12 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateRabla 2013 - finalizată la bliţ

Rabla 2013 – finalizată la bliţ

http:http://www.youtube.com/watch?v=GMGNkuYbSHc

Oltenii sunt dezamăgiţi de Rabla 2013: cele zece tichete care au revenit fiecărui centru de colectare s-au epuizat de la prima oră. În Oltenia au fost 421 de tichete la un număr de 319.000 de maşini mai vechi de zece ani.

Doar 421 de tichete au fost distribuite în judeţele Olteniei, în prima etapă a Programului „Rabla“ 2013, în condiţiile în care statisticile spun că numărul de maşini mai vechi de zece ani este de circa 319.000. Cele mai multe vouchere au fost distribuite în Dolj (130), urmat de Vâlcea (85), Olt (74), Gorj (72) şi Mehedinţi (60). Cele 13 centre de colectare din judeţul Dolj au avut la dispoziţie doar câte zece tichete, fapt care a nemulţumit atât proprietarii de maşini, cât şi colectorii. „Nu se poate, suntem aici de la prima oră. Au pus un afiş că nu mai au tichete pentru Rabla! Unde sunt tichetele? Când s-au dat? Noi am fost aici de dimineaţă şi nu am văzut să intre nici o maşină!“, comentau oamenii nervoşi, în faţa centrului de colectare al Adidrad Com SRL. „Am avut coadă de vineri noaptea, dar nu ni s-a dat voie să facem liste sau să luăm maşinile în custodie. Au fost doar 4.000 de vouchere pe toată ţara, cât să primească fiecare centru?!“, ne-a spus Costinel Dunăreanu, reprezentantul Duncomet SRL. „În această etapă s-au dat doar 25% din tichetele alocate la nivel naţional. Am avut doi angajaţi care voiau să predea şi ei maşinile, dar nu s-a putut. Au fost doar zece tichete pe centru“, a subliniat Doru Ghinea, reprezentantul Guardian SRL. „Stau de aseară, de la ora 18.00, dar nu am apucat să predau maşina. Erau zece maşini în curte deja. Cred că s-au dat pe pile“, gesticula supărat Marin Sârbu, unul dintre craiovenii care nu a apucat să predea maşina la un centru de colectare.

Rable în chirie, pe ţuică şi vin

Dacă în Craiova cozile s-au împrăştiat înainte de ora 10.00, la Podari oamenii aşteptau răbdători în căldura năucitoare să primească o veste. 40 de maşini erau aliniate la rând, în timp ce oamenii schimbau o vorbă la umbră. „Suntem aici de la ora 7.00 dimineaţa, ni s-a spus să aşteptăm. A ieşit cineva şi a spus că sunt zece tichete. După aceea a venit altcineva şi a spus de 25 de tichete. Noi am fost şi anul trecut cu maşinile aici, au intrat 20 şi pentru restul s-a făcut o listă. Nu mai ştim dacă aceea mai este valabilă, acum s-a făcut altă listă“, spuneau oamenii. „Cei care suntem din judeţ am dat maşinile în chirie la oamenii din Podari încă de anul trecut. Să le ţină în curte până se dă din nou drumul la program. Am lăsat şi noi acolo o atenţie, o ţuică, un vin…“, povestea unul dintre cei care stăteau la coadă. Potrivit Administraţiei Fondului pentru Mediu (AFM), la cele 334 de centre de colectare din România au fost distribuite circa 4.300 de vouchere, adică 25% din cele 17.000 de tichete disponibile la nivel naţional pentru persoanele fizice. În acest an, se va utiliza un singur tichet pentru achiziţionarea unui autovehicul nou, faţă de trei tichete, câte se utilizau în anii anteriori. Valoarea acestui tichet este de 6.500 de lei, faţă de 3.800 de lei, cât valora în 2012.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS