10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateUniversitatea a premiat cele mai bune lucrări de doctorat

Universitatea a premiat cele mai bune lucrări de doctorat

Universitatea din Craiova a organizat ieri primul concurs de premiere a lucrărilor de doctorat, fiind luate în considerare lucrările din anul 2012. În competiţie au intrat doi absolvenţi ai Şcolii doctorale de Ştiinţe Exacte, doi de la Şcoala doctorală de Ştiinţe Socio-Umane şi şase absolvenţi ai Şcolii doctorale pentru Ştiinţe Inginereşti. Iniţiativa de a organiza un astfel de concurs a aparţinut chiar directorului Şcolii doctorale din cadrul Universităţii. „Am văzut o asemenea manifestare în Franţa şi am zis că e bine să realizăm evenimente de aceeaşi natură. Ideea mea este să extindem concursurile de acest tip şi poate vom reuşi să realizăm un concurs de cea mai bună teză de doctorat la scară naţională, cum este în Italia. Depinde de posibilităţile financiare. Noi aşteptăm implicarea autorităţilor locale, a primăriei, a Consiliului Judeţean şi a firmelor private pentru a asigura un anumit suport financiar, pentru că este vorba de excelenţă. Trebuie să sprijinim tinerii să meargă spre cercetare pentru că aceasta este calea spre progres“, a precizat prof. univ.dr. Vicenţiu Rădulescu, directorul Şcolii doctorale a Universităţii din Craiova.

Bani şi susţinere pentru publicare

Concurenţii şi-au prezentat tezele în faţa unei comisii formate din cadre didactice de la facultăţile de specialitate. Concursul a început la 9.00 şi a durat trei ore, în urma cărora juriul a ales trei câştigători, Denisa Stancu – absolventă a Şcolii doctorale de Ştiinţe Exacte, care a avut o lucrare despre studiul problemelor neliniare, Silviu Bobonete – absolvent al Şcolii doctorale de Ştiinţe Socio-Umane, care a făcut un studiu asupra operei lui Gellu Naum, şi Constantin Şulea – absolvent al Şcolii doctorale de Ştiinţe Inginereşti, care a prezentat un sistem informatic integrat pentru monitorizarea unităţilor de lansare a rachetelor antigrindină. Cei trei tineri au fost recompesaţi fiecare cu suma de 1.000 de lei din partea Şcolii doctorale şi au posibilitatea de a-şi publica lucrările la editura Universitaria. Absolvenţii au considerat premiile o recunoaştere a muncii depuse.
„Ideea de a ne premia este o motivaţie, un semn de apreciere şi o iniţiativă foarte bună, pentru că sunt multe lucruri care lipsesc Universităţii din Craiova, în principal partea de suflet, aşa îi spun eu. Trebuie ca pe lângă obţinerea titlului de doctor să avem şi o motivaţie să facem performanţă“, a precizat dr. Constantin Şulea. De altfel, nici efortul pentru redactarea tezei nu a fost mic. „A fost o teză redactată în limba engleză. Am început pregătirea lucrării «Studiul problemelor neliniare» înainte de a intra la doctorat. Munca a fost foarte laborioasă. Am avut zece articole, opt dintre ele au fost în reviste din străinătate cotate ISI“, a precizat dr. Denisa Stancu.
Următorul concurs de premiere a tezelor de doctorat va avea loc în 2014 şi va lua în calcul lucrările care se vor susţine în acest an. Tezele care ajung în competiţie sunt selectate la nivelul fiecărei şcoli doctorale.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS