Primăria Craiova, urmărită penal

Autori


Judecătoria Craiova a dispus începerea urmăririi penale faţă de primarul Craiovei şi consilierii locali, cu privire la săvârşirea infracţiunii de vătămare corporală gravă din culpă, victimă fiind biciclistul care şi-a rupt ambele mâini, căzând într-o groapă nesemnalizată din carosabil

Războiul juridic dintre biciclistul care şi-a rupt ambele mâini, căzând într-o groapă nesemnalizată, pe o stradă din Craiova, şi municipalitate continuă şi acum, la mai bine de un an de la accident. În ciuda soluţiei de neîncepere a urmăririi penale (NUP) date de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Craiova, biciclistul pare să fi găsit înţelegere la instanţele judecătoreşti, căci judecătorii au desfiinţat, nu demult, soluţia dată de procurori şi au dispus începerea urmăririi penale faţă de Primăria Craiova şi Consiliul Local.

O groapă în întuneric

Reamintim că un biciclist din Craiova, căsătorit şi tată a doi copii, a fost la un pas de a-şi pierde viaţa în urma unui accident rutier.  Ionuţ C., de 33 de ani, a nimerit cu bicicleta într-o groapă prost reparată din carosabil, aflată într-o zonă slab iluminată de pe o stradă craioveană foarte circulată. Echipamentul de protecţie i-a salvat viaţa. S-a ales, însă, cu faţa parţial paralizată şi cu ambele mâini rupte. Accidentul s-a produs pe 3 iulie 2012, pe strada Fraţii Goleşti, între giratoriul de pe Carol I şi intersecţia cu strada Nicolae Iorga, din cauza unei gropi din carosabil – de fapt, o adâncitură pricinuită de lăsarea asfaltului cu circa 10-15 cm, din cauza unei lucrări prost făcute la reţeaua de apă-canal de sub şosea.

„Groapa era situată în asfalt, exact în dreptul unei guri de canal de pe trotuar. Era, se pare, o lucrare prost făcută la reţeaua de apă sau canalizare. Groapa – de fapt, mai mult o adâncitură în asfalt – nu era extrem de adâncă, dar suficient cât să te dea peste cap. Nici nu puteam să o văd pentru că, deşi strada era luminată, un pom de pe trotuar, lăsat să crească prea mult fără să fie tuns de oamenii primăriei, împiedica lumina să cadă pe zona respectivă. Am nimerit cu roata din faţă direct în groapă şi am fost aruncat din şa cu capul de bordură. Dacă nu aveam casca, aş fi murit pe loc. Faţa mi-era tumefiată, jumătate din ea n-o mai simţeam. Apoi, mi-am dat seama că am o mână ruptă. Nu ştiam că, de fapt, erau rupte amândouă. Am avut noroc că nu aveam în spate nici o maşină. Pentru că, dacă era aşa, trecea peste mine. Eu muream, iar şoferul intra la puşcărie nevinovat! După aceea, au trecut pe lângă mine mai multe maşini, dar nimeni nu a oprit. Doar nişte copii care treceau pe acolo au vrut să meargă acasă să cheme pe cineva cu maşina ca să mă ducă la spital. Le-am spus că nu-i nevoie, pentru că am chemat ambulanţa“. Ambulanţa a fost chemată de prietenul care-l însoţea cu altă bicicletă, câţiva metri mai în spate. Victima a fost preluată de echipajul SMURD după câteva minute şi condusă la Spitalul de Urgenţă din Craiova.

70 de zile de îngrijiri medicale

La spital, medicii şi-au dat seama că rănile biciclistului sunt foarte grave. Avea o dublă fractură a mâinii stângi, o fractură la mâna dreaptă, încă o fractură a osului zigomat şi numeroase alte contuzii la nivelul capului şi corpului. Având în vedere gravitatea rănilor, Ionuţ a fost transferat a doua zi la Spitalul „Bagdasar-Arseni“ din Capitală, unde a fost operat, fiindu-i montate plăcuţe metalice la ambele mâini. În urma tratamentelor, a început să-şi recapete acum funcţionalitatea mâinilor, iar rănile de la faţă s-au vindecat aproape complet. În certificatul medico-legal emis ca urmare a acestui accident, medicii legişti au consemnat că Ionuţ C. a avut nevoie de 70 de zile de îngrijiri medicale.

În timp ce tânărul era imobilizat în ghips, la circa o săptămână după accident, Compania de Apă „Oltenia“ a „reparat“ problema de sub asfalt, chiar acolo unde fusese groapa. Muncitorii au săpat, au lucrat sub nivelul străzii, apoi au umplut groapa şi au… „pavat“ cu nişte piatră cubică. Abia după ce Gazeta de Sud le-a atras atenţia cu privire la lucrarea prost făcută, piatra cubică a fost înlocuită cu asfalt.


Când a început să se însănătoşească, victima accidentului a încercat mai întâi să rezolve pe cale amiabilă disputa cu Primăria Craiova, notificând această instituţie cu privire la faptul că era

să-şi piardă viaţa din cauza unei gropi în carosabil şi arătând totodată pretenţiile pe care le are ca urmare a prejudiciului suferit. În răspunsul pe care i l-a adresat pe 7 august 2012, municipalitatea nu s-a arătat dispusă să cadă la o înţelegere. Drept urmare, singura soluţie care îi mai rămăsese lui Ionuţ era să apeleze la organele penale.

NUP pentru… victimă

Victima accidentului a făcut plângere la Parchetul de pe lângă Judecătoria Craiova împotriva Primăriei Craiova, dar nici aici n-a avut prea mult noroc. După vreo jumătate de an în care nu ştia cum să „dreagă busuiocul“, procurorul Gigi Dinu a dat o soluţie de neîncepere a urmăririi penale (NUP), dar faţă de… victimă(!?). El a considerat că a fost, de fapt, vorba de o autoaccidentare, iar fapta nu este prevăzută ca infracţiune de legea penală.

Ionuţ a contestat soluţia mai întâi la prim-procurorul Parchetului de pe lângă Judecătoria Craiova, dar fără succes, aşa că s-a adresat instanţei. Iar pe 27 iunie 2013, Judecătoria Craiova i-a dat dreptate. „Admite plângerea formulată de petent împotriva rezoluţiei nr. 11678/P/2012 emisă la data de 12.03.2013 de Parchetul de pe lângă Judecătoria Craiova. Desfiinţează rezoluţia nr. 11678/P/2012 emisă la data de 12.03.2013 de Parchetul de pe lângă Judecătoria Craiova şi trimite cauza la Parchetul de pe lângă Judecătoria Craiova în vederea începerii urmăririi penale faţă de Consiliul Local Craiova şi Municipiul Craiova, prin primar, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de vătămare corporală din culpă“, se arată în dispozitivul hotărârii Judecătoriei Craiova. Soluţia instanţei este definitivă, aşa că dosarul se va întoarce la Parchet, pentru refacerea urmăririi penale.

„Sper ca de data asta să se facă dreptate. Şi vreau să se înţeleagă că nu fac asta pentru bani, pentru despăgubiri, ci ca să se schimbe ceva în ţara asta, unde autorităţile nu-şi fac treaba, fiind doar cu numele în slujba cetăţenilor care plătesc taxe şi impozite. Poate dacă, pe lângă mine, vor mai fi alţii care vor da în judecată primăria, s-ar putea ca oamenii de acolo, care primesc bani să astupe o amărâtă de groapă, dar nu-şi fac treaba, să-şi schimbe şi ei optica“, susţine victima.Comenteaza acum

Alte stiri

Sumarul ediției de luni, 8 iulie 2013

Actualitate

» Tren de marfă deraiat în Canada – 5 morţi şi 40 de dispăruţi
» Copiii morţi, sursă de venit
» FMI va înrăutăţi prognoza privind economia mondială
» Banca Vaticanului ar fi putut facilita spălarea de bani
» CL Fărcăşeşti încă funcţionează legal
» Razie printre taximetrişti
» Primăria Craiova, urmărită penal
» S-o vedem şi pe asta: Salariile bugetarilor, în funcţie de performanţă
» Bancul zilei
» Întreruperi energie electrică de mâine
» Condescu agită apele în USL
» În lumea scriiturii lui Nicolae Bălaşa
» Preşedintele BCE: Consolidarea fiscală în zona euro este inevitabilă
» Un fost ministru chinez, condamnat la moarte pentru luare de mită
» Egipt: Cel puţin 51 de manifestanţi au fost ucişi
» Egipt: Liderul comunităţii sunnite s-a retras din funcţie până la încetarea violenţelor
» Grecia: Grevă în sectorul public
» Daniel Morar i-a replicat premierului Ponta: Şi în justiţie s-a ajuns la coabitare!
» Întrevederea secretarului de stat Mihail Dobre cu ambasadorul Republicii Coreea
» Lucian Vlădescu a demisionat de la conducerea ANRMAP
» Ponta: Vom avea un nou acord cu CE, FMI şi BM în condiţii foarte bune
» Titus Corlăţean, la conferinţa de lansare a Preşedinţiei lituaniene a Consiliului UE
» ASF a solicitat Astra Asigurări clarificări privind modul de despăgubire prin poliţe RCA
» Spania: Nouă morţi şi 22 de răniţi, printre care şi un român, într-un accident rutier

Local

» Superveterinarul Avram, în vizorul MApN
» Fostă finanţistă, ţinută după gratii
» Face doi ani de puşcărie pentru conducere fără permis
» Doi dintre copiii răniţi la Gruia, transferaţi la Craiova
» Bruxellesul intervine în scandalul „Bubico“
» Filarmonica „Oltenia“, în turneu în oraş
» S-au şmecherit lubeniţarii
» Comisarul-şef Viorel Caragea, cercetat disciplinar de IGPR
» Mehedinţi: Băiatul de 11 ani ucis de poliţistul din Gruia, condus pe ultimul drum
» Promovare sută la sută la examenul de bacalaureat în colegiile militare liceale

Dolj

» Am rămas 660.544 de persoane în Dolj

Gorj

» Fost candidat la prezidenţiale, arestat preventiv
» Două medii de 10 la admiterea la liceu

Sport

» Andreea Ogrăzeanu, medalie de bronz la 100 de metri, la Jocurile Mondiale Universitare
» Voleibalistele tricolore în Final Four
» Suporterii mai au de aşteptat câteva zile
» FC Olt Slatina trece de azi la treabă
» Craiova poate avea două echipe în Liga a II-a
» CSM Vâlcea, la un pas să plece din Zăvoi
» Podariul începe pregătirea
» Fotbal – Ion Crăciunescu se va ocupa de delegările arbitrilor în Liga I
» Fotbal – A Bola: Sampdoria Genova vrea să-i achiziţioneze pe Chivu şi Alvaro Pereira

Bani & Afaceri

» Persoanele cărora le este imputată insolvenţa firmei ar putea plăti din avere datoriile

Magazin

» Horoscop
» Anomalia Hikikomori – De ce sute de mii de tineri japonezi se izolează ani întregi în casă

Opinii

» Europa ochilor închişi

Top