15.9 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateElicopterul SMURD de la Craiova, axat pe misiuni secundare

Elicopterul SMURD de la Craiova, axat pe misiuni secundare

De la înfiinţarea punctului de salvare aeriană de la Craiova, elicopterul SMURD a fost folosit în 70 de misiuni, majoritatea secundare, de transfer al pacienţilor în stare critică

Elicopterele de salvare în situaţii de urgenţă cu care Ministerul Sănătăţii a dotat până acum şase oraşe din ţară, Târgu Mureş, Iaşi, Bucureşti, Arad, Craiova şi Constanţa, sunt pregătite să efectueze în orice moment atât intervenţii primare, cât şi secundare. La Craiova, punctul de salvare aeriană a fost dat în folosinţă în decembrie anul trecut, iar până acum elicopterul SMURD aflat la dispoziţia Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) pentru a deservi toată regiunea Olteniei a fost implicat în 70 de misiuni, dintre care şase în 2012. Majoritatea intervenţiilor efectuate de elicopterul de la Craiova au fost secundare, constând în transferul pacienţilor în stare critică de la un spital la altul de competenţă superioară.
„Intervenţiile primare sunt cele în cazul unei urgenţe majore, cum ar fi accidentele rutiere cu victime. Şi intervenţia pe care am avut-o recent la Segarcea, cu acel copil căzut în puţ, a fost una primară. În rest, majoritatea misiunilor au fost secundare, pentru că au constat în transferul pacienţilor în stare gravă, critică, dintr-un spital din regiune către Spitalul Judeţean de Urgenţă Craiova, sau de la Craiova către un spital de competenţă superioară din Bucureşti. Cele mai multe cazuri transferate sunt cele de infarct miocardic, care după ce au fost trombolizate în Departamentul de urgenţă de la Craiova necesită continuarea tratamentului la un spital superior din Capitală“, a precizat dr. Cristina Geormăneanu, medic primar medicină de urgenţă şi purtător de cuvânt al SCJU Craiova, în cadrul emisiunii „Sănătate în FM“ de la Radio Sud. „De asemenea, au fost evacuaţi pe calea aerului pacienţi politraumatizaţi, pacienţi cu insuficienţă
respiratorie. Şi acestea sunt tot intervenţii secundare, ca şi în cazul intervenţiilor de salvare pe timp de iarnă din locuri unde, din cauza zăpezii, nu pot ajunge mijloacele terestre“, a mai spus dr. Cristina Geormăneanu, care participă regulat la misiuni de salvare aeriană.
La elicopterul SMURD are acces gratuit orice persoană pentru care se solicită o intervenţie prin serviciul unic de urgenţă 112. Cel care decide însă dacă se foloseşte sau nu elicopterul în acel caz este medicul coordonator aflat în dispecerat, dar hotărârea depinde şi de medicul-şef al Departamentului de Primiri Urgenţe şi de echipajul SMURD al elicopterului. Avantajul elicopterului este clar: durată mai scurtă de intervenţie şi un plus de confort pentru pacient. „Distanţa Craiova – Bucureşti se parcurge, în medie, în circa 50 de minute, în funcţie şi de condiţiile meteo. Practic, nici nu ştii când trece timpul, nouă ni se par cam zece minute. Nici nu preluăm bine pacientul că ne şi anunţă pilotul să ne pregătim de aterizare“, a afirmat dr. Cristina Geormăneanu.  

Probleme cu misiunile pe timpul nopţii

De când Craiova dispune de elicopter SMURD, marea problemă au fost şi rămân misiunile nocturne. Dacă ziua aeronava este disponibilă pentru orice fel de intervenţii primare şi secundare (dacă permit şi condiţiile meteo), noaptea nu poate efectua decât intervenţii secundare, cu aterizare pe alte aeroporturi. Şi asta doar pentru nopţile în care elicopterul poate staţiona pe platforma Aeroportului Craiova, pentru că atunci când se retrage în hangarul aparţinând Aeroclubului României nu mai poate decola, locul nefiind omologat din punct de vedere aeronautic pentru executarea zborurilor de noapte. Echipajul medical care este de gardă pe elicopter se retrage noaptea la spital, la aeroport putând rămâne doar atunci când va dispune de un spaţiu adecvat, iar elicopterul va avea propriul hangar. Numai după finalizarea acestuia elicopterul SMURD de la Craiova va fi disponibil nonstop.
Construirea hangarului va demara în curând, cu fonduri de la consiliul judeţean, lucrările urmând să se finalizeze în trei luni de la obţinerea autorizaţiei de construcţie, fază în care proiectul se află în prezent. „În câteva zile de la obţinerea autorizaţiei de construcţie vor porni şi lucrările de execuţie la punctul de operare aero-medicală SMURD Aeroport Craiova, punct de operare care va avea drept scop adăpostirea elicopterului cu care a fost dotat judeţul Dolj. Personalul medical şi cel navigant va dispune, de asemenea, de spaţii decente de cazare în perioada de serviciu, dar şi de o sală de şedinţe“, a precizat vicepreşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Cristinel Iovan. Acesta a mai menţionat că s-a făcut o evaluare şi în privinţa reabilitării heliportului din curtea Spitalului Judeţean de Urgenţă şi că „în funcţie de modul în care se vor identifica surse de finanţare vom aloca fondurile necesare modernizării lui în acest an“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS