12.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateNu mai vrem repartitoare!

Nu mai vrem repartitoare!

Tot mai mulţi craioveni descoperă inutilitatea repartitoarelor. Atunci când le-au montat credeau că pentru ei problema facturilor mari la căldură a luat sfârşit. Acum consideră că a fost doar o iluzie din care firmele de repartitoare scot bani frumoşi. Într-o astfel de situaţie sunt şi proprietarii din blocul B 34 din cartierul George Enescu din Craiova. Aici, locatarii celor 14 apartamente sunt scandalizaţi de faptul că nu pot scăpa de această contorizare. Oamenii spun că sunt chiar invidioşi pe blocurile vecine, care au în perioada rece căldură suficientă şi facturi mai mici decât ei, în timp ce ei tremură de frig şi plătesc facturi piperate pentru căldură.
Totodată, proprietarii care şi-au montat centrale de apartament sunt deranjaţi de faptul că sunt „taxaţi“ pentru părţile comune chiar dacă şi-au izolat conductele care le tranzitează locuinţele, căci tot mai plătesc 200-300 de lei pentru căldura comună.
„Noi ne-am montat aceste repartitoare acum patru-cinci ani. Eu m-am împotrivit de la început, fiindcă am înţeles că nu sunt bune, dar nu am avut ce să le fac unor vecini, mai ales că unii sunt angajaţii firmei de repartitoare cu care avem contract, ISTA. Acum oamenii au înţeles că a fost o opţiune proastă. Vrem să renunţăm şi nu putem, pentru că mai sunt câteva apartamente care păstrează repartitoarele şi din cauza lor calculul facturilor este făcut de firmă. Cu aceste probleme nu se confruntă celelalte blocuri, care au ajuns să aibă facturi mai mici decât noi şi nici nu plătesc părţile comune. Eu am ajuns să plătesc în cele cinci luni de iarnă 80 de lei, deşi am centrală“, a explicat proprietarul apartamentului 6, Valeriu Andrei.

Scandal pe scară

Faptul că au ridicat repartitoarele de costuri de pe calorifere nu le-a adus nici o mulţumire, le păstrează în debara, dar tot plătesc la întreţinere pentru conductele care le tranzitează apartamentele.
De luni bune, în întreg blocul s-a iscat un scandal fără precedent fiindcă proprietarii nu se pun de acord în privinţa acestor aparate de măsurat.
„Suntem patru familii cu centrale, alţii au renunţat la repartitoare chiar dacă nu au centrală, doar două, trei familii mai păstrează aceste repartitoare. Am vorbit cu cei de la asociaţie, dar spun că este problema noastră. Am discutat pe scară şi nu am ajuns la o înţelegere. Nu ştim ce să mai facem. Noi nu mai vrem repartitoare“, a spus Salica Micu, proprietarul de la apartamentul 6.
Pentru stingerea conflictului, singura soluţie ar fi ca toţi vecinii din scară să renunţe la repartitoare. Ordinul ANRSC nr. 343/2010 prevede expres că oricâţi clienţi ar renunţa la repartitoare într-o scară, firma este obligată să facă citirile la cei care le păstrează şi să le factureze acestora după consumul rezultat. Primii vor plăti în mod egal, raportat la suprafaţa radiantă a caloriferelor, iar ceilalţi – după repartitor. În concluzie, dacă la montarea aparatelor era nevoie de acordul a 80% dintre locatari, demontarea lor se poate face doar cu unanimitate.

Un singur proprietar îi leagă de repartitoare

Aproape că nu este asociaţie care să nu aibă scandal din cauza repartitoarelor. Cei care vor căldură, majoritari, ar renunţa la ele pentru că plătesc nedrept de mult, în loc să economisească, iar cei care nu locuiesc în apartamente sau suportă mai uşor frigul le-ar păstra, pentru că sunt singura modalitate legală în care pot scăpa de facturi mai mari. Firmele de profil, TECHEM, ISTA şi ELSACO, evident, ţin cu aceştia din urmă.
„Atâta vreme cât avem un singur client pe scară, noi suntem obligaţi să îi citim consumul conform repartitoarelor“, a spus Daiana Cerban, reprezentant ISTA, Craiova

Formula de taxat

Reprezentanţii firmelor de repartitoare explică: „Conform art. 1, alin. 7, din Norma Tehnică pentru aplicarea Ordinului 343 din 2010, dacă în perioada de exploatare a repartitoarelor de costuri nu mai este îndeplinit procentul de contorizare stabilit de actele normative în vigoare, ca urmare a renunţării unor proprietari la repartizarea consumurilor pe baza repartitoarelor de costuri, aceste spaţii se consideră necontorizate (fără repartitoare), unităţile de consum alocate pentru aceste spaţii calculându-se conform articolului 7 din această normă tehnică astfel: Se află consumul maxim pe un metru pătrat suprafaţă radiantă, realizat de un calorifer cu repartitor, al unui apartament contorizat din condominiul (blocul) respectiv. Acesta se ia ca referinţă în calcul. Se înmulţeşte acest consum maxim cu suprafaţa echivalentă termic a corpurilor de încălzire din spaţiul fără repartitoare, la care se adaugă 10% (coeficientul de corecţie pentru apartamente este 1,1). Unităţile de consum alocate se corectează şi cu factorii de amplasare“, a explicat Daiana Cerban, reprezentanta ISTA Craiova.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS