14 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateReferendum în rândul angajaţilor CEO pentru declanşarea de proteste

Referendum în rândul angajaţilor CEO pentru declanşarea de proteste

Federaţia Naţională Mine Energie (FNME) a iniţiat un referendum în rândul angajaţilor Complexului Energetic Oltenia (CEO), în vederea declanşării unor noi mişcări de protest. În Federaţia Mine Energie, condusă de Marin Condescu, sunt înscrişi 90% din salariaţii Complexului Energetic din Oltenia, peste 4.000 dintre aceştia participând luna trecută la un miting şi un marş de protest la Târgu Jiu. Atunci, minerii şi energeticienii au solicitat demisia actualului manager Laurenţiu Ciurel şi revenirea la vechile grile de salarizare pentru personalul TESA. Conform liderilor de sindicat, în urma mai multor rude de negocieri care au fost mediate şi de ministrul energiei, Constantin Niţă, sindicatele au oferit un răgaz managerilor Complexului Energetic Oltenia pentru ca unitatea să îşi revină din punct de vedere economic.

A venit vara, dar nu
au revenit vânzările

Potrivit liderilor de sindicat din cadrul Federaţiei Naţionale Mine Energie, promisiunea conducerii companiei a fost că, odată cu sosirea anotimpului secetos, va creşte şi cererea de energie pe bază de cărbune, însă în ultima săptămână problemele au reînceput să apară. Vântul a bătut cu putere şi a favorizat producătorii de energie cu ajutorul centralelor eoliene, ploile au fost, de asemenea, în favoarea Hidroelectrica, iar scăderea temperaturilor a contribuit la o reducere a consumului, ca urmare a opririi aparatelor de aer condiţionat. Aşadar, totul a mers în defavoarea CEO, care a pierdut şi ocazia de a se orienta către exportul de energie. Sindicatele insistă în continuare pe faptul că la nivel central trebuie să fie fundamentată o legislaţie specifică sau o strategie energetică, în care producătorii de energie electrică pe cărbune să beneficieze de o protecţie, întrucât sunt cei care constituie baza Sistemului Energetic Naţional.

Ameninţă din nou
cu protestele

Marin Golea, vicepreşedintele Federaţiei Naţionale Mine Energie, a declarat că salariaţii vor decide dacă vor fi organizate din nou acţiuni de protest. După părerea sindicalistului, administraţia nu s-a ţinut de cuvânt, iar problemele legate de vânzările de energie electrică nu au fost rezolvate. „Noi am avut nişte aşteptări, ca toţi salariaţii. Administraţia a spus foarte clar că nu vor mai fi probleme şi din această vară totul va merge cum trebuie şi că vom recupera lunile pierdute şi vom funcţiona la capacitate. Marin Condescu i-a avertizat că nu o să fie aşa pentru că până la urmă se pune problema unui management productiv, de a face cât mai multe demersuri legate de energie, pentru ca să îmbunătăţească veniturile şi producţia de energie care să fie injectată în sistemul energetic. Poate că este o anumită strategie, date fiind aceste acţiuni sau inacţiuni. Poate că este vorba de o anumită decizie politică de a pune complexul într-o anumită situaţie. Noi, ca şi mişcare sindicală, am dat drumul, în rândul salariaţilor, la un referendum pentru a pregăti proteste la sfârşitul lunii iulie: mitinguri, marşuri. Sindicatele nu vor iniţia greva generală, doar salariaţii vor decide acest lucru“, a precizat Marin Golea. În condiţiile în care o strategie energetică sau modificări ale legislaţiei în domeniul energiei întârzie să apară, administraţia CEO joacă totul pe cartea secetei care se anunţă pentru perioada de vară şi chiar până la 1 octombrie. Dacă vânzările nu vor creşte, este pusă în pericol chiar acţiunea de obţinere a unui preţ cât mai bun pe pachetul de 15% din acţiunile CEO, care va fi pus la dispoziţia investitorilor, pe Bursă, până în cea de-a doua lună a acestei toamne.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS