14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateIoana Avădani, directorul CJI, Premiul Cetăţeanului European acordat de PE

Ioana Avădani, directorul CJI, Premiul Cetăţeanului European acordat de PE

Cancelaria Premiului Cetăţeanului European a decis ca toate cele trei nominalizări pentru România să fie acceptate, acordând această distincţie doamnei Ioana Avădani, doamnei Elena Nistor şi domnului Valeriu Nicolae, a anunţat Parlamentul European Anual, Parlamentul European (PE) acordă Premiul Cetăţeanului European, o distincţie oferită cetăţenilor sau organizaţiilor europene care au demonstrat calităţi sau activităţi excepţionale puse în slujba interesului comun european.

Ioana Avădani, director executiv al Centrului Român pentru Jurnalism Independent (CJI), a fost propusă de deputatul Renate Weber (ALDE), pentru eforturile de profesionalizare a reprezentanţilor mass-media din România, de promovare a transparenţei instituţionale, precum şi pentru activitatea sa de promovare a independenţei presei şi protecţie a drepturilor jurnaliştilor.

Elena Nistor a fost propusă pentru această distincţie de deputatul László Tőkés (PPE), pentru meritele sale deosebite în promovarea dreptului la educaţie precum şi promovarea diversităţii culturale europene.

Valeriu Nicolae, fondatorul şi preşedintele Centrului de Politici pentru Romi şi Minorităţi, a fost propus atât de deputatul Ioan Enciu (S&D), cât şi de preşedintele grupului parlamentar S&D, deputatul Hannes Swoboda. Motivele pentru care membrii Parlamentului European au considerat că Valeriu Nicolae trebuie recunoscut ca cetăţean european cu merite excepţionale se regăsesc în activitatea Domniei sale, centrată pe respectarea drepturilor omului, pe promovarea principiilor de nondiscriminare şi de acordare de şanse egale pentru cetăţenii europeni de etnie romă.

Din 2008, premiul a fost acordat cetăţenilor sau organizaţiilor care au contribuit la promovarea unei mai bune înţelegeri reciproce şi integrare mai puternică între cetăţenii europeni sau care au facilitat cooperarea transnaţională în cadrul Uniunii Europene. În luna iunie 2013, se vor selecta laureaţii la nivelul Parlamentului European, dintre nominalizările naţionale.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS