17 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateSpitalul Judeţean, în colaps financiar

Spitalul Judeţean, în colaps financiar

Spitalul Judeţean din Drobeta Turnu Severin nu mai poate face nici o plată către furnizorii de medicamente sau servicii, întrucât are conturile blocate din cauza datoriilor.

Spitalul Judeţean din Drobeta Turnu Severin nu a achitat 3% din datoriile pe care le înregistrează, aşa că Trezoreria statului i-a blocat conturile, aşa cum prevede o ordonanţă de urgenţă din 2012.
Suma pe care unitatea medicală trebuia să o achite este de 276.000 de lei. Cum nu s-a achitat de această datorie, Spitalul Judeţean nu mai poate efectua acum nici o plată către furnizori ori prestatori de servicii. Cel mai grav este faptul că, în orice moment, CEZ poate să întrerupă energia electrică pentru că, de mai bine de două luni, nu s-a plătit nici o factură. Datoria către CEZ se ridică la  200.000 de lei.
„Problema este că nici până în prezent nu avem plata făcută pentru toate serviciile medicale ale lunii mai, cele contractate cu Casa de Asigurări de Sănătate. Se pare că nu vom avea aceşti bani nici până la sfârşitul lunii în curs. Alte surse de finanţare noi nu avem, din păcate, decât veniturile de la Casa de Asigurări de Sănătate şi venituri de la Consiliul Judeţean Mehedinţi. Cu toate încercările noastre, coplata reprezintă circa 3.000 de lei pe lună, 1.260 de lei pe săptămână din diverse servicii pe care le plătesc pacienţii neasiguraţi. Sunt sume infime. De la CAS avem de primit cam 300.000 de lei. De obicei, casele de asigurări plăteau în jur de 20 ale lunii un avans la luna respectivă, dar se pare că în această lună nu se vor plăti aceşti bani. Sunt foate mulţi furnizori de medicamente şi materiale sanitare care nu ne mai onorează comenzile pe care noi le-am transmis deja până când nu le mai plătim o parte din sumele restante, unii dintre ei fiind cei care se încadrează la arierate, alţii chiar dacă nu se încadrează la arierate sunt totuşi cu plăţi restante“, a declarat Doina Borugă (foto), managerul Spitalului Judeţean din Drobeta Turnu Severin.
Problema plăţii acestor arierate ar fi fost cumva rezolvată dacă şi Casa de Asigurări de Sănătate Mehedinţi s-ar fi achitat la timp pentru serviciile prestate de spital.

CAS spune că va achita  suma prevăzută în buget

Din cauza datoriilor, activitatea medicală este afectată.
„Aceste datorii trebuie plătite urgent pentru că, dacă până pe 3 iulie nu se vor achita restanţele, licenţa de funcţionare a cabinetului de rază şi imagistică din spital va expira şi nu vom mai putea funcţiona“, a declarat Lidia Popescu, director medical.
Şi pentru că managerii de spital pot fi înlocuiţi din funcţie în cazul în care nu achită aceste arierate, Doina Borugă spune că este dispusă să-şi dea demisia dacă altcineva ar putea să reducă datoriile în condiţiile în care spitalul este subfinanţat. „Dacă ministrul crede că, la venituri de la 4.800.000 şi cheltuieli de 6.000.000 de lei va putea un manager să facă ceva, eu îl felicit, dar îl aştept trei luni să conducă un spital judeţean cu banii aceştia şi îmi dau eu demisia dacă el va reuşi. Îi doresc ministrului să se gândească la o strategie naţională viabilă pentru a funcţiona totuşi sistemul de sănătate în condiţiile în care trebuie să asigurăm sănătatea populaţiei. În prezent, spitalul ar trebui să achite circa 276.000 de lei pentru a atinge acest prag de 3%, după care putem să facem plăţile curente. Problema este că nici până la această dată nu avem făcută încă plata pentru toate serviciile medicale ale lunii mai, serviciile contractate cu Casa de Asigurări de Sănătate. Se pare că nu vom avea aceşti bani nici până la sfârşitul lunii în curs“, a declarat, miercuri, Doina Borugă.
De cealaltă parte, Casa de Asigurări de Sănătate Mehedinţi spune că va achita până la sfârşitul lunii iunie suma prevăzută în buget. „Până la sfârşitul lunii vor primi o sumă de 225.757, iar diferenţa care rămâne de achitat se va plăti la începutul lunii iulie. Este o mică diferenţă datorită creditelor bugetare, dar asta nu este nimic neremediabil şi în orice caz se vor plăti la începutul lunii iulie“, a spus Radu Barbu, purtătorul de cuvânt al CAS Mehedinţi.
Datoriile spitalului mehedinţean, în prezent, sunt de aproximativ patru milioane de lei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS