10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateLetonia este pregătită să adopte moneda euro în 2014

Letonia este pregătită să adopte moneda euro în 2014

Comisia Europeană a publicat raportul său de convergenţă privind Letonia pentru anul 2013, împreună cu un rezumat pentru cetăţeni care explică pe scurt raportul şi logica pe care se bazează acesta. Comisia concluzionează că Letonia a atins un nivel înalt de convergenţă economică durabilă cu Zona Euro şi propune Consiliului să decidă cu privire la adoptarea monedei euro de către Letonia începând de la 1 ianuarie 2014.

Olli Rehn, vicepreşedinte al Comisie, comisar pentru afaceri economice şi monetare şi moneda euro a declarat: „Experienţa dobândită de Letonia arată că o ţară poate depăşi cu succes dezechilibrele macroeconomice, oricât ar fi ele de grave, şi poate ieşi mai puternică din acestea. În urma gravei recesiuni din perioada 2008-2009, Letonia a luat măsuri de politică decisive, cu sprijinul programului de asistență financiară al UE-FMI, care au îmbunătăţit flexibilitatea şi capacitatea de ajustare a economiei în cadrul strategiei generale a UE pentru o creştere durabilă şi echilibrată. şi aceasta a dat roade: se preconizează că Letonia va avea cea mai dinamică economie din UE în anul acesta”.
„Dorinţa Letoniei de a adopta moneda euro este un semn de încredere în moneda noastre comune şi o dovadă suplimentară că cei care prevedeau dezintegrarea zonei euro s-au înşelat”, a adăugat Rehn.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS