10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateE-mail-ul, motiv de stres

E-mail-ul, motiv de stres

E-mail-ul este unul dintre factorii care ne măresc semnificativ nivelul de stres şi riscul apariţiei unor boli cronice. Cel puţin aceasta este concluzia cercetătorilor de la Universitatea din Loughborough, Marea Britanie, care au realizat un studiu privind impactul fiziologic şi psihologic al utilizării e-mail-ului într-o agenţie guvernamentală britanică. Potrivt dailymail.co.uk, pentru studiul lor, specialiştii au monitorizat tensiunea arterială, frecvenţa pulsului şi nivelul de cortizol la 30 de membri ai personalului, urmărind totodată jurnalele ţinute de angajaţi, în această perioadă.
Rezultatele indică existenţa unei legături directe între e-mail şi stres: angajaţii sunt mai predispuşi la stres sporit atunci când citesc şi trimit mesaje. Pe de altă parte, sunt mai puţin susceptibili de a fi stresaţi atunci când doar revăd mesajele şi le clasează.
Stresul se manifestă nu numai prin creşterea nivelului de cortizol, ci şi prin mărirea tensiunii arteriale şi a frecvenţei bătăilor inimii.
92% dintre participanţii la studiu deveneau mai agitaţi, la mulţi înregistrându-se valori mai mari ale tensiunii şi ale pulsului atunci când foloseau e-mail-ul şi telefonul. Totuşi, cercetătorii au constatat că angajaţii se bucurau să primească mesaje care conţineau informaţii utile sau în care li se mulţumea pentru munca depusă. În schimb, deveneau mai stresaţi când primeau mesaje irelevante sau unele care cereau un răspuns imediat sau care îi distrăgea de la lucru. Totuşi, conducătorul studiului, prof. Tom Jackson, consideră că nu e-mail-ul, în sine, este duşmanul, chiar dacă mai multe studii au sugerat că acesta este un mijloc de comunicare problematic. Adevărata problemă este acumularea de sarcini de rezolvat, uneori concomitent – multi-tasking, cum este numită acum. „Acest multi-tasking – care implică e-mail-ul împreună cu alte mijloace de comunicare, precum telefonul sau întâlnirile faţă în faţă – sporeşte riscul angajaţilor de a deveni stresaţi“, a explicat Jackson.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS