21.7 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateSoluţii pentru recuperarea pierderilor la salariile minerilor

Soluţii pentru recuperarea pierderilor la salariile minerilor

Sindicatele şi administraţia din cadrul Complexului Energetic Oltenia (CEO) caută soluţii pentru recuperarea banilor pierduţi la salariu. Este vorba de cele patru zile libere neplătite pe care minerii şi energeticienii le-au primit în luna iunie, pentru ca stocurile de cărbune să fie consumate. Federaţia Naţională Mine Energie şi conducerea Complexului Energetic Oltenia au negociat cu ministrul energiei Constantin Niţă modul în care salariaţii CEO îşi vor putea recupera banii la salariu, însă nu a fost găsită deocamdată formula potrivită pentru a fi făcut acest lucru.
„În cursul acestei săptămâni vom avea o întâlnire cu administraţia pentru a încheia un protocol care să prevadă modalităţile în care vor fi recuperate zilele libere şi implicit sumele de bani aferente, astfel încât oamenii să nu sufere din această cauză“, a precizat Ion Ruşeţ, prim-vicepreşedintele Federaţiei Naţionale Mine Energie. Programul de lucru al salariaţilor CEO în luna iunie este de patru zile pe săptămână, în loc de cinci.
În privinţa drepturilor salariale diminuate în luna aprilie pentru personalul TESA, Inspectoratul Teritorial de Muncă Gorj a stabilit că acestea au fost ilegale, acolo unde angajaţii nu au semnat actele adiţionale. Alte câteva sute de angajaţi ai Complexului Energetic Oltenia s-au trezit şi în luna mai cu lefurile reduse, astfel încât s-au decis să anunţe conducerea Federaţiei Naţionale Mine Energie. Liderii de sindicat au declarat că vor sesiza la rândul lor Inspectoratul Teritorial de Muncă. Dacă informaţia va fi confirmată, Corpul de control al Inspectoratului Teritorial de Muncă Gorj va face noi verificări la Complexul Energetic Oltenia şi va dispune măsuri. Pentru a fi la curent cu situaţia economică şi cu negocierile dintre sindicate şi administraţie, ministrul energiei Constantin Niţă a decis să îl trimită săptămânal la Târgu Jiu pe consilierul său personal Gavril Baican, fost director al Companiei Naţionale a Lignitului.
Eugen Măruţă

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS