11.4 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateComuna Poboru îşi responsabilizează cetăţenii

Comuna Poboru îşi responsabilizează cetăţenii

Centrul de Resurse pentru Organizaţiile Nonprofit din Oltenia (CRONO) a încheiat, oficial, vineri dimineaţă, proiectul „Activism Civic Rural Poboru“, implementat în parteneriat cu comuna Poboru din judeţul Olt. Prin acesta, locuitorii au fost îndreptaţi către responsabilizarea socială, constituindu-se şi primul ONG din comună.
Cu ajutorul CRONO şi cu cel din partea a doi sponsori implicaţi în astfel de activităţi, locuitorii comunei Poboru (Olt) au învăţat ce înseamnă responsabilizarea socială. Proiectul s-a derulat pe parcursul a nouă luni şi a vizat, printre altele, implicarea activă a cetăţenilor în viaţa comunităţii lor. „M-au sunat cei de la CRONO să-mi propună. Sincer, nu cunoşteam mai nimic despre acest Centru. Cred că atât eu, cât şi salariaţii primăriei şi consiliul local ne-am făcut datoria. Am observat pe faţa lor bucuria de a face ceva pentru comunitate“, a povestit primarul comunei, Iulian Bărăscu.

Asociaţia „Vulturelu“, primul ONG din Poboru

În comuna Poboru, pe parcursul perioadei de implementare, oamenii au participat la întâlniri publice şi au putut să spună ce este important pentru ei, participând şi la sondaje „din poartă-n poartă“. Opiniile lor au fost centralizate, ajutând municipalitatea să ştie mai bine pe ce să se concentreze în viitor. Asociaţia „Vulturelu“, primul ONG din comună, are şi un preşedinte, în persoana preotului Marian Valentin Vişan. „Am răspuns prompt pentru a constitui această asociaţie. Localnicii şi cu mine am rămas plăcut impresionaţi de faptul că a ajuns să conteze şi părerea noastră“, a mărturisit preşedintele noului ONG.
Comuna Poboru din judeţul Olt se confruntă cu mai multe probleme. Peste 60% dintre locuitori sunt pensionari, iar locuri de muncă nu există. Agricultura este singura ocupaţie a oamenilor şi este una de subzistenţă. Cei implicaţi speră că, prin acest proiect, au reuşit să creeze un loc de sprijin pentru societate şi să evite investiţiile inutile, axându-se, în principal, pe dorinţa locuitorilor.
Asociaţia CRONO este la a doua comună din Olt pe care o sprijină în astfel de activităţi. În Dolj, ea are parteneriate cu localităţile Sopot, Predeşti şi Urzicuţa, iar în Gorj şi Vâlcea, alte cinci comune au fost deja incluse în proiecte de responsabilizare socială.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS