14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateRobotul fără serviciu

Robotul fără serviciu

Mult lăudatul robot Asimo, considerat cel mai inteligent robot umanoid realizat până acum, a demonstrat că are şi el propriile slăbiciuni, informează corierre.it. Deşi experţii niponi de la Honda susţin că l-au „învăţat“ pe Asimo să evalueze mediul înconjurător, să interacţioneze cu acesta şi chiar să anticipeze acţiunile oamenilor, androidul nu este deloc perfect. Acesta poate să identifice, în special, oamenii după voce şi aspectul lor exterior şi să recunoască vocile mai multor persoane care vorbesc în acelaşi timp.
Când a fost însă pus la treabă, cum ar fi, de exemplu, să fie ghid de muzeu, lucrurile se complică şi la sfârşit s-a constatat că robotul nu este capabil să răspundă la întrebări neprevăzute şi nici să îşi dea seama dacă un vizitator care a ridicat mâna în faţa lui vrea să pună o întrebare sau pur şi simplu face o fotografie. Noul robot Asimo poate să se deplaseze cu o viteză de 9 km/oră, cu 3 km/oră mai repede faţă de predecesorul său, poate să meargă înainte şi înapoi, să-şi menţină echilibrul pe o suprafaţă care vibrează sau pe un teren accidentat, să joace fotbal, să urce scările şi să strângă mâna unui om. Pentru rezolvarea acestei ultime sarcini, experţii au acordat o atenţie deosebită manipulării mâinii robotului, pentru ca el să poată realiza nu doar operaţiuni complexe, ci şi să utilizeze limbajul semnelor în comunicarea cu oamenii.
Însă atunci când a fost pus la muncă în muzeu, nu s-a descurcat prea bine. La prima vedere, angajarea lui Asimo la  Miraikan Museum din Tokyo părea alegerea ideală, pentru că ce poate fi mai bine decât un robot umanoid pe post de ghid într-unul dintre cele mai cunoscute muzee de ştiinţă din Japonia? Însă, în realitate, experimentul s-a dovedit un fiasco, pentru că Asimo nu a reuşit să îndeplinească nici cele mai banale sarcini, cum ar fi, de exemplu, să interpreteze în mod corect gestul de salut al unui copil. „În stadiul actual, robotul poate recunoaşte un copil care îl salută cu mâna, dar nu poate să înţeleagă semnificaţia gestului“, a recunoscut Satoshi Shigemi, şeful departamentului de robotică al companiei Honda. Nu este prima dată când Asimo dezamăgeşte. Un incident similar a avut loc după dezastrul nuclear de la  Fukushima din 2011. Potrivit creatorilor săi, robotul umanoid ar fi putut fi folosit pentru activităţi în condiţii extrem de periculoase, cum ar fi cele de la centrala nucleară Fukushima. Un reprezentant al Honda a povestit că operatorul centralei, Tepco, s-a interesat de faimosul robot şi afirma că intenţionează să-l testeze temeinic înainte de utilizarea acestuia în eliminarea consecinţelor accidentului de la centrala avariată. În cele din urmă însă, robotul nu a mai fost trimis pentru că nu era încă în stare să se mişte printre ruine.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS