6.7 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024

Terra suprapopulată

Populaţia Terrei ar putea ajunge la 11 miliarde de oameni până în anul 2100, cu 800 de milioane de persoane mai mult în comparaţie cu o previziune precedentă din 2011, potrivit unei noi analize de ordin statistic, informează huffingtonpost.co. Noua analiză statistică a folosit o metodă de calcul mai sofisticată pentru estimarea speranţei de viaţă, metode actualizate de previzionare a natalităţii şi o serie de date recente privind populaţia.
Noul model prevede că populaţia mondială va ajunge cel mai probabil la un număr cuprins între nouă miliarde şi 13 miliarde până în 2100. În schimb, estimările de creştere a populaţiei realizate de ONU susţin că rata medie a natalităţii ar putea creşte cu 0,5 copii per femeie, iar acest fapt va duce la o creştere mai mare a populaţiei mondiale la sfârşitul acestui secol – între şapte miliarde şi 17 miliarde. Unul dintre motivele acestei creşteri ar putea fi faptul că numărul naşterilor din Africa nu a scăzut la fel de repede şi de mult pe cât arătau proiecţiile statistice iniţiale.
„Rata natalităţii din Africa a încetinit sau s-a oprit la un nivel mai ridicat decât prevăzusem iniţial şi, ca urmare, populaţia din Africa va creşte“, a declarat coautorul acestui studiu, Adrian Raftery, profesor de statistică la Universitatea Washington. În prezent, populaţia Africii este de 1,1 miliarde de oameni, însă ea va creşte până în 2011 de aproape patru ori şi va ajunge la 4,2 miliarde de persoane. Potrivit estimărilor, populaţia de pe celelalte continente nu va cunoaşte schimbări dramatice. Europa ar putea avea o mică scădere a populaţiei sale, întrucât acest continent continuă să înregistreze un ritm de înnoire negativ, ca urmare a faptului că numărul deceselor este mai mare decât cel al naşterilor.
Potrivit unui raport al ONU, în octombrie 2011, populaţia Terrei a ajuns la şapte miliarde de persoane – o creştere uluitoare, în condiţiile în care doar cinci milioane de oameni trăiau pe Terra în anul 8000 î.e.n. şi doar un miliard în 1805.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS