22 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateAu fraudat fondul de subvenţii al AJOFM

Au fraudat fondul de subvenţii al AJOFM

Patronii a două firme din Padeş au beneficiat ilegal de subvenţii din partea Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Gorj (AJOFM), în urma unor angajări fictive. Frauda a fost depistată de un control efectuat de Garda Financiară Gorj în colaborare cu Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Gorj – Serviciul de Investigare a Fraudelor, în cadrul unei acţiuni ce viza reducerea incidenţei muncii nedeclarate. Potrivit reprezentanţilor Gărzii Financiare Gorj, cele două societăţi comerciale din comuna Padeş, în perioada anilor 2008 – 2012 au încheiat contracte cu Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Gorj prin care se obligau să angajeze forţă de muncă provenită din rândul şomerilor. Viitorii angajaţi ar fi trebuit să fie folosiţi pentru execuţia de lucrări şi prestări servicii, însă s-a stabilit că aceştia nici nu au trecut pe la locul de muncă, iar banii au fost încasaţi ilegal.

Nu toate sumele apar în registre

Conform conducerii Gărzii Financiare Gorj, administratorii celor două firme nu au evidenţiat în registre toate subvenţiile pe care le-au primit din partea AJOFM Gorj: „Analizând evidenţele contabile ale celor două societăţi comerciale, s-a constatat că în perioada cât au beneficiat de subvenţii din partea Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Gorj, angajaţii proveniţi din rândul şomerilor au fost angajaţi doar în mod fictiv – pe hârtie, fără ca aceştia să fie folosiţi pentru prestaţii, neexistând înregistrate venituri realizate prin utilizarea lor efectivă. Mai mult, nu toate sumele obţinute sub formă de subvenţie au fost înregistrate în evidenţele contabile. În acest fel, comisarii Gărzii Financiare Gorj au stabilit că cele două firme au încasat nelegal de la Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Gorj suma de 270.935 de lei, fapt pentru care au fost înaintate acte de sesizare penală către Parchetul de pe lângă Tribunalul Gorj în vederea continuării cercetărilor şi stabilirii măsurilor ce se impun“, a declarat comisarul-şef Gigel Gheorghe Capotă, şeful Gărzii Financiare Gorj.

Pedepsiţi cu închisoarea

Nu este primul caz în care Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Gorj şi alte instituţii sunt înşelate pentru a plăti subvenţii pentru angajări fictive. Valeria Trancă, de 43 de ani, şi fiul ei, Daniel Trancă, de 24 de ani, au fost judecaţi şi condamnaţi de magistraţii gorjeni la câte opt ani de închisoare fiecare pentru fals intelectual, uz de fals şi înşelăciune. Potrivit anchetatorilor, timp de trei ani, cei doi gorjeni au angajat fictiv peste 60 de persoane cu scopul de a beneficia de subvenţiile acordate de către stat pentru crearea de noi locuri de muncă. Alţi doi gorjeni au fost condamnaţi, tot de Tribunalul Gorj, la câte 11, respectiv 12 ani de închisoare, pentru înşelăciune în formă continuată. Este vorba de soţii Angel şi Maria Claudia Costoiu, acuzaţi că au creat locuri de muncă fictive pentru a beneficia ilegal de subvenţiile acordate de stat. Prejudiciul depăşeşte câteva sute de mii de lei. Angel Costoiu este fostul viceprimar al comunei Prigoria.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS