15.9 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateRomânia a preluat astăzi preşedinţia Forumului Salzburg

România a preluat astăzi preşedinţia Forumului Salzburg

România, prin Ministerul Afacerilor Interne (MAI), a preluat, începând de astăzi, pentru o perioadă de şase luni, preşedinţia Forumului Salzburg structură regională de cooperare în domeniul securităţii interne, se arată într-un comunicat al MAI. Pe perioada exercitării preşedinţiei, partea română va urmări o serie de obiective şi priorităţi precum: crearea Centrelor de Excelenţă pentru Cybercrime în domeniul criminalităţii informatice; consolidarea unui sistem eficient de gestionare a migraţiei, în vederea iniţierii unui dialog care să conducă la adoptarea măsurilor de combatere a migraţiei ilegale şi de păstrare a securităţii interne a UE şi a securităţii cetăţenilor şi migranţilor legali; realizarea unei evaluări sinoptice a dezvoltărilor şi realizărilor în domeniul integrării UE/Schengen a statelor din Balcani care ar putea fi continuată şi de către viitoarele preşedinţii ale Forumului; aderarea României şi Bulgariei la spaţiul Schengen; şi evaluarea sinergiilor între mecanismele regionale sud-est europene şi valorificarea lor pentru o abordare mai bună şi cuprinzătoare a securităţii regionale.

Informaţii despre Forumul Salzburg

Preşedinţia Forumului Salzburg este asigurată, prin rotaţie, în ordine alfabetică, pentru o perioadă de şase luni, de fiecare dintre statele membre, România urmând să asigure preşedinţia până la data de 31 decembrie 2013.

Forumul Salzburg a fost înfiinţat în iulie 2000, la iniţiativa Austriei, şi reuneşte, în prezent, miniştrii de interne din Austria, Bulgaria, Cehia, Polonia, România, Slovacia, Slovenia, Ungaria şi Croaţia. Acesta a fost creat ca un mecanism de cooperare la nivelul statelor din Europa Centrală, fiind extins, în 2005, şi în România şi Bulgaria. Forumul a devenit o importantă platformă pentru dialog, consultări şi schimb de opinii în vederea armonizării poziţiilor statelor participante în ceea ce priveşte securitatea regională, fiind create, în acest sens, grupuri de lucru specializate la nivel de experţi.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS