10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePedeapsă menţinută pentru ginecologul Haney

Pedeapsă menţinută pentru ginecologul Haney

Curtea de Apel Craiova a respins apelul formulat de medicul ginecolog Khalil Haney, condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare pentru luare de mită şi primire de foloase necuvenite.

Khalil Haney, născut în Kuweit şi domiciliat în Craiova, medic ginecolog la Spitalul Municipal Calafat, a intrat în atenţia ofiţerilor anticorupţie în februarie anul trecut, după ce o pacientă s-a plâns că doctorul i-a cerut suma de 200 de lei pentru o întrerupere de sarcină, „condiţionând astfel actul medical de primirea banilor“. În baza sesizării depuse de femeie, procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj au obţinut autorizarea interceptării şi înregistrării convorbirilor purtate de medic şi autorizarea unui poliţist care urma să-i „testeze“ obiceiurile medicului. Pe 20 martie 2012, poliţistul sub acoperire l-a căutat pe medicul Khalil la Spitalul din Calafat şi l-a rugat să-i facă amantei sale o întrerupere de sarcină „discretă“, care să nu fie înscrisă în registrul de evidenţă al spitalului. Medicul a stabilit „tariful“ la cel mult 500 de lei, în funcţie de vârsta fătului presupusei amante. În urma înţelegerii, după două zile, poliţistul s-a dus la Spitalul din Calafat cu suma de 500 de lei, pe care i-a dat medicului pentru întreruperea de sarcină care ar fi trebuit făcută pe 25 martie. Câteva minute mai târziu, medicul a fost prins de ofiţerii Serviciului Judeţean Anticorupţie Dolj cu bancnotele marcate asupra sa, însă a susţinut că primise banii cu titlu personal şi nu ca mită pentru o întrerupere de sarcină. Pe 23 martie, Khalil Haney a fost dus la Tribunalul Dolj cu propunere de arestare preventivă, însă magistraţii au dispus să nu părăsescă ţara timp de 30 de zile.
După flagrant, mai multe foste paciente ale medicului au prins curaj şi l-au denunţat. Anchetatorii au stabilit că, în decembrie 2011, inculpatul a primit de la altă femeie 300 de lei pentru a o asista la naştere. Pe 8 februarie, acelaşi medic a primit de la o pacientă 100 de lei pentru a-i face o întrerupere de sarcină, iar o săptămână mai târziu a cerut altei paciente 200 de lei tot pentru o întrerupere de sarcină. Ulterior, pe 18 aprilie, deşi era cercetat pentru luare de mită, Khalil Haney a pus din nou mâna pe bani marcaţi. În acea zi, una dintre denunţătoare s-a dus la el pentru efectuarea unui control, pentru care i-a dat 100 de lei care fuseseră marcaţi de anchetatori. Banii au fost găsiţi în buzunarul halatului medicului.

Condamnat cu suspendare la două instanţe

După încheierea cercetărilor, procurorii au consemnat în rechizitoriu că „din declaraţiile denunţătoarelor şi a martorilor audiaţi în cauză, precum şi din cele două surprinderi în flagrant, rezultă că inculpatul primea bani atât după efectuarea actelor medicale la care era abilitat prin fişa postului, cât şi înainte de efectuarea actelor medicale“.
Pe 4 mai 2012, procurorii doljeni l-au trimis în judecată pe dr. Khalil Haney pentru patru infracţiuni de luare de mită şi două de primire de foloase necuvenite, iar în decembrie a şi fost condamnat. Inculpatul a primit o pedeapsă de doi ani cu suspendare pentru faptele comise, iar după aflarea sentinţei a făcut apel. Pe 10 mai, Curtea de Apel a hotărât să respingă apelul formulat de ginecologul Khalil Haney. Pe 15 mai, inculpatul a făcut recurs împotriva hotărârii Curţii de Apel Craiova, care se va judeca la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, instanţă care poate da o hotărâre definitivă în acest dosar.

Încă un ginecolog la judecată

Tot pe 22 martie 2012, ginecologul Barham Khalil de la Spitalul Segarcea a fost prins în flagrant după ce a primit 200 de euro de la un poliţist sub acoperire. În schimbul banilor, dr. Barham urma să-i facă „amantei“ investigatorului o întrerupere de sarcină. În urma anchetei, s-a stabilit că ginecologul Barham Khalil a primit diverse sume de bani de la şase paciente, cafea şi băuturi alcoolice pentru întreruperi de sarcină.
Inculpatul a fost trimis în judecată pe 30 mai, anul trecut, iar în prezent dosarul este încă pe rolul Tribunalului Dolj. Următorul termen de judecată a fost stabilit pentru 27 mai.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS