5.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateDunărea a ieşit din matcă în Mehedinţi

Dunărea a ieşit din matcă în Mehedinţi

Aşa cum au prognozat hidrologii, viitura de pe Dunăre a ajuns şi în judeţul Mehedinţi, iar fluviul şi-a ieşit din matcă în câteva localităţi situate în aval de Porţile de Fier I. Ieri, debitul Dunării la intrarea în ţară a fost de 10.450 mc/s. În prezent, sunt inundate porţiuni de teren între localităţile Gruia – Izvoarele (între kilometrii fluviali 851-861), peste 250 de metri de la malul Dunării spre interior. Între kilometrii fluviali 829-838, 500 de metri spre interior de la mal), este afectată pădurea de la Vrata. Şi pădurea de la Gogoşu, pe o suprafaţă de 20 de hectare, este inundată.
La Pristol, sunt inundate 0,5 hectare de păşune, iar la Salcia sunt inundate mai multe hectare de pădure şi păşune. Cota de atenţie este depăşită cu 10 cm la Gruia, dar este staţionară.
Prefectul Nicolae Drăghiea a precizat că în Mehedinţi Dunărea nu va crea probleme deosebite. Ca măsură de precauţie, lacul de acumulare de la Orşova a fost golit, astfel că poate prelua o cantitate mare de apă.
„Au fost controale pe linia asigurării materialelor, angajaţii de la ISU şi Apele Române sunt în permanenţă pe diguri“, a precizat prefectul Nicolae Drăghiea. Prognoza debitelor şi nivelurilor în intervalul 15.06.2013, ora 7.00 – 22.06.2013, ora 7.00, arată că debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) va fi în creştere în primele două zile ale intervalului de prognoză până la valoarea de 10.600 mc/s, apoi în scădere până la valoarea de 10.200 mc/s, situându-se peste media multianuală a lunii iunie (6.400 mc/s).
Pe tot sectorul aval de Porţile de Fier, debitele vor fi în creştere. Nivelurile se vor situa peste cotele de atenţie începând cu 16 iunie, pe sectorul Gruia – Bechet, şi începând cu 19 iunie, pe sectorul Corabia – Zimnicea, iar la staţia hidrometrică Isaccea – pe toată durata intervalului de prognoză.
Alin Ghiciulescu

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS