11.4 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateÎncă doi ani de şantier la Spitalul Judeţean Craiova

Încă doi ani de şantier la Spitalul Judeţean Craiova

Nici nu se va încheia bine proiectul de reabilitare şi modernizare a Policlinicii Spitalului Judeţean de Urgenţă din Craiova, că vor demara lucrările la alte două obiective de importanţă majoră pentru cea mai mare unitate medicală din Oltenia şi pentru pacienţii din această zonă: o nouă Unitate de Primiri Urgenţe, care include şi modernizarea celei existente, şi un Centru de Chirurgie cardio-vasculară.

Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) din Bănie ar putea intra în următorii doi ani în rândul celor mai bine dotate unităţi medicale din ţară, după finalizarea a două proiecte finanţate din bugetul Consiliului Judeţean (CJ) Dolj şi aflate deja în derulare. Cu un ambulatoriu modern ca aspect şi dotare, obiectiv cu fonduri europene atrase de CJ care se va încheia la sfârşitul anului, spitalul mai avea nevoie de o Unitate de Primiri Urgenţe (UPU) mai mare, care să facă faţă numărului de cazuri ce ajung zilnic aici, dar şi de un Centru de Chirurgie cardio-vasculară şi intervenţională, pentru ca pacienţii cu infarct să nu mai fie transferaţi la alte centre din ţară.
Cele două investiţii au trecut deja de o primă etapă, iar lucrările ar putea începe spre sfârşitul acestui an, perioadă în care ar trebui să se termine proiectul de reabilitare a policlinicii. Astfel, spitalul nu va scăpa de şantier nici în următorii doi ani, însă, la final, va avea un aspect modern. Asta dacă privim nu doar investiţiile în curs de derulare, ci şi pe cele recente, referindu-ne aici la reabilitarea blocurilor operatorii, pentru că, în rest, condiţiile oferite de saloane lasă momentan de dorit. Cu noile proiecte, Spitalul Judeţean va atinge primul nivel de competenţă, iar dacă se va putea rezolva şi partea de contribuţie personală a bolnavului asigurat pe timpul internării, atunci cu siguranţă că expresia cu „trenul spre Bucureşti, cel mai bun medic din Craiova“ nu va mai fi valabilă.

„Am intrat în linie dreaptă“

Rămâne ca spitalul să rezolve partea de dotare a celor două investiţii, dar şi găsirea de specialişti în chirurgia cardio-vasculară. Valoarea estimată a celor două obiective, fără dotări, este de 9,27 milioane de lei – Unitatea de Primiri Urgenţe şi 7,81 milioane lei – Centrul de Chirurgie cardio-vasculară. „În privinţa celor două investiţii importante pentru Spitalul Judeţean, putem spune că intrăm deja într-o linie dreaptă, iar lucrurile nu mai pot fi întoarse. Am plătit o documentaţie tehnică atribuită prin SEAP, aşteptăm cele două proiecte şi vor începe şi lucrările. Până acum am parcurs o primă etapă importantă, cea de desemnare a firmelor de proiectare care să realizeze documentaţia tehnică la cele două obiective, urmează munca nevăzută a specialiştilor din cadrul CJ şi a firmelor de proiectare, pentru a face o documentaţie cât mai bună. Sperăm să scoatem la licitaţie cât mai repede partea de execuţie a celor două proiecte, pentru a se şti firma sau firmele care vor face lucrările şi a se putea apuca de treabă spre sfârşitul anului“, a precizat vicepreşedintele CJ Dolj, Cristinel Iovan.
„Cred că în maximum doi ani aceste investiţii vor fi finalizate şi cu ele dăm o mână de ajutor spitalului, pentru a putea să se transforme într-unul de gradul I. Clădirile vor intra în administrarea Spitalului Judeţean, care va încerca să le doteze cu echipamente medicale, dar să şi formeze specialiştii care să opereze pe cord deschis. Fiind vorba de chirurgie intervenţională, cred că un rol important în formarea acestor specialişti îl va avea şi Universitatea de Medicină şi Farmacie din Craiova“, a mai spus Cristinel Iovan. Acesta a menţionat că la cele două proiecte se va merge pe o finanţare multianuală, asigurată din bugetul consiliului judeţean, dar că sunt prevăzuţi anul acesta şi o parte din banii pentru începerea lucrărilor, 500.000 de lei pentru UPU şi 600.000 de lei pentru Centrul de chirurgie cardio-vasculară.
„Sunt două spitale în România unde s-a construit o Unitate de Primiri Urgenţe nouă, Floreasca şi cel din Târgu Mureş, iar noi am fi al treilea. Este un proiect greu de realizat, pentru că se va lucra sub exploatare. UPU va fi afectat de aceste investiţii, dar ele sunt necesare şi pentru pacienţi, şi pentru medici, având în vedere că spaţiul actual este subdimensionat şi nu mai corespunde numărului mare de cazuri“, a completat „vicele“ Iovan.

Spitalul va primi şi echipamente medicale

Pe lângă cele două proiecte, în derulare se mai află şi licitaţia pentru o serie de echipamente medicale care vor intra în dotarea Spitalului Judeţean şi care ar ajuta foarte mult în desfăşurarea actului medical, cum ar fi coloana de chirurgie laparoscopică pentru urologie şi aparatul Roentgen TV pentru chirurgia şi ortopedia pediatrică. Licitaţia cuprinde 13 loturi, „care în acest moment se află în diferite faze de evaluare, şi să sperăm că după ce vom parcurge toate etapele, influenţate şi de eventuale contestaţii ale firmelor care au participat la licitaţie, ele vor fi predate spitalului“, după cum a precizat vicepreşedintele CJ, Cristinel Iovan. Pentru aceste echipamente au fost alocate 1,3 milioane de lei din bugetul consiliului judeţean, urmând ca după achiziţionarea lor să urmeze o nouă etapă de licitaţii pentru o altă serie de aparatură medicală de care spitalul are nevoie. „În total, avem la dispoziţie, anul acesta, 3,7 milioane de lei pentru achiziţia de echipamente la Spitalul Judeţean – 1,3 milioane pentru prima etapă şi 2,4 milioane pentru etapa a doua -, cu specificarea că banii economisiţi în urma licitaţiei aflate acum în derulare vor fi folosiţi pentru achiziţiile din a doua etapă, care se vor face tot în funcţie de solicitările primite de la secţiile din cadrul spitalului“, a specificat Iovan.
Singura problemă de la SJU Craiova va rămâne consolidarea, conform concluziei expertizei tehnice. „Nu ştim ce am putea face în acest sens, pentru că o consolidare ar costa 12 milioane de euro, bani de care nu dispunem. Rezultatul expertizei tehnice a făcut să cadă şi proiectul de anvelopare a spitalului pe care intenţionam să-l derulăm, tocmai pentru că mai întâi trebuie făcută consolidarea clădirii“, a explicat „vicele“ Iovan.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS