15.9 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateBritanicii au prins drag de Craiova şi de Dolj

Britanicii au prins drag de Craiova şi de Dolj

Craiova şi Doljul par să-i fi cucerit definitiv pe oficialii din Marea Britanie. În timp ce presa britanică îi critică pe români, făcându-i ţigani şi plini de bube, oficialii din Regatul Unit văd realitatea cu alţi ochi. Iar unul dintre exemple a fost vizita la Craiova, catalogată istorică de cei prezenţi, a preşedintelui Camerei Comunelor din parlamentul britanic, John Bercow.

Craiova şi Doljul au fost ieri gazda primei vizite oficiale de stat din ultimele decenii. John Bercow, preşedinte al Camerei Comunelor din parlamentul Regatului Unit, a discutat cu oficialităţile locale şi a vizitat mai multe obiective economice şi de cultură. Bercow a fost însoţit de ambasadorul Marii Britanii în România, Martin Harris, pentru care Craiova şi Dolj au devenit deja locuri familiare. „Pentru mine este prima vizită în România şi în Craiova şi sper să nu fie ultima. Ieri (miercuri – n.r.) am vorbit în Camera Deputaţilor şi am subliniat importanţa relaţiilor dintre Marea Britanie şi România. Suntem prieteni dedicaţi şi parteneri egali în NATO şi UE. Liderii români şi românii merită felicitaţi pentru realizările obţinute. Vorbind despre Craiova sunt bucuros să ştiu că firma Cummins a creat cu mult peste 700 de locuri de muncă. Constat cu interes că la Craiova se organizează Festivalul «Shakespeare». Sunt încântat de perspectivele unui viitor prosper şi mulţumesc pentru primirea călduroasă. Am fost uimit de numărul mare de oameni care au lăudat activitatea ambasadorului Marii Britanii în România, Martin Harris, care este mai mult decât apreciat, astfel încât pot spune că este foarte bine că nu intenţionează să candideze la o funcţie politică în România“, a spus Bercow. Aşa cum par să ne fi obişnuit deja, şi preşedintele Camerei Comunelor are legături de sânge cu România. Bunicul său pe linie paternă a trăit la Galaţi până la vârsta adolescenţei, când a emigrat în Marea Britanie, unde s-a căsătorit tot cu o româncă emigrantă.

Esplanada teatrului – transformată în Piaţa „Shakespeare“

După ce s-au întreţinut la Consiliul Judeţean Dolj, timp de o oră, delegaţia britanică şi oficialii doljeni printre care s-a numărat şi preşedintele Camerei Deputaţilor, deputatul de Dolj, Valeriu Zgonea, au vizitat Grădiniţa cu program normal din Podari, care a fost inclusă, din 2011, în proiectul „Fiecare copil în grădiniţă“, derulat de Asociaţia Ovidiu Rom, din iniţiativa lui Leslie Hawke, mama actorului Ethan Hawke. Britanicii au discutat cu primarul Constantin Gheorghiţă, căruia i-au spus că oamenii de afaceri ar fi interesaţi de investiţii în zonă. Apoi au participat la programul artistic pregătit de copii, pe care l-au privit şi ascultat cu mult interes până la capăt.
Punctul culminant al vizitei a fost inaugurarea într-un cadru festiv a Pieţei „William Shakespeare“, aşa cum a fost numită esplanada Teatrului Naţional „Marin Sorescu“ într-o şedinţă de consiliu local, care a avut loc cu doar câteva ore înainte. Numele pieţei este scris pe o piramidă amplasată în faţa teatrului. „Este o ocazie deosebită. Sunt foarte mândru că aţi luat decizia de a numi o piaţă cu numele poetului naţional al Marii Britanii“, a declarat ambasadorul Martin Harris, care, bun vorbitor de limbă română, a recitat o poezie a lui Mihai Eminescu, care reprezintă o odă adusă dramaturgului britanic.
„Este un privilegiu să fiu în Craiova şi sunt recunoscător conducătorilor oraşului. Este minunat că şi paparazzi sunt mulţi“, a spus Bercow emoţionat. Întrebat cum îşi explică diferenţa dintre realitate şi imaginea pe care o creionează despre români jurnaliştii britanici, Bercow a răspuns oarecum amuzat: „Nu credeţi tot ce citiţi în ziarele britanice!“.
Vizita delegaţiei britanice s-a încheiat la Cummins Generator din incinta Electroputere, o firmă anglo-americană foarte apreciată de oficialii britanici. Reprezentanţii firmei au precizat că pe anul în curs s-au făcut investiţii de 14 milioane de dolari şi au fost angajate 50 de persoane. Previziunile meteo au scurtat plimbarea prin fabrică, delegaţii britanici îndreptându-se la amiază rapid către aeroport.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS