14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateAugustin Zegrean, reales preşedinte al CCR pentru încă trei ani

Augustin Zegrean, reales preşedinte al CCR pentru încă trei ani

Judecătorul Augustin Zegrean a fost reales, luni, preşedinte al Curţii Constituţionale a României pentru un mandat de trei ani, conform Agerpres.

Acesta a fost reales la conducerea CCR cu majoritate de voturi. Potrivit unor surse, în favoarea acestuia ar fi votat 7 judecători.
Pentru fotoliul de preşedinte al CCR a mai candidat şi judecătorul Tudorel Toader.
Daniel Morar, Mona Pivniceru şi Valer Dorneanu au depus luni, la Palatul Cotroceni, jurământul de învestitură în funcţiile de judecători ai Curţii Constituţionale, în faţa şefului statului, Traian Băsescu, şi a preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului, Crin Antonescu şi Valeriu Zgonea. La ceremonie au luat parte şi ceilalţi membri ai CCR şi consilieri prezidenţiali şi de stat.
Daniel Morar a fost numit judecător CCR de preşedintele României, Mona Pivniceru, din partea Senatului, şi Valer Dorneanu a fost desemnat de Camera Deputaţilor.
Aceştia îi vor înlocui pe Acsinte Gaspar, Ion Predescu, Aspazia Cojocaru, cărora le-a expirat oficial mandatul în data de 8 iunie.
Potrivit Constituţiei, CCR se înnoieşte cu o treime din judecătorii ei din 3 în 3 ani.
CCR se compune din nouă judecători, numiţi pentru un mandat de 9 ani, care nu poate fi prelungit sau înnoit: trei sunt numiţi de Camera Deputaţilor, trei de Senat şi trei de preşedintele României. Judecătorii de la Curtea Constituţională sunt independenţi în exercitarea mandatului lor şi inamovibili pe durata acestuia.
Ei trebuie să aibă pregătire juridică superioară, înaltă competenţă profesională şi o vechime de cel puţin 18 ani în activitatea juridică sau în învăţământul juridic superior.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS