7.3 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCraiova are primii experţi în amenajare peisagistică

Craiova are primii experţi în amenajare peisagistică

Universitatea din Craiova a organizat ieri o festivitate de acordare a diplomelor de onoare pentru prima promoţie de absolvenţi de la specializarea Amenajare peisagistică, înfiinţată în cadrul Facultăţii de Agricultură şi Horticultură.

Înmânarea diplomelor de absolvire pentru studenţii de la Amenajare peisagistică a avut loc în Sala Albastră a Universităţii din Craiova, în faţa căreia a şi fost realizată o mică expoziţie cu aranjamente florale şi plante ornamentale. Tinerii au precizat că în timpul studiilor au realizat proiecte de amenajare a grădinilor şi parcurilor din oraşul Craiova, fiind contactaţi chiar şi pentru proiecte private. „Facem proiecte pentru amenajarea grădinilor particulare şi se învaţă cu totul altceva decât la restul specializărilor, pentru că se face practică în diverse localităţi. Se învaţă tot ceea ce este nevoie pentru a amenaja un spaţiu verde. Acum, la finalul studiilor, pot spune că sunt pregătită să fac faţă provocărilor, pentru că, încă din timpul facultăţii, am avut şansa de a amenaja spaţiile de la câteva grădiniţe din Craiova, dar şi din Parcul «Nicolae Romanescu» şi Grădina Botanică «Alexandru Buia». De asemenea, am avut şi cereri pentru amenajări private“, a spus Alexandra Buzatu, absolventă a specializării Peisagistică. De altfel, cadrele didactice ale Universităţii şi-au exprimat dorinţa de a continua şcolarizarea acestei specializări, alături de cele cu tradiţie.

S-au remarcat prin creativitate

Studenţii de la specializarea Amenajare peisagistică nu sunt pentru prima dată în atenţia cadrelor universitare. Ei s-au făcut remarcaţi încă de la sărbătoarea Crăciunului. „Am avut ocazia ca, la o mare sărbătoare de suflet a noastră, Crăciunul, să avem parte de aranjamente făcute de studenţii noştri, care ne-au încântat inimile“, a precizat prof. univ. dr. Cristiana Teodorescu, prorectorul Universităţii din Craiova. Fiind la finalul drumului de pregătire de bază, tinerii au primit urări de succes în carieră. „Sperăm ca eforturile profesorilor să fie răsplătite de absolvenţi cu eforturile depuse la locurile de muncă pe care o să le ocupe. Rezultatele vor da eticheta acestei facultăţi şi specializării, care sperăm să fie una de tradiţie pentru că deocamdată este şi o specializare care este căutată pe piaţa muncii. O parte dintre absolvenţi au fost contactaţi pentru oferte de angajare“, a spus Marin Soare, decanul Facultăţii de Agricultură şi Horticultură din Craiova. Primul loc de muncă sigur a fost anunţat însă la festivitate. Conducerea facultăţii a precizat că şeful de an va fi angajat în cadrul RADPFL Craiova. Cu acest prilej, s-au făcut speranţe pentru a creşte şi a identifica şi agenţi economici care au nevoie de personal calificat.

Expoziţie de fructe şi legume

Alături de prima promoţie de la Amenajare peisagistică au fost şi studenţi de la alte specializări, cu tradiţie în învăţământul agronom. Cea mai veche specializare este cea de horticultură, în acest an înregistrându-se cea de a 47-a promoţie de absolvenţi. Aceştia au pregătit pentru momentul absolvirii şi o expoziţie de fructe şi legume, printre care s-au numărat zmeură, căpşune, rodii, cireşe, dar şi roşii, ardei, şi dovlecei produse în timpul practicii realizate în staţiunile Universităţii din Craiova. Unii dintre studenţi au precizat chiar că au învăţat să-şi facă propria producţie, în particular. „Am atât grădină, cât şi o plantaţie foarte mare de viţă-de-vie la Severin de care mă ocup împreună cu familia“, a precizat unul dintre absolvenţi. De altfel, activităţile studenţilor au fost apreciate de cadrele didactice ca „având roade imediate şi vizibile“. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS