21.7 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitate9 mai - între tinereţe, uniune, vitejie şi victorii

9 mai – între tinereţe, uniune, vitejie şi victorii

http:http://www.youtube.com/watch?v=kHgSmNzAdo8

9 mai 1877, data la care Mihail Kogălniceanu a proclamat independenţa României, este, de atunci, Ziua Independenţei. Sărbătorită ieri şi la Craiova, ea mai are încă două semnificaţii, Ziua Europei şi Ziua Victoriei (capitularea Germaniei), la care se mai adaugă, uneori, şi altele.

Autorităţi, militari, preoţi, veterani de război şi mulţi craioveni s-au strâns ieridimineaţă la Monumentul Independenţei din Craiova ca să depună o coroană sau să spună o rugăciune pentru miile de soldaţi morţi, răniţi sau dispăruţi în Războiul de Independenţă.
Nu au lipsit nici alocuţiunile. Prefectul judeţului Dolj, Marius Cristinel Deca, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Cristinel Iovan, şi viceprimarul Craiovei, Florentin Tudor, au descris această zi ca fiind una istorică, dar şi un simbol al păcii şi unităţii europene. La monument au fost depuse coroane de flori din partea guvernului, a autorităţilor locale, dar şi din cea a câtorva asociaţii sau partide politice.
Ceremonia a luat sfârşit cu defilarea muzicii militare, a Batalionului „Scorpionii Roșii“ și a unui batalion al Grupării de Jandarmi Mobilă „Fraţii Buzeşti“ Craiova.

„Pe mine mă cheamă Victor, are vreo legătură?“

Asta a însemnat, din punct de vedere oficial, data de 9 mai. Însă cum o văd craiovenii, de fapt? Ce ştiu ei despre această dată? După ceremonie, am plecat la plimbare ca să-i întrebăm pe oameni ce înseamnă pentru ei această zi. Pentru mulţi dintre ei, Ziua Victoriei sau Ziua Independenţei sunt cele mai des menţionate. Se vorbeşte, însă, şi despre „ziua unirii“, adică cea a… Uniunii Europene. „Este ziua unirii, Uniunea Europeană. Altceva nu ştiu. Nu le mai ştiu“, a spus un tânăr care stătea pe o bancă din Piaţa Prefecturii. Alţi doi craioveni, mai vârstnici, ne vorbesc despre Ziua Armatei – sărbătorită, de fapt, pe 25 octombrie – şi a Victoriei, spunându-ne că „s-a sărbătorit şi cu Uniunea, şi cu tineretul“. Un alt domn ne-a mărturisit că „pe mine mă cheamă Victor, are vreo legătură? Nu e cumva Ziua Victoriei, ceva cu armatele sovietice asupra armatelor germanice în cel de-al Doilea Război Mondial?“. Apoi şi-a amintit că este şi Ziua Independenţei. „Aaa, da, că vor să o aducă de la 1 decembrie acuma“, a spus bărbatul.

Din trei se făcură… cinci

Nu e de ajuns că ziua are trei semnificaţii, că mai intervin şi altele care fac lumea să fie şi mai confuză în această privinţă. Un tânăr biciclist, pe care l-am întâlnit la intrarea în English Park, ne-a spus că el sărbătoreşte, prin mişcare, „Ziua Tineretului European sau Ziua Tineretului. Nu ştiu, am participat şi eu la un cros de biciclete prin oraş. Nu ştiu celelalte semnificaţii, dar contează că ideea de tineret e celebrată azi“. Ciudat este că, deşi pe 8 şi 9 mai se desfăşoară activităţi în cinstea Zilei Tineretului, data ei oficială este 2 mai.
O altă sărbătoare nouă în oraş a încurcat minţile craiovenilor. Dintr-un grup de elevi, un băiat ne-a spus că este Ziua… Mihai Viteazul, 9 mai fiind prima din cele patru zile dedicate banului Craiovei. Într-adevăr, conform spuselor prof. univ. dr. Cezar Avram, istoric şi directorul Institutului de Cercetări Socio-Umane „C.S. Nicolăescu-Plopşor“, „în mai, Mihai Viteazul a fost făcut ban al Craiovei, dar în jurul datei de 20. Primăria a ales această zi şi pentru că are aceste semnificaţii istorice. Vor să elogieze şi 420 de ani de la întronarea lui Mihai Viteazul ca ban al Craiovei“, a explicat istoricul Cezar Avram.
O zi foarte pretenţioasă, dacă e să ne luăm după atâtea semnificaţii şi explicaţii. Trei sau cinci, cine mai ştie? Până la urmă, fiecare sărbătoreşte… ce vrea.

Semnificaţiile zilei de 9 mai

– 1877: Mihail Kogălniceanu citește în Adunarea Deputaților Declarația de Independență a României. Această zi a devenit Ziua Independenței în România.
– 1945: La cartierul general sovietic din Berlin s-a semnat actul de capitulare necondiționată a Germaniei – act care a marcat sfârșitul celui de-Al Doilea Război Mondial pe teatrul european de război (dar nu și în Asia).
– 1950: Robert Schuman, ministrul de externe al Franţei, a propus formarea Comunităţii Europene a Cărbunelui și Oțelului.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS