17.8 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateBacalaureatul continuă cu eliminări

Bacalaureatul continuă cu eliminări

http:http://www.youtube.com/watch?v=dIgPHP0x9es

Ieri, a început ultima probă de competenţe a primei sesiuni de bacalaureat din acest an. Examenul a vizat evaluarea competenţelor de comunicare într-o limbă de circulaţie internaţională şi a durat mai bine de trei ore, timp în care s-au înregistrat şi incidente. Doi elevi din Craiova au fost eliminaţi pentru că au fost surprinşi utilizând telefonul mobil.

Cei doi candidaţi eliminaţi provin de la două centre de examen diferite. Unul este de la Liceul de Transporturi Căi Ferate Craiova, iar celălalt de la Liceul Energetic. Culmea este că în cazul primei eliminări o parte din vină a purtat-o chiar părintele elevului. „Am avut o situaţie în care mama elevului l-a sunat de patru ori, după ce a intrat în sala de examen. Văzând că insistă, acesta a răspuns, dar a contravenit metodologiei pentru examenul de bacalaureat şi a fost eliminat“, a precizat Alexandrina Năstase, vicepreşedintele comisiei judeţene de bacalaureat. În celălalt caz, potrivit comisiei de supraveghere, elevul a vrut să demonstreze celor din sală că poate susţine examenul şi cu telefonul mobil în buzunar. „La finalul probei, candidatul a scos telefonul din buzunar şi a început să butoneze. A fost sesizată comisia de supraveghere şi s-a supus aceleiaşi sancţiuni de eliminare“, a mai spus vicepreşedintele comisiei judeţene de bacalaureat. Pentru că au fost eliminaţi, elevii nu vor mai avea dreptul să participe la următoarele două sesiuni de examen şi li se vor anula şi probele susţinute până în acest moment.

Săli special amenajate pentru depozitare

Nu sunt însă singurele cazuri de eliminare. Primul a fost înregistrat la proba orală de limba şi lietratura română, iar al doilea – la proba de competenţe digitale. Cauza a fost aceeaşi: pătrunderea în sala de examen cu telefonul mobil. Reprezentanţii comisiei de bacalaureat atrag atenţia elevilor că, pentru a evita sancţionarea, trebuie să lase telefoanele mobile, dar şi orice materiale care ar putea să contribuie la fraudarea examenului în sala special amenajată. „În toate centrele de examen, există o sală specială de depozitare pentru genţi, telefoane mobile sau orice alte materiale de inspiraţie, care este asigurată atât la probele de competenţe, cât şi la probele scrise“, a precizat inspectorul şcolar Alexandrina Năstase.

Două probe într-o zi

Candidaţii care au rămas în sălile de examen au avut de susţinut ieri două probe într-o singură zi. În prima etapă, care a început la ora 12.00, candidaţii au avut de susţinut proba care a vizat receptarea a două texte audio cu pauză între ele, timp în care au avut de răspuns şi la cerinţele de pe foaia de examen. Evaluarea a durat 30 de minute, fiind urmată de o jumătate de oră de pauză, apoi examenul a fost reluat cu proba scrisă, care a durat 120 de minute. Totul s-a derulat contratimp, ceea ce a şi creat emoţie în rândul elevilor. Unii elevi n-au mai ştiut să spună nici cât durează proba. „Am ales să susţin examenul de competenţe într-o limbă străină la engleză. Am mari emoţii pentru că nu ştiu ce cerinţe vom avea de rezolvat şi îmi doresc un rezultat bun. În prima parte o să susţin o probă orală, care va dura cred că o oră, şi apoi urmează scrisul, care nu ştiu cât va fi. Vom vedea atunci“, a precizat Beatrice Botezatu. Alt candidat, Iovan Sebastian, se aştepta ca evaluarea să dureze o oră.

Engleza, preferată de 4.000 de candidaţi

La nivelul judeţului Dolj, la evaluarea competenţelor de comunicare într-o limbă de circulaţie internaţională s-au înscris 4.962 de candidaţi, din care 4.007 au optat pentru limba engleză. Potrivit cererilor depuse de elevi, au fost 908 opţiuni pentru limba franceză, 37 pentru limba spaniolă şi zece pentru limba germană. În zilele următoare, elevii vor avea de susţinut proba orală pentru a demonstra aptitudinile de comunicare într-o limbă de circulaţie internaţională. Evaluarea va fi asemănătoare cu cea de la limba română. Candidaţii vor primi un bilet cu două subiecte pe care trebuie să le rezolve în 15 minute şi apoi să le susţină în faţa unei comisii de examen. La final, rezultatul va fi format din punctajul obţinut la proba de receptare a textului audio, din proba scrisă şi proba orală.

Proba de calculator, promovată cu zero puncte

34 de candidaţi din judeţul Dolj, care au susţinut proba competenţelor digitale săptămâna trecută, au demonstrat că nu ştiu să folosească deloc calculatorul. Aceştia nu au reuşit să acumuleze nici cele zece puncte minime care presupunea deschiderea unei pagini de internet. Cu toate acestea, proba a fost promovată. „Este obligatorie prezenţa la examenele de competenţe, iar, în funcţie de punctajul obţinut, se va stabili şi nivelul de competenţă. În cazul elevilor care nu au acumulat nici punctajul minim, proba este promovată cu menţiunea că pe diplomă va fi trecut că nu are competenţe pentru nici un modul“, a precizat inspectorul şcolar Alexandrina Năstase. Potrivit rezultatelor de la proba de competenţe digitale, 26% dintre candidaţi au obţinut cel mai înalt nivel de competenţă – exprimentat, 23% au fost utilizatori avansaţi, 31% au nivel mediu, iar 20% sunt începători.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS