17.8 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitatee-Guvernare: există îmbunătățiri, dar cetățenii cer eforturi suplimentare

e-Guvernare: există îmbunătățiri, dar cetățenii cer eforturi suplimentare

Aproape o jumătate dintre cetățenii UE (46%) folosesc astăzi internetul pentru a căuta un loc de muncă, a folosi serviciile librăriilor publice, a transmite o declarație de impozitare, a înregistra o naștere, a cere un pașaport sau pentru a utiliza alte servicii de e-Guvernare. 80% afirmă că serviciile publice online reprezintă o economie de timp, 76% apreciază flexibilitatea lor iar 62% afirmă că acestea îi ajută să economisească bani. Utilizatorii sunt însă mai mulțumiți de serviciile bancare online (nota de satisfacție 8,5 pe o scară de la 0 la 10) și de cumpărăturile online (7,6) decât de serviciile publice online (6,5).
Agenda digitală pentru Europa urmărește să sporească gradul de utilizare a serviciilor de e-Guvernare la un procentaj de 50% dintre cetățenii UE până în 2015.
Analiza comparativă privind e-Guvernarea 2012 a inclus 28.000 de utilizatori de internet din 32 de țări. Printre cele mai importante constatări:
– Serviciile preferate au fost declararea impozitului pe venit (73% dintre utilizatori își declară impozitele online), mutarea sau schimbarea adresei (57%) și înscrierea în învățământul superior și/sau solicitarea unei burse de studiu (56%).
– În timp ce 54% dintre cei incluși în anchetă continuă să prefere contactele directe sau alte canale tradiționale de comunicare, cel puțin 30% dintre aceștia au indicat că ar putea deveni de asemenea utilizatori obișnuiți ai serviciilor de e-Guvernare, dacă ar fi oferite servicii mai relevante.
– 47% dintre cei care au recurs la e-guvernare au obținut tot ce doreau utilizând serviciile online, iar 46% au fost numai parțial satisfăcuți.
De asemenea, raportul arată că sunt necesare îmbunătățiri ale serviciilor online disponibile în cazul unor evenimente importante ale vieții, precum pierderea sau găsirea unui loc de muncă, înființarea unei întreprinderi sau înscrierea la studii.
Pentru persoanele care trăiesc în țara lor de origine, în medie peste o jumătate dintre etapele administrative legate de aceste evenimente importante ale vieții pot fi realizate online. Pe internet pot fi consultate informații în legătură cu celelalte etape. Este însă necesară îmbunătățirea transparenței și a interacțiunii cu utilizatorii, pentru a mări autonomia cetățenilor.
Situația este mai puțin favorabilă pentru cele aproape două milioane de persoane care se mută sau fac naveta dintr-un stat membru în altul. Deși majoritatea statelor membre furnizează informații despre posibilitățile de studiu sau de a înființa o întreprindere din străinătate, îndeplinirea online a formalităților este mai puțin obișnuită. Numai nouă țări oferă cetățenilor din alt stat membru al UE posibilitatea de a se înscrie online la studii, și numai 17 țări le permit să îndeplinească online anumite formalități pentru înființarea unei întreprinderi.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS