29.6 C
Craiova
marți, 16 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateDirectorul general şi adjunctul Băncii Vaticanului au demisionat

Directorul general şi adjunctul Băncii Vaticanului au demisionat

Paolo Cipriani, directorul general al Băncii Vaticanului (IOR), şi adjunctul său, Massimo Tulli, şi-au prezentat demisiile, acceptate, luni, de comitetul de supraveghere al băncii şi comisia cardinalilor, a anunţat Vaticanul într-un comunicat.
Funcţiile lor vor fi asigurate „interimar” de preşedintele IOR, Ernst von Freyberg, care va fi însoţit în misiunea sa de Rolando Marranci în calitate de adjunct şi de Antonio Montaresi în noul post de «chief risk officer»”, conform Mediafax.
„Amândoi au considerat că această decizie este în interesul IOR şi al Sfântului Scaun”, iar comitetul de supraveghere al IOR şi comisia specială a cardinalilor (numită la 26 iunie de Papa Francisc) au „luat act de această decizie”.
Acest anunţ intervine în timp ce o vastă anchetă a fost deschisă în septembrie 2010 asupra funcţionării IOR.
Benedict al XVI-lea, apoi succesorul său, Papa Francisc, au decis să facă ordine în IOR, numind succesiv noi oficial şi instaurând controale din ce în ce mai severe asupra acestui institut.
Ultimul scandal în care a fost implicat este acela în care un prelat al Sfântului Scaun, monseniorul Nunzio Scarano, în vârstă de 61 de ani, a fost arestat, vineri, de poliţia italiană în cadrul acestei anchete. El este acuzat de spălare de bani şi corupţie.
Nunzio Scarano, care lucra la Administraţia patrimoniului sediului apostolic (APSA, organism care administrează bunurile Sfântului Scaun), ar fi încercat să repatrieze din Elveţia 20 de milioane de euro, „fructul unei fraude fiscale”, cu ajutorul altor două persoane – un subofiţer membru al serviciilor de contraspionaj italiene şi un intermediar financiar.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS