10.6 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateNoi vrem pământul nostru!

Noi vrem pământul nostru!

Scandal în comuna Hinova, judeţul Mehedinţi. Ieri-dimineaţă, trei oameni de afaceri au venit cu un autogreder în tarlaua agricolă de la fosta Fermă Pomicolă Bistriţa, pentru a nivela pământul între DN 67 şi terenurile agricole deţinute de oamenii din Hinova. Iniţial, oamenii au crezut că utilajul va curăţa mărăcinii de la capătul culturilor agricole, dar au observat că autogrederul a intrat câţiva metri în terenurilor lor.
La faţa locului s-au strâns mai mulţi localnici, au fost chemaţi poliţiştii din localitate, dar şi primarul comunei Hinova, Ionică Moţi. Poliţiştii din Hinova au intervenit şi au oprit grederul. Primarul le-a solicitat oamenilor de afaceri acte care să justifice această acţiune.
„Acum discutăm cu proprietarul, să vedem care este punctul lui de vedere. Cetăţenii m-au sunat că aici este un utilaj care desfăşoară o activitate. Am venit la faţa locului, iar acum trebuie să mergem la primărie să ne uităm în acte, să vedem până unde este terenul cetăţenilor şi de unde începe terenul celuilalt proprietar. Eu nu cunosc foarte bine situaţia pentru că actele au fost eliberate de fosta conducere a primăriei. Acum sunt foarte mulţi oameni în situaţia de a-şi pierde din pământuri. Este o situaţie delicată pentru că, în acest caz, oamenii nu vor mai avea acces la drum“, a declarat primarul comunei Hinova, Ionică Moţi.
Oamenii se temeau că autogrederul le va distruge culturile şi că vor rămâne fără pământ.
„Eu am moştenit acest pământ, iar hotarul era până la drum. Acum, vine un baştan şi ne spune că nu ştim pe cine are el în spate şi că vrea să contruiască pe pământurile noastre o parcare pentru tiruri. Este posibil?!“, se întreba o femeie, de 70 de ani, din satul Bistriţa, comuna Hinova.
„Au venit şi ne-au ameninţat băieţii ăştia de la Bucureşti că Duicu le-a dat acordul să bage grederul aici. Ne-au spus să ne comportăm frumos cu ei că, dacă se supără, ne demolează şi casa. Noi plătim taxe, impozite, avem toate dările plătite la zi, chiar şi cadastru. Cui să ne adresăm? Nouă, proprietarilor, cine ne face dreptate?“, se întrebau localnicii din Hinova.
Una dintre persoanele care însoţeau autogrederul ne-a spus că totul este legal şi că ei au cumpărat terenul cu mai mulţi ani în urmă. „Nu vreau să mă fotografiezi sau să mă filmezi. Noi suntem proprietari, avem cadastru şi noi trebuie să facem această nivelare cu autogrederul peste culturile oamenilor până în colţul casei acestui om. Până acolo suntem proprietari!“, a declarat unul dintre aşa-zişii oameni de afaceri, care nu a vrut să îşi spună numele.
La faţa locului a fost prezenţi şi Mişu Melciu, fost viceprimar al comunei Hinova în urmă cu mai multe mandate, cam în perioada în care au avut loc împroprietăririle în zonă. Melciu este tatăl actualului viceprimar din Hinova, dar şi artizanul celor mai mari vânzări de terenuri intravilane şi extravilane din comună şi nu numai, fiind şi angajat al unei firme ce se ocupă cu vânzări şi cumpărări de terenuri.
„Noi am crezut că domnul Mişu Melciu este viceprimarul, de aceea l-am acceptat la discuţiile dintre noi, primar şi oamenii de afaceri. Când l-am văzut cu ruleta în mână pentru măsurat pământ, am crezut că face parte din comisia primăriei care vine să ne facă dreptate, dar la finalul discuţiei am aflat că fiul dumnealui este viceprimar şi că Domnia sa este colaborator al unei firme care se ocupă cu vânzări şi cumpărări de terenuri. Ce caută aici? Cine se face vinovat de suprapunerea terenurilor private cu pământul nostru deţinut prin titluri de proprietate?“, se întreba mulţimea.
Primăria Hinova trebuie să descurce această problemă, care ar putea să lase mai multe zeci de cetăţeni fără culturile de toamnă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS