15.9 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateMii de manifestanţi au ocupat Piaţa Taksim din Istanbul

Mii de manifestanţi au ocupat Piaţa Taksim din Istanbul

Mii de protestatari au ocupat, sâmbătă, Piaţa Taksim din centrul oraşului Istanbul, iar forţele de ordine s-au retras, relatează ziarul turc Hurriyet, conform Mediafax. Manifestaţiile durează de cinci zile la Istanbul, unde sute de persoane au exprimat nemulţumirea faţă de planul de reamenajare a Parcului Gezi şi de reducere a suprafeţelor verzi. Proteste au izbucnit sâmbătă şi în capitala Turciei, Ankara, unde sute de persoane s-au solidarizat cu manifestanţii din Istanbul, demonstraţiile fiind îndreptate împotriva premierului Recep Tayyip Erdogan.
Conform celui mai recent bilanţ, zeci de persoane au fost rănite în confruntările dintre protestatari şi forţele de ordine. Printre persoanele rănite se numără şi un parlamentar, Sirri Süreyya Önder, atins în umăr de un proiectil cu gaze lacrimogene tras de poliţie.
Potrivit surselor citate de Hurriyet, protestatarii au primit permisiunea să reintre în Parcul Taksim Gezi după ce preşedintele Abdullah Gul l-a sunat pe premierul Recep Tayyip Erdogan şi pe ministrul de Interne, Muammer Güler, pentru a le cere să ordone retragerea forţelor de ordine în scopul diminuării tensiunilor. În acelaşi timp, preşedintele ţării a îndemnat protestatarii să dea dovadă de „bun-simţ” şi „calm”, avertizând că demonstraţiile au atins un nivel „îngrijorător”.
De altfel, în urmă cu puţin timp, Recep Tayyip Erdogan a admis că poliţia a utilizat metode „extreme” pentru reprimarea manifestaţiilor. „Este adevărat că au fost comise erori şi că poliţia a recurs la metode extreme”, a spus Erdogan.
Premierul Recep Tayyip Erdogan a somat protestatarii din Istanbul să înceteze confruntările cu forţele de ordine, subliniind că nu va renunţa la controversatul proiect dintr-un parc al oraşului. „Le cer protestatarilor să înceteze imediat manifestaţiile pentru a se evita problemele”, a declarat Erdogan. Erdogan a dat asigurări că nu renunţă la planul de reconstruire a cazarmei otomane Topçu Kişlasi în Parcul Gezi şi de transformare a acesteia într-un centru turistic care va avea inclusiv un mall. „Vom reconstrui cazarma”, a dat asigurări Erdogan.

 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS