. După vreo jumătate de an în care nu ştia cum să „dreagă busuiocul“, procurorul Gigi Dinu a dat o soluţie de neîncepere a urmăririi penale (NUP), dar faţă de… victimă(!?). El a considerat că a fost, de fapt, vorba de o autoaccidentare, iar fapta nu este prevăzută ca infracţiune de legea penală.
Ionuţ a contestat soluţia mai întâi la prim-procurorul Parchetului de pe lângă Judecătoria Craiova, dar fără succes, aşa că s-a adresat instanţei. Iar pe 27 iunie 2013, Judecătoria Craiova i-a dat dreptate. „Admite plângerea formulată de petent împotriva rezoluţiei nr. 11678/P/2012 emisă la data de 12.03.2013 de Parchetul de pe lângă Judecătoria Craiova. Desfiinţează rezoluţia nr. 11678/P/2012 emisă la data de 12.03.2013 de Parchetul de pe lângă Judecătoria Craiova şi trimite cauza la Parchetul de pe lângă Judecătoria Craiova în vederea începerii urmăririi penale faţă de Consiliul Local Craiova şi Municipiul Craiova, prin primar, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de vătămare corporală din culpă“, se arată în dispozitivul hotărârii Judecătoriei Craiova. Soluţia instanţei este definitivă, aşa că dosarul se va întoarce la Parchet, pentru refacerea urmăririi penale.
„Sper ca de data asta să se facă dreptate. Şi vreau să se înţeleagă că nu fac asta pentru bani, pentru despăgubiri, ci ca să se schimbe ceva în ţara asta, unde autorităţile nu-şi fac treaba, fiind doar cu numele în slujba cetăţenilor care plătesc taxe şi impozite. Poate dacă, pe lângă mine, vor mai fi alţii care vor da în judecată primăria, s-ar putea ca oamenii de acolo, care primesc bani să astupe o amărâtă de groapă, dar nu-şi fac treaba, să-şi schimbe şi ei optica“, susţine victima.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS