21.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCopiii morţi, sursă de venit

Copiii morţi, sursă de venit

În Dolj, 52 de copii decedaţi au primit alocaţii, 50 de mame care aveau venituri au încasat indemnizaţie de creştere a copilului, iar 549 de persoane au primit ajutor social, deşi aveau terenuri şi au încasat de la APIA subvenţii agricole. Astfel, au intrat necuvenit în buzunarele unor beneficiari 2.332.000 de lei, prejudiciu care trebuie recuperat.

Învăţaţi să stea cu mâna întinsă la bugetul de stat, mulţi dintre doljeni s-au gândit că este bine să mai scoată un ban de pe urma propriilor copii, chiar şi după decesul lor. Astfel, 52 de doljeni au încasat ani la rând alocaţia copiilor morţi, fără să anunţe la primăriile de care aparţin sau la instituţia care le făcea plăţile – AJPIS Dolj. Deşi copiii erau decedaţi, părinţii ascundeau acest lucru din diverse motive. Inspectorii de la Agenţia Judeţeană pentru Plăţi şi Inspecţie Socială (AJPIS) Dolj au primit din partea unei mame o scuză uluitoare. Femeia a declarat că soţul o bătea şi o obliga să ascundă decesul propriului copil, ca să încaseze alocaţia. „Inspecţia Socială a efectuat un control pentru perioada 1.01.2013 – 28.02.2013, control bazat pe analiza de risc privind alocaţiile pentru copii. Baza de date ne-a fost transmisă de la ANPIS Bucureşti. Existau două suspiciuni: cazuri în care aveam beneficiari copii decedaţi şi cazuri de beneficiari cu vârsta mai mare de 18 ani. S-a descoperit că, în 52 de cazuri, copiii erau decedaţi, iar părinţii încasau necuvenit alocaţia acestora. Prejudiciul este de 63.100 de lei“, a declarat Marius Simcelescu, directorul AJPIS Dolj.
S-a ajuns aici din vina primăriilor din localităţile în care s-a înregistrat decesul micuţilor, fiindcă acestea aveau obligaţia să transmită Agenţiei decesul persoanei minore. Numai în acest fel plăţile ar fi putut înceta la timp. O altă cauză este lipsa de comunicare dintre primării, în situaţia în care un minor a decedat într-o altă localitate decât cea de domiciliu, iar prima nu a comunicat decesul celei din urmă.
O vină morală o au părinţii care au încasat necuvenit nişte sume de bani de pe urma propriilor copii morţi. „Primăriile au obligaţia să anunţe lunar decesul minorilor către Agenţie, numai că sunt primării care nu fac acest lucru. Eu nu am de unde să ştiu, pentru că fac plăţile pe baza documentelor depuse la dosar“, a explicat Marius Simcelescu.

Pierd alocaţiile celorlalţi copii

Părinţii care au încasat necuvenit alocaţiile copiilor decedaţi vor pierde alocaţiile celorlalţi copii. În cazul în care nu mai au alţi copii, riscă să li se pună poprire de către serviciul de taxe şi impozite local pe celelalte venituri sau sechestru pe bunurile pe care le deţin. Aceasta este modalitatea pe care Agenţia a găsit-o pentru recuperarea sumelor plătite necuvenit unor doljeni care au profitat de pe urma morţii propriilor copii. Nu trebuie disculpate însă autorităţile locale, care au încălcat legea şi nu au furnizat la timp anumite date Agenţiei.
Nici mamele care încasează indemnizaţie pentru creşterea copilului până la vârsta de doi ani nu au fost corecte în declaraţiile făcute pentru obţinerea acestor venituri. Conform OUG nr. 111/2010, acestea trebuie să-şi suspende orice activitate care le aduce venituri în momentul în care îşi depun dosarul pentru obţinerea indemnizaţiei. În Dolj s-au depistat 50 de cazuri, mame care, pe lângă indemnizaţia de creştere, au încasat bani şi din alte surse, cum ar fi comisioane din asigurări, comisioane din distribuţie produse. „Acestea şi-au încetat activitatea de bază, la instituţia la care aveau un contract de muncă, dar nu au făcut acelaşi lucru şi la firmele la care lucrau cu un contract de colaborare. Am depistat iniţial 70 de cazuri, dar 20 s-a dovedit că primiseră nişte drepturi băneşti retroactiv printr-o hotărâre judecătorească. Restul au primit necuvenit indemnizaţii. Suma se ridică la 269.023 de lei“, a declarat Marius Simcelescu, director AJPIS Dolj.

Sărmani cu terenuri agricole

Nici în cazul ajutorului social, încasările necuvenite nu lipsesc, în Dolj. Aici, sumele încasate în mod fraudulos sunt mult mai mari, de ordinul milioanelor. Beneficiarii de venit minim garantat au luat cu două mâini de la stat: ajutoare ca să-şi ducă existenţa, fiind lipsiţi de orice sursă de venit, dar şi subvenţii agricole pentru terenurile agricole deţinute. 549 de doljeni care deţin terenuri agricole s-au declarat sărmani şi au încasat necuvenit, în perioada 2011- 2012, suma de 1.914.000 lei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS