12.6 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateSchimb de opinii pe tema parteneriatelor UE-Rusia, NATO-Rusia

Schimb de opinii pe tema parteneriatelor UE-Rusia, NATO-Rusia

Ministrul român al afacerilor externe, Titus Corlăţean, a avut, astăzi, o întrevedere cu secretarul Consiliului de Securitate al Federaţiei Ruse, Nikolai Patruşev, aflat în vizită la Bucureşti.
Cei doi oficiali au avut un schimb de vederi privind stadiul relaţiei bilaterale româno-ruse în ansamblu, în vederea identificării domeniilor de interes reciproc pentru colaborarea viitoare.
Ministrul român al afacerilor externe a salutat dinamica pozitivă a contactelor bilaterale la nivel de lucru din ultima perioadă şi a arătat disponibilitate pentru continuarea lor, pe agenda bilaterală figurând şi o vizită a şefului diplomaţiei române la Moscova în perioada următoare. A evocat interesul părţii române pentru remodelarea relaţiei în jurul unei agende pragmatice, pozitive şi constructive, care să promoveze dialogul deschis şi să se bucure de predictibilitate.
Discuţiile au evidenţiat importanţa valorificării rezultatelor bune înregistrate în planul cooperării economice din ultimul timp. Ministrul român de externe şi secretarul Consiliului de Securitate al Federaţiei Ruse au apreciat, cu acest prilej, rezultatele recente ale sesiunii a XI-a a Comisiei Economice Mixte pentru cooperare economică şi tehnico-ştiinţifică (18-19 aprilie 2013), confirmând dorinţa reciprocă de avansare în colaborarea economică româno-rusă, în scopul definirii clare a poziţiilor pentru apropiere a acestora.
Ministrul Titus Corlăţean si înaltul oficial rus au fost de acord că marcarea în acest an a 10 ani de la semnarea Tratatului Politic de bază şi 135 de ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice dintre România şi Federaţia Rusă reprezintă o oportunitate deosebită de reconectare a celor doua societăţi.
De asemenea, cei doi oficiali au avut şi un schimb de opinii pe tema parteneriatelor UE-Rusia, NATO-Rusia, fiind discutate teme precum situaţia din Afganistan după retragerea ISAF din 2014, apărarea antirachetă şi cooperarea în domeniul telemedicinei, respectiv în domeniul combaterii terorismului, pirateriei şi traficului de droguri, precum şi pe dosare de actualitate de pe agenda regională şi internaţională (Nordul Africii, Orientul Mijlociu, inclusiv Siria, Iran).

Secretarul Consiliului de Securitate a Federaţiei Ruse, Nikolai Patruşev, efectuează o vizită de lucru în România luni, 17 iunie 2013, la invitaţia consilierului prezidenţial pe probleme de securitate, Iulian Fota. Este prima vizită a demnitarului rus în ţara noastră. În cadrul vizitei în România secretarul Consiliului de Securitate al Federaţiei Ruse are o serie de întrevederi oficiali ai statului român. Nikolai Patruşev a fost desemnat secretar al Consiliului de Securitate al Federaţiei Ruse în mai 2008, iar în 2012 a fost reconfirmat în funcţie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS