12.6 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePremiul UE pentru conservarea patrimoniului cultural

Premiul UE pentru conservarea patrimoniului cultural

Câștigătorilor ediției din 2013 a Premiului Uniunii Europene pentru patrimoniul cultural/Premiile Europa Nostra li s-au decernat premiile în data de 16 iunie, în cadrul unei ceremonii desfășurate la Atena în prezența lui Karolos Papoulias, președintele Greciei, a Androullei Vassiliou, comisarul european pentru educație, cultură, multilingvism și tineret și a lui Plácido Domingo, tenorul de renume mondial, președinte al Europa Nostra. Ceremonia a fost organizată în odeonul lui Herodes Atticus, aflat la baza Acropolei, în fața unui public de aproape 5 000 de persoane. Câștigătorii Premiului publicului și al „marelui premiu” au fost anunțați în premieră.
Favoritul publicului, ales prin vot online din rândul celor 30 de laureați pentru 2013, este restaurarea părții centrale a propileelor de la Atena. Juriul pentru secțiunea de conservare a premiilor a lăudat înalta calitate a lucrărilor executate în cadrul acestui „proiect exemplar care a reușit nu doar salvarea acestui monument emblematic al culturii europene, ci și consolidarea valorilor formale și sociale asociate acestuia”.
Grecia a avut două motive de sărbătoare, deoarece Comitetul pentru conservarea monumentelor din Acropolă s-a numărat printre cei șapte câștigători ai marelui premiu, fiind selectați de către jurii formate din experți. Ceilalți șase (observațiile juriului în continuare) sunt:
– portul de hidroavioane din Tallinn, Estonia;
– teatrul roman de la Medellin, Spania;
– Vila Strawberry Hill, Twickenham, Marea Britanie;
– Restaurarea mașinăriilor rarisime de la fabrica de bere Wielemans-Ceuppens din Bruxelles, Belgia;
– Asociația pentru promovarea artei și a culturii în partea de est a Germaniei, Berlin, Germania;
– Proiectul „SOS azulejo”, Loures, Portugalia.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS