16.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024

Liber pe pasaj

Autovehiculele vor putea circula, de la începutul săptămânii viitoare, pe bretelele de deasupra pasajului subteran din centrul Craiovei

Constructorii pasajului subteran au anunţat că, de luni, vor reda în circulaţie strada Arieş, pe bretelele de deasupra pasajului, între intersecţia cu strada A.I. Cuza şi cea cu Împăratul Traian. Ca atare, maşinile vor putea circula din nou prin faţa blocului Luxor, apoi prin sensul giratoriu care s-a amenajat la intersecţia cu strada Împăratul Traian. Cu aceeaşi ocazie se vor repune în funcţiune şi semafoarele de pe A.I. Cuza, la Universitate.
Eforturile muncitorilor de la MITLIV de a pregăti bretelele pentru a fi redate traficului s-ar putea dovedi, însă, inutile, dacă firma care lucrează la înlocuirea conductei de gaze pe strada Împăratul Traian nu-şi va finaliza lucrarea între intersecţia cu strada Arieş şi cea cu strada Alexandru Macedonski, situaţie în care circulaţia nu va putea fi reluată în zona menţionată.

O porţiune se deschide, alta se închide

Dacă o parte a străzii Arieş ar urma să se deschidă, alta, în schimb, se închide. Este vorba despre porţiunea cuprinsă între intersecţia cu strada Alexandru Macedonski şi intersecţia cu strada Eugeniu Carada (prin faţa Casei Studenţilor).
„Pe acea porţiune a străzii Arieş am făcut săpături pentru introducerea canalizării pluviale a pasajului, iar acum dorim să refacem integral stratul de uzură al carosabilului. Strada va arăta ca nouă“, promite inginerul Marian Turluc, manager de proiect în cadrul MITLIV pentru construcţia pasajului subteran.
Practic, cele două operaţiuni sunt legate între ele, pentru că nu se poate închide strada Arieş prin faţa Casei Studenţilor dacă nu se reia circulaţia prin faţa blocului Luxor, apoi pe Împăratul Traian şi strada Alexandru Macedonski, considerată drept variantă ocolitoare a străzii ce se va închide.
Strada Arieş nu va sta închisă decât două-trei zile pe la Casa Studenţilor, adică exact cât timp e nevoie pentru aşezarea unui strat de asfalt. Apoi se va redeschide circulaţiei şi această porţiune – probabil spre mijlocul săptămânii viitoare.

Deviere prin giratoriu

Şi tot săptămâna viitoare – poate spre sfârşitul ei – se va relua circulaţia şi pe ultima porţiune de pe strada Arieş, care a fost închisă până acum – este vorba despre zona dintre intersecţia cu strada Împăratul Traian şi cea a intersecţiei cu strada Eugeniu Carada (adică prin faţa bisericii cu hramul Sfântul Gheorghe). Practic, de săptămâna viitoare, traficul va fi reluat pe strada Arieş aproape ca înainte de începerea lucrărilor la pasajul subteran – cu aproximativ un an în urmă. Spunem „aproape“, întrucât va exista o diferenţă semnificativă: autovehiculele care vin dinspre sud, pe strada Arieş, nu vor mai putea să vireze la stânga, pe la Casa Studenţilor, ca să intre pe străzile Eugeniu Carada – Mihail Kogălniceanu sau către străzile C.D. Fortunescu – Simion Bărnuţiu. Virajul la stânga va fi imposibil din cauza unor „insule“ din borduri, care nu vor permite virajul prin faţa gurii de intrare în pasajul subteran. Ca atare, cei interesaţi s-o ia în direcţiile menţionate mai sus trebuie s-o ia pe lângă pasajul subteran, prin faţa bisericii, apoi să întoarcă în sensul giratoriu de la intersecţia cu strada Împăratul Traian.
De ce s-a întâmplat aşa? Simplu: pentru că aşa era în proiect şi nimeni de la Primăria Craiova nu s-a prins în timp util, ca să modifice proiectul…

Încă un strat de asfalt

Bretelele pasajului subteran – atât cele care au fost deja deschise, cât şi cele care vor fi redate circulaţiei săptămâna viitoare – vor mai fi o dată închise, dar pentru scurt timp, în vederea turnării ultimului strat de asfalt – cel de uzură – şi pentru trasarea marcajelor. Se va întâmpla asta probabil în cursul lunii iulie, când constructorii speră să finalizeze toate lucrările la pasajul subteran. Oficial, investiţia ar trebui finalizată pe 18 noiembrie 2013.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS