17 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateAcord istoric privind crearea unei noi reţele transeuropene de transport

Acord istoric privind crearea unei noi reţele transeuropene de transport

Siim Kallas, vicepreşedinte al Comisiei Europene responsabil de transporturi, a salutat acordul dintre Comisie, Consiliu şi Parlament cu privire la propunerile de a transforma mozaicul actual de drumuri, căi ferate, aeroporturi şi canale europene într-o reţea unificată de transport (TEN-T).
        
Prin acest acord se stabileşte o reţea centrală de transport care urmează să fie instituită până în 2030 pentru a reprezenta coloana vertebrală a transporturilor în cadrul pieţei unice. Finanţarea transportului în cadrul mecanismului „Conectarea  Europei” (pentru perioada 2014-2020) se va concentra, de asemenea, pe această reţea centrală de transport, completând verigile lipsă la nivel transfrontalier, înlăturând blocajele şi transformând-o într-o reţea mai inteligentă.

Noua reţea TEN-T centrală va fi susţinută de o reţea cuprinzătoare de rute la nivel regional şi naţional care aduc trafic în reţeaua centrală. Aceasta din urmă va fi în mare parte finanţată de statele membre, cu câteva posibilităţi de finanţare europeană şi regională din fonduri destinate transporturilor, inclusiv noi instrumente de finanţare inovatoare. Obiectivul este ca treptat, până în 2050, cea mai mare parte a cetăţenilor şi a întreprinderilor din Europa să se afle la cel mult 30 de minute distanţă, ca timp de deplasare, de această reţea globală. Luată în ansamblu, noua reţea de transport va oferi călătorii mai sigure şi mai puţin aglomerate, precum şi călătorii mai fluente şi mai rapide.

Acest acord, la care s-a ajuns în cadrul negocierilor trilaterale dintre Parlamentul European, Consiliul şi Comisia Europeană, trebuie să fie aprobat în mod oficial de către plenul Parlamentului European şi al Consiliului.

„Acesta este un acord istoric pentru a crea o reţea europeană de transport solidă care să parcurgă 28 de state membre. Transportul este vital pentru economia europeană, iar fără conexiuni bune Europa nu se va dezvolta şi nici nu va prospera. Acest acord va face legătura între est şi vest şi va înlocui mozaicul de transporturi actual cu o reţea care este cu adevărat  europeană. Acesta este un pas înainte important către crearea unei noi reţele de transport care va reprezenta piatra de temelie pentru stimularea creşterii economice şi a competitivităţii pe piaţa unică a Europei”, a declarat vicepreşedintele Kallas.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS