Preţuri „mortale“ în supermarket

Autori


Dincolo de cifrele oficiale, care arată o rată anuală a inflaţiei de 5,25%, noi simţim la buzunar altfel preţurile, tot mai umflate, tot mai piperate. Am făcut o comparaţie între preţurile de pe bonul fiscal din acelaşi supermarket, la aceleaşi produse, dar la interval de un an între datele achiziţionării produselor. Tragem linie şi adunăm: preţurile reale plătite de noi au crescut cu 21%.

Vi s-a întâmplat să mergeţi la supermarket, să plecaţi acasă cu o sacoşă de produse, dar din portmoneu să scoateţi din ce în ce mai mulţi bani? Simţiţi pe pielea dumneavoastră că daţi mai mulţi bani pe aceeaşi mâncare, indiferent ce ne spun statisticile?

GdS a realizat o analiză a preţurilor dintr-un supermarket, pe baza bonurilor fiscale eliberate în decursul unui an. Aşadar, din 2012 şi până acum, am putut observa că preţurile au crescut rapid, chiar şi de la o lună la alta. Am comparat preţurile a 16 produse (alimentare şi nealimentare), de aceeaşi marcă şi care au fost achiziţionate din acelaşi hipermarket, dar pe parcursul mai multor luni, începând din primăvara lui 2012 şi până în luna mai 2013. Rezultatele au fost uimitoare. Pe ansamblu, dacă o persoană merge acum în respectivul supermarket şi cumpără exact aceleaşi produse ca în urmă cu un an, atunci va plăti mai mult cu 21% decât ar fi dat în 2012. Din cele 16 produse analizate, doar două au înregistrat scăderi de preţuri de anul trecut şi până acum. Este vorba de ulei, al cărui preţ s-a diminuat de la 8,79 lei la 7,39 lei pe litru, şi de unt, care în 2013 costă 4,29 lei, iar în 2012 avea un preţ de 4,96 lei.

În schimb, am plătit mai mult la pui grill, pate de ficat, lapte UHT, sana, mere Idared, banane, cafea, pâine etc. În ceea ce priveşte pâinea, acelaşi produs (franzelă albă feliată) are în supermarket un preţ de 2,49 lei pe bucată, iar în magazinul de la colţul străzii acelaşi produs, fabricat de aceeaşi firmă, ambalat exact la fel, costă doar 1,6 lei. Şi magazinul de cartier şi-a pus adaosul propriu, cum ar fi şi logic, de alfel, dar tot nu a ajuns la preţul aproape dublu din hipermarket.

Aşa cum puteţi observa în tabelul de mai jos, nu doar produsele alimentare au suferit scumpiri, ci şi cele nealimentare. În total, pe cele 16 produse cumpărate anul trecut am plătit 105,65 lei, pe când anul acesta, suma achitată a fost de 127,97 lei, deci mai mult cu 21%.

Cea mai mare creştere de preţ la un aliment: 106%

Produsul de pe lista noastră de cumpărături care a avut cea mai spectaculoasă evoluţie a preţului a fost cartoful nou, al cărui preţ a urcat cu 106% faţă de aceeaşi perioadă din 2012. În loc de 1,45 lei pe kilogramul de cartofi noi, anul acesta scoatem din buzunar 2,99 lei pe kilogram, la acelaşi supermarket. Dar sunt şi alte produse care ne scot mult mai mulţi bani din buzunar decât cartofii, deşi creşterea de preţ în procente este mai mică decât la cartofii noi. Astfel, cea mai solidă creştere de preţ a unui produs alimentar, în acest interval de nici un an, a fost la kilogramul de piept de pui dezosat, care anul trecut costa 18,55 lei la magazinul respectiv, iar în prezent cumpărătorul plăteşte 25,49 lei pe kilogram, cu circa 7 lei mai mult decât anul trecut. Scumpirea acestui aliment a fost extraordinar de mare. Exprimat în procente, pieptul de pui are un preţ cu 38% mai mare decât în 2012.

Cea mai mare scumpire la un produs nealimentar: 50%

Scumpirile repetate au afectat şi mărfurile nealimentare. Un deodorant cumpărat anul trecut a costat fix 8,32 lei. Aceeaşi marcă de deodorant are, la ora actuală, un preţ cu 50% mai mare, ajungând la 12,69 lei. Un şampon făcea, în 2012, 9,51 lei, iar în 2013, aceeaşi marcă a costat 12,82 lei. Până şi guma de mestecat s-a scumpit la supermarket.

Ce ne spune Statistica

Potrivit Institutului Naţional de Statistică (INS), indicele preţurilor de consum în aprilie 2013, faţă de aprilie 2012, a crescut cu 5,29%. De asemenea, rata medie a inflaţiei pe primele patru luni ale anului 2012 a fost în creştere cu 0,4%, iar pe primele patru luni ale anului 2013 a crescut cu 0,5%. INS spune că, la mărfurile alimentare, indicele preţurilor de consum în aprilie 2013 faţă de aprilie 2012 a crescut cu 5,6%, iar la mărfurile nealimentare, scumpirile au fost, de asemenea, elocvente (+5,8%).

Evoluţia inflaţiei şi cauzele acesteia

În ultimul raport asupra inflaţiei, BNR arată că rata anuală a inflaţiei a urcat în primele luni ale acestui an: „La sfârşitul trimestrului I din anul 2013, rata anuală a inflaţiei exprimată în indicele preţurilor de consum (IPC) s-a situat la 5,25%, plasându-se în continuare deasupra intervalului-ţintă stabilit la valoarea staţionară de 2,5 la sută ±1 punct procentual începând cu anul curent. Deşi rata anuală a inflaţiei IPC la finele acestui trimestru este cu 0,3 puncte procentuale mai ridicată decât cea consemnată la sfârşitul anului 2012, nivelul atins în luna martie se abate cu doar 0,06 puncte procentuale de la cel prognozat de BNR în raportul asupra inflaţiei din luna februarie“. BNR a explicat, totodată, care sunt cauzele care au condus la o astfel de creştere a preţurilor: în primul rând, majorarea tarifelor la utilităţi, la combustibil etc. „După cum s-a anticipat în precedentele rapoarte asupra inflaţiei, accelerarea temporară şi de dimensiuni modeste din trimestrul I 2013 a ritmului anual de creştere a preţurilor de consum a fost determinată de factori de natura ofertei. Principalele efecte adverse au fost generate de majorarea tarifelor la energia electrică în luna ianuarie, de creşterea valorii accizelor pe seama modificării nivelului de referinţă al cursului de schimb utilizat în calculul acestora şi de ascensiunea de scurtă durată din lunile ianuarie şi februarie a cotaţiilor ţiţeiului pe piaţa internaţională“, se arată în raportul BNR asupra inflaţiei, publicat în mai 2013.

Tabel 

Produse Preţuri 2012 (lei) Preţuri 2013 (lei) Creştere/

Descreştere

Sana 2,87 3,25 Creştere

Pui grill 13,19 13,89 Creştere

Piept de pui 18,55 25,49 Creştere


dezosat

Pate 3.43 4,09 Creştere

Lapte UHT 4,39 5,19 Creştere

Ulei 8,79 7,39 Descreştere

Unt 4,96 4,29 Descreştere

Pâine feliată 2,09 2,49 Creştere**

Cartofi noi 1,45 2,99 Creştere

Mere Idared 2,99 4,19 Creştere

Banane 3,99 4,99 Creştere

……………………….

Deodorant 8,32 12,69 Creştere

Şampon 9,51 12,82 Creştere

Pastă de dinţi 8,58 10,12 Creştere

Gumă 1,55 1,79 Creştere

de mestecat

Total 105,65 127,97 Creştere cu 21%

**De precizat că acelaşi produs se vinde la magazinul de cartier cu 1,6 lei pe bucată, iar în hipermarketul în care s-a făcut analiza se vinde cu 2,49 lei.Comenteaza acum

Alte stiri

Sumarul ediției de miercuri, 29 mai 2013

Actualitate

» Corlăţean, “profund surprins” de declaraţia Comisarului european Günther Oettinger despre România
» Un milion de euro pentru foştii şefi CSA şi CNVM
» Indemnizaţiile managerilor de stat
» Preţuri „mortale“ în supermarket
» Cei mai buni elevi din Drobeta Turnu Severin, acceptaţi la studii în străinătate
» Locuinţe sociale la fosta unitate militară
» Câţi bani aţi plătit pentru pensia administrată privat?
» Recomandările specifice de țară pentru România în 2013
» CEO a aprobat programul de lucru redus pentru angajaţi
» România aleasă în Consiliul Consultativ al Convenţiei UNESCO privind protejarea patrimoniului cultural subacvatic
» Poşta Română va disponibiliza, din iulie, 4.458 salariaţi
» Directorul general al Poştei Române: Stresul funcţiei justifică salariul de 6.000 de euro
» Teatrul de Păpuşi, în „casă nouă“
» Fostul şef al SRI Gorj a aruncat în aer USL
» S-au ales cei 18 concurenţi ai „Academiei lui Horia“
» Întreruperi energie electrică de mâine
» Bancul zilei
» Stres şi frumuseţe
» Ia te uită!
» Misiune de evaluare a Comisiei Europene în România
» Comisia Europeană tratează România ca pe oricare alt stat membru al Uniunii
» Plafonarea salariilor conducerii companiilor de stat, aprobată de Guvern
» Termenul de privatizare a Poştei, prelungit
» Nou aeroport în Beijing

Local

» Bune practici privind integrarea romilor, prezentate la Slatina unor parteneri din sud-estul Europei
» Burse de 15.000 de euro pentru cercetare şi inovare
» Ape, bune de scăldat în judeţul Olt
» A început Operaţiunea „Bubico“
» Cresc taxele la universităţi
» Lili Schutz, „regina serelor“ – 12 ani de puşcărie
» Micuţii craioveni, invitaţi în lumea poveştilor
» Educaţia sexuală – din şcoli la bibliotecă

Dolj

» Cadavre carbonizate găsite într-o maşină

Sport

» Tecău şi Mirnîi s-au calificat în turul 2 la Roland Garros
» Sorana Cîrstea s-a calificat în turul 3 la Roland Garros
» Baia Mare vrea locul Oltchimului în Ligă
» Carmen Amariei, în locul lui Bogdan Burcea
» Mirescu aşteaptă o nouă provocare
» Mihai Răduţ: Mă întorc la Steaua!
» La un pas de fericire

Bani & Afaceri

» Guvernul a aprobat reorganizarea Regiei Autonome pentru activităţi nucleare Drobeta Turnu Severin
» Statul, fentat cu legea pe masă prin metoda cesionărilor fictive
» Autoshow, un spectacol al cailor-putere
» Niculae Havrileţ: Guvernul trebuie să fie preocupat de creşterea veniturilor populaţiei, nu de preţul energiei
» Târgul Contex se deschide astăzi
» Viitorul exporturilor, la fier vechi?

Magazin

» Horoscop
» Michael Caine, actor de cursă lungă
» Ben Affleck, doctor în Arte Frumoase
» Scarlett Johansson, în rol de primă doamnă

Top