11.4 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateNici o zi fără avarii

Nici o zi fără avarii

În Craiova, avariile se ţin lanţ la conductele de apă care alimentează populaţia şi agenţii economici. În medie, muncitorii de la Compania de Apă (CAO) intervin zilnic la trei avarii. Ieri, trei conducte s-au spart în trei cartiere ale oraşului, Corniţoiu, Mofleni şi Craioviţa Nouă, spre nemulţumirea proprietarilor. Dacă ar fi să judecăm după cele întâmplate la avaria de pe strada Micşunelelor, bloc 201 G, unde un căţel se juca în apa scoasă de utilaje din reţea şi împrăştiată pe carosabil, am putea spune că doar câinii se mai bucură de risipa de apă. Numai în luna mai, în Craiova, au plesnit 69 de conducte, iar de la începutul lunii în curs s-au înregistrat 30 de avarii. În luna aprilie au fost 39. Reprezentanţii operatorului de apă local recunosc că zilnic au loc avarii la reţea, dar dau vina pe vechimea conductelor, care au durata de viaţă depăşită. Uneori, astfel de incidente afectează zeci sau sute de persoane. „Numărul avariilor a scăzut comparativ cu anii trecuţi, când aveam şi 70-80 de intervenţii într-o lună. S-au făcut şi îmbunătăţiri la reţelele de apă ale oraşului şi acestea continuă. Dar cele care ne fac probleme sunt conductele vechi“, a precizat Constantin Mitriţă, directorul CAO.
Din cei aproximativ 400 de kilometri de reţea de apă, câţi are oraşul Craiova în prezent, doar 50 de kilometri de reţea au fost modernizaţi prin Programul ISPA.
Dacă vechimea ar fi singurul motiv pentru care zilnic apa izvorăşte din conductele CAO pe străzile oraşului, ar mai fi o scuză. Adeseori şi cârpelile făcute de mântuială duc la avarii şi intervenţii repetate la aceeaşi conductă. Nu puţine au fost situaţiile când o simplă fisură la o conductă de apă a afectat, ca într-un joc de domino, şi alte servicii, circulaţia rutieră, surparea unor artere de circulaţie şi distrugerea covorului asfaltic proaspăt turnat.

Pericol pe Izvarna

Dacă avariile mici sunt aproape zilnice, nici de riscul unor avarii mai mari nu suntem puşi la adăpost. Cel mai mare risc vine de la conducta Izvarna – Craiova, magistrala care alimentează oraşul cu apă. Începând cu acest an, vechimea şi-a spus cuvântul, magistrala a crăpat în repetate rânduri, lăsând mai multe localităţi din Dolj şi Gorj fără apă. Conducta are o vechime de aproape 45 de ani, deşi termenul de valabilitate este undeva la 25 de ani. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS