11.2 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateSmartphone-uri în spaţiu

Smartphone-uri în spaţiu

Este posibil să transformăm un smartphone într-un micuţ satelit low cost? Răspunsul este „da“, chiar dacă încă mai sunt multe de făcut în această privinţă. Primele rezultate sunt însă încurajatoare. Potrivit site-ului corriere.it, recent s-a încheiat prima misiune a proiectului PhoneSat, în cadrul căreia trei astfel de dispozitive au activat, timp de şapte zile, pe orbită, devenind cei mai ieftini sateliţi care au servit vreodată în domeniul spaţial. Transmisiunile de la toate cele trei smartphone-uri au fost recepţionate de mai multe staţii terestre de pe Pământ. Ulterior, cu acestea s-a pierdut contactul când probabil s-au topit la intrarea în atmosfera Terrei. Promovat de NASA, proiectul aparţine unei secţiuni de cercetare denumită Small Spacecraft Technology, un program creat cu scopul de a testa compatibilitatea tehnologiilor de dimensiuni reduse cu misiunile aerospaţiale.
În timpul periplului prin spaţiu, cele trei smartphone-uri au captat imagini ale Terrei, iar, ulterior, cercetătorii din cadrul proiectului PhoneSat, dar şi voluntari din toată lumea au muncit timp de câteva zile pentru a crea o imagine completă a planetei din mai multe bucăţi.
Considerat un exemplu perfect de proiect de tipul „Citizen Science“, PhoneSat a permis celor interesaţi să identifice poziţia sateliţilor în timp real pe toată durata călătoriei lor şi să decodifice datele transmise. Pentru a reuşi, a fost suficient să fie dotate cele trei telefoane inteligente cu transmiţătoare care lucrează pe frecvenţele radio amatoriale. Nasa susţine că informaţiile obţinute sunt încurajatoare şi reprezintă un prim pas către folosirea pe viitor a unei tehnologii low-cost asemănătoare pentru industria spaţială.
Cele trei smartphone-uri au fost trimise în spaţiu ataşate la o rachetă Antares, un fel de nanosatelit cu greutatea mai mică de 10 kg. Cele trei telefoane au fost „botezate“ Alexander, Graham şi Bell.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS