11.7 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateMinistrul Afacerilor Externe, vizite în Macedonia şi Muntenegru

Ministrul Afacerilor Externe, vizite în Macedonia şi Muntenegru

Ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlăţean, va efectua, în perioada 3-5 iulie 2013, vizite în Republica Macedonia şi Muntenegru, se arată într-un comunicat al Ministerului. Prezenţa oficialului român în cele două state se înscrie în contextul demersurilor de consolidare a profilului României în regiunea Balcanilor de Vest, zonă aflată printre priorităţile de politică externă ale Guvernului României. Obiectivul este acela de a intensifica în această regiune implicarea activă a României, atât în plan bilateral, cât şi prin proiecte cu vocaţie europeană şi regională. Programul include întrevederi cu oficiali ai celor două ţări: preşedinţii Republicilor Macedonia şi Muntenegru, miniştrii de externe şi alţi membri ai executivelor, preşedinţii Parlamentelor, reprezentanţi ai opoziţiei. În Republica Macedonia, ministrul român al afacerilor externe va avea întâlniri şi cu membrii comunităţii înrudite (aromâni/ meglenoromâni).

Un punct important al convorbirilor va fi reprezentat de cooperarea în cadru regional, pornind de la evoluţiile recente şi ţinând cont de premisele deţinerii de către România a Preşedinţiei Procesului de Cooperare din Europa de Sud-Est (SEECP), exercitată concomitent cu cea a Ministerialei pentru Apărare în Europa de Sud-Est – SEDM şi a Forumului de la Salzburg. În discuţiile cu oficialii din Republica Macedonia va fi abordată şi problematica minorităţii înrudite.

Vizitele vor accentua şi oportunităţile de consolidare a cooperării economice dintre România şi Republica Macedonia, respectiv România şi Muntenegru, în cadrul delegaţiei conduse de ministrul afacerilor externe, Titus Corlăţean, fiind incluşi şi reprezentanţi ai Ministerului Economiei.

Ultima vizită a unui ministru român de Externe în Republica Macedonia şi Muntenegru a avut loc în anul 2008.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS