16.2 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateTuriştii mai aşteaptă deschiderea Transalpinei

Turiştii mai aşteaptă deschiderea Transalpinei

Autorităţile judeţului Gorj vor să redeschidă cât mai repede Transalpina, cea mai înaltă şosea din România, însă vremea nu permite deocamdată acest lucru. Conform tradiţiei din anii trecuţi, drumul care face legătura între Gorj şi Alba trebuia să fie redat circulaţiei pe 15 mai. Tocmai ieri însă, în zona Rânca, respectiv pe Vârful Păpuşa, a început să ningă. Nimeni nu se aştepta să se întâmple acest lucru, având în vedere faptul că au trecut deja două luni şi jumătate din această primăvară. Potrivit şefului Secţiei Târgu Jiu a Drumurilor Naţionale, Ion Tudor, la Rânca a fost atinsă temperatura de 0 grade Celsius, iar vremea s-a înrăutăţit, mai ales în zona de creastă. În aceste condiţii, Transalpina rămâne închisă traficului, în ciuda faptului că poate fi traversată de la un capăt la celălalt cu autoturisme de teren.

Mai e de aşteptat

Ion Tudor a mai declarat că reîntoarcerea ninsorii a dat peste cap planurile autorităţilor judeţene de a deschide cât mai repede Transalpina, iar o decizie în acest sens va fi luată numai după primirea aprobării de la Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR). Pe anumite porţiuni, care totalizează şase kilometri, se circulă pe un singur fir, iar în Pasul Urdele, zăpada de pe margine depăşeşte un metru şi jumătate. „În mod normal, Transalpina se deschidea pe 15 mai, dar în nici un an nu a nins ca anul acesta. Nici nu ne aşteptam ca pe 15 mai, chiar în ziua în care trebuia să fie redată circulaţiei şoseaua, să reînceapă să ningă. Este încă zăpadă pe anumite porţiuni şi nici nu putem desface drumul complet cu turbofreza, din cauza curbelor. Sunt porţiuni întregi cu aluviuni, grohotiş, pietre şi zăpadă de pe versanţi. Sunt zone cu zăpadă de doi metri. Cu maşinile de teren se poate aventura cineva să treacă, dar drumul este închis şi oricum e predat constructorului. Vrem să îl deschidem cât mai repede, dar am avut temperatură de îngheţ în Pasul Urdele, în punctul cel mai înalt traversat de şosea. Dacă nu o să crească semnificativ temperaturile, să mai dispară din zăpadă, mai avem de aşteptat“, a precizat Ion Tudor, şeful Secţiei Drumuri Naţionale Târgu Jiu.

Sub monitorizarea Salvamont
 
Prefectul de Gorj, Claudiu Teodorescu, solicitase ca Transalpina să fie redeschisă pentru Campionatul Naţional de Viteză în Coastă programat sâmbătă şi duminică, dar şi pentru Sărbătoarea „Urcatul oilor la munte“, de la Novaci, care va avea loc pe 19 mai. Vremea a dat însă peste cap planurile autorităţilor. În prezent, salvamontiştii monitorizează Transalpina, întrucât mai sunt turişti români şi străini care se aventurează să o traverseze de la un capăt la celălalt: „Mai avem puţin şi, oficial, vine vara şi oamenii sunt nerăbdători să şofeze pe Transalpina. Am scos săptămâna trecută din zăpada din Pasul Urdele un turist american. Colegii mei au fost chiar pe 14 mai pe Transalpina, de la un capăt la celălalt, şi e risc de avalanşe în Pasul Urdele, iar pe carosabil sunt obstacole. Bucăţi de stâncă se pot desprinde de pe versant, zăpada este antrenată şi ea către şosea. Sunt porţiuni unde se circulă pe un singur fir. Cine merge pe Transalpina o face pe riscul lui“, a precizat Sabin Cornoiu, şeful Salvamont Gorj.  
 
Şeful CNADNR, la Târgu Jiu

Potrivit prefectului de Gorj, Claudiu Teodorescu, şeful Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR), Cosmin Popescu, va sosi astăzi la Târgu Jiu, pentru a vizita şantierele lucrărilor de reabilitare a DN 66 şi pentru a discuta cu autorităţile locale situaţia şoselei Transalpina, care a fost reabilitată de societatea ROMSTRADE SRL, al cărei administrator, Nelu Iordache, se află după gratii.
Vizita pe şantierele de pe DN 66 este programată pentru ora 11.00, iar la 13.00, la Prefectura Gorj, este programată o întâlnire cu prefectul şi cu şeful consiliului judeţean, precum şi o conferinţă de presă.

Două maşini, rămase blocate pe Transalpina din cauza viscolului

Un microbuz în care se aflau şase persoane şi un autoturism cu trei persoane la bord au rămas înzăpezite, ieri după-amiază, pe Transalpina (DN 67C), în zona Obârşia Lotrului, din judeţul Vâlcea, conform Centrului Infotrafic al Poliţiei Române. Ieri, în zona Obârşia Lotrului a nins abundent, iar drumul a fost închis, restricţia fiind semnalizată cu indicatoare.
Adrian Creangă, de la Centrul Infotrafic al Poliţiei Române, a precizat că în zonă au fost trimişi jandarmi montani pentru salvarea celor nouă persoane înzăpezite.
Potrivit reprezentanţilor Poliţiei Vâlcea, în fiecare dintre cele două maşini se află şi câte un copil.
„Maşinile au rămas blocate în zăpadă, iar cei nouă pasageri vor fi scoşi de acolo de către jandarmii montani. Problema este că şoferii au ignorat indicatoarele care arată clar că drumul este închis. Le recomandăm şoferilor să nu intre cu maşinile pe sectoare de drum cu circulaţia interzisă, pentru a nu se repeta astfel de situaţii“, a declarat Alina Teodorescu, purtătorul de cuvânt al Poliţiei Vâlcea.
Persoanele înzăpezite au fost salvate.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS