12.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateNave de luptă, construite în Hinova de un olandez

Nave de luptă, construite în Hinova de un olandez

La nici 20 de kilometri de Severin, pe malul Dunării, în localitatea Hinova, se construiesc bărci militare blindate. Militarii din China, Vietnam şi Rusia vor putea naviga în misiuni cu bărci blindate construite în România, de un olandez. În anul 1992, olandezul Tony Selva a deschis o afacere cu iahturi de lux. În 2000, s-a stabilit definitiv în ţara noastră şi a încheiat un contract de colaborare cu Şantierul Naval Severnav pentru construcţia de ambarcaţiuni şi iahturi.
Constructorul olandez nu s-a limitat doar la ambarcaţiuni pentru agrement, ci a creat o ambarcaţiune blindată, echipată cu sisteme moderne. Olandezul a fost acum câteva luni în vizită în China şi le-a prezentat militarilor prototipul şi aceştia au fost interesaţi. Este o navă militară, foarte greu detectabilă pe radar, blindată şi extrem de rapidă. Are un motor de 500 de cai-putere, care dezvoltă o viteză de peste 120 de kilometri la oră. După lansarea prototipului, olandezul a fost chemat în Arabia Saudită, Suedia, Olanda Germania, China, Filipine, Columbia, investitorii străini fiind interesaţi să cumpere acest concept. Pentru că acest prototip a luat naştere la Hinova, constructorul şi-ar dori ca statul român să-l cumpere, însă până acum nu s-a arătat deloc interesat.
„Eu mi-aş dori ca acest model să rămână în România. Acum lucrez să-l perfecţionez şi în toamnă este gata modelul pentru prezentare. Din păcate, statul român nu este interesat, deşi ar putea fi un produs de export deosebit de interesant“, a spus Tony Selva.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS