8 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateÎn Bănie, clubul pensionarilor funcţionează pe linie de partid

În Bănie, clubul pensionarilor funcţionează pe linie de partid

Craiova este singurul  municipiu din Oltenia care nu are nici un club pentru cele 67.000 de pensionari. În schimb, în Târgu Jiu există deja trei astfel de cluburi, iar în Slatina municipalitatea a pus la dispoziţia vârstnicilor foste PT-uri dezafectate.

Seniorii Craiovei se plâng că nu sunt sprijiniţi de administraţia locală să-şi găsească o locaţie în fiecare cartier al oraşului, unde să se organizeze cluburi ale pensionarilor pe zone şi să se întâlnească, să socializeze. În prezent, vârstnicii se întâlnesc ad-hoc prin parcuri, în faţa blocului, unde joacă şah, table, rummy, discută pe diverse teme, citesc ziare. „Ar fi bine să fim organizaţi într-un club, să avem o locaţie unde să ne mai întâlnim, să jucăm şah, să discutăm. Să existe o astfel de organizaţie pe fiecare cartier, ca să ne cunoaştem mai bine. Aşa, ne întâlnim prin parcuri, cum suntem noi aici, la Racheta, alţii se întâlnesc la Orizont. Să ni se acorde şi nouă puţină atenţie, să fim sprijiniţi în demersurile noastre. Uite, la Târgu Jiu au foarte multe facilităţi, au trei cluburi unde se adună, sunt ajutaţi cu alimente, aniversează de 1 octombrie Ziua Vârstnicilor. Iar la noi?…“, este de părere Nicolae Chişamera, un pensionar din Craioviţa Nouă.

Cluburi ad-hoc în parc

Într-adevăr, în toate cartierele oraşului, pensionarii au locuri stabilite în care se întâlnesc, cum ar fi părculeţul de la Simplon din Brazda lui Novac, în faţă la Complexul Baba Novac, tot în Brazdă, în părculeţul de la Teatrul Naţional, în Parcul „Puşkin“ în zona Calea Bucureşti, în părculeţul din spatele pieţei din Valea Roşie. Vârstnicii spun că, atunci când vremea este frumoasă, astfel de ieşiri în aer liber sunt plăcute, dar cum se răceşte vremea, întâlnirile lor se răresc. „Acum stăm aici. Este plăcut să jucăm şah, table, să discutăm despre problemele noastre. Dar aici este un parc pentru toţi, vin şi tineri, şi copii, ne-ar fi necesar un spaţiu, un loc doar pentru noi, unde să ne organizăm doar acţiuni ale noastre. De ce nu şi aniversări? Să avem acţiuni periodice. Dacă suntem la vârsta a treia nu trebuie să fim priviţi cu dispreţ“, spunea un vârstnic aflat ieri în parcul de la Orizont, din Craioviţa Nouă.
Alţii sunt de-a dreptul supăraţi pe cei care i-au ales să-i reprezinte şi consideră că acum i-au uitat. „Pe Anghel să nu o mai prindem pe aici. Ne-am înşelat când i-am votat. Ce au făcut pentru noi? Nu mai suntem buni pentru nimeni acum?“, şi-a spus oful un bătrân care îşi susţinea un „tovarăş“ la table.

Ai partid, ai club!

Singurii pensionari care se bucură de întâlniri într-un mediu decent sunt cei înscrişi într-un partid politic, cărora formațiunea din care fac parte le pune la dispoziţie o locaţie. Nici Asociaţia Pensionarilor Civili „Mihai Viteazul“ din Craiova nu se poate lăuda cu un sediu funcţionabil. „Nouă ni s-a dat un sediu pe la fostul Muzeu al ceferiştilor şi petroliştilor, dar este o cămăruţă insalubră, fără curent electric, fără toaletă. Nu se poate face nimic acolo. Cerem de la primărie de ani buni un sediu, dar până acum nu am obţinut nimic. În toate oraşele mari sunt cluburi pentru persoane de vârsta treia, în Târgu Jiu, în Râmnicu Vâlcea, în Slatina, în Piteşti, numai la noi nu se poate! Un club ne-ar permite să ne întâlnim, să socializăm, să ne distrăm, să legăm prietenii, într-un cuvânt, să ne treacă vremea mai uşor. Nu mai vorbesc de magazine sociale pentru vârstnici şi alte facilităţi…“, a spus Marian Trifan, preşedintele Asociaţiei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS