10 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateAtenţie la siguranţa alimentară!

Atenţie la siguranţa alimentară!

http:http://www.youtube.com/watch?v=KhEeMIDcb-M

La raionul de legume congelate dintr-un hipermarket din Craiova, oricine poate pune mâna pe paleta de manevrat marfa şi, după ce pune în pungă cantitatea dorită, lasă instrumentul peste grămada de legume, putând transmite diverse bacterii şi altor cumpărători.

Un cititor GdS ne-a scris la redacţie despre o situaţie întâlnită la Auchan Craiova, la raionul de legume congelate. Tânărul acuză faptul că nu era asigurată igiena în incinta respectivă. „Am mers la Auchan să cumpăr ciuperci congelate, dar m-am răzgândit când am descoperit un coşmar igienic. Mai multe persoane din faţa mea au folosit lopeţicile fără mănuşi, iar apoi le-au aruncat înapoi în recipientul cu legume. Spre deosebire de legumele întregi, care pot fi decojite, curăţate şi spălate, legumele congelate sunt folosite direct la gătit fără a mai trece prin acest proces. Cred că responsabilitatea pentru a preveni contaminarea legumelor cade în seama magazinului Auchan, nu în cea a cumpărătorilor. De exemplu, ar putea lega lopeţile cu un cordon retractabil pentru a nu rămâne în cutia cu legume“, a spus cititorul nostru. El ne-a transmis la redacţie şi un filmuleţ realizat în Auchan Craiova, care evidenţiază modul în care sunt ţinute legumele congelate, dar, mai ales, arată faptul că oricine poate pune mâna fără mănuşă pe paleta destinată legumelor, apoi acel instrument este pus la loc, în grămada de legume congelate. Microbi, bacterii şi altele pot fi transmise în alimentele congelate, care nu mai pot fi spălate acasă, la fel ca acelea proaspete, care pot fi supuse unui proces de curăţare de consumatorul care le cumpără.

Folosiţi mănuşile în hipermarket!

O zi mai târziu după primirea sesizării la GdS am mers la raionul respectiv, ca un fel de „mystery shopper“. Am observat la faţa locului că pe vitrinele cu produse congelate, ca de altfel şi pe cele de alături cu produse vrac se află amplasate recipiente care conţin mănuşi de unică folosinţă. În mod normal, oricine pune mâna pe instrumentul cu care sunt luate legumele din vitrină trebuie să poarte acea mănuşă de protecţie, pentru a nu contamina alimentele din vitrină cu posibile bacterii de pe mână. În practică nu se întâmplă acest lucru şi clienţii magazinului pun mâna neprotejată (fără mănuşă) pe recipient, pe paletă, apoi instrumentul ajunge în contact direct cu alimentele. O supraveghetoare era prezentă la raion, dar nu-i împiedica pe cei care puneau mâna direct pe vitrina frigorifică şi pe instrumente şi nici nu îi îndruma către utilizarea mănuşilor de unică folosinţă.
În schimb, recipientul cu mănuşi şi coşul de alături în care erau aruncate mănuşile folosite arătau că există craioveni care se îngrijesc de igiena personală şi a semenilor lor şi respectă regulile minimale de igienă.

Amenzi pentru cetăţenii care manevrează alimentele necorespunzător

Directorul Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Dolj, Andrei Butaru, a menţionat că în cazul în care un hipermarket, un magazin, introduce produse vrac la vânzare, atunci este obligat să le asigure clienţilor mănuşi de unică folosinţă, dar şi un angajat care să îi orienteze pe potenţialii cumpărători, să îi îndrume, să îi asiste pentru a manevra corect alimentele. Întrebat special despre cazul sesizat de cititorul nostru la Auchan, Andrei Butaru a precizat că paleta poate să stea peste alimente, atâta timp cât oamenii nu pun mâna liberă pe ea. Dacă folosesc mănuşi de unică folosinţă, atunci este în regulă şi pentru sănătatea lor, şi pentru cea a celorlalţi cumpărători care se opresc în dreptul unei vitrine cu produse congelate vrac.
În schimb, nu toţi oamenii care intră într-un supermarket sunt atenţi la aspectele de igienă publică. Mulţi cumpărători pun mâna direct pe produse, pe instrumentele de manevrare a mărfii. În astfel de cazuri, ei sunt pasibili de amenzi din partea Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, dar până acum nimeni din Dolj nu a fost amendat pentru o astfel de faptă. „Dacă găsim într-un magazin cetăţeanul care pune mâna direct pe marfa neambalată de genul acesta, atunci este pasibil de amendă de 600 de lei, pentru manipularea necorespunzătoare a mărfii“, a menţionat Andrei Butaru. Totuşi, el a arătat că până acum nu a fost amendată nici o persoană fizică, pentru astfel de abateri.
Amenzile pentru comercianţii care nu respectă igiena alimentară sunt mult mai mari. Directorul Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Dolj a adăugat că va trimite o echipă să verifice modul de respectare a igienei în hipermarketuri.

Auchan susţine că protejează alimentele şi clienţii

„Produsele vrac congelate sunt comercializate în vitrine frigorifice închise, protejate, iar pentru accesul la produs punem la dispoziţia clienţilor mănuşi şi instrumente de preluare, dar şi un angajat dedicat zonei respective, pe tot parcursul zilei. În plus, procedurile de igienă zilnică pe care le avem sunt menite să asigure un nivel ridicat de securitate alimentară. Clienţii noştri apreciază foarte mult această gamă variată şi adaptată de produse, disponibilă în cantităţile pe care şi le doresc, la cele mai mici preţuri“, a declarat pentru GdS, Attila Lenart, directorul hipermarketului Auchan Craiova.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS