16.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCCR a reintrodus insulta şi calomnia în Codul Penal

CCR a reintrodus insulta şi calomnia în Codul Penal

 

Curtea Constituţională a României (CCR) a stabilit recent ca insulta şi calomnia să fie reintroduse în Codul Penal, după ce timp de şapte ani cele două fapte au ţinut de partea civilă şi erau sancţionate cu amenzi, informează b1.ro. Decizia CCR este definitivă şi general obligatorie.

Decizia a fost luată ca urmare a unui proces aflat pe rolul Judecătoriei Iaşi şi se referă la articolele 205 şi 206 din Codul Penal, care au provocat numeroase controverse. Articolul 205 definea insulta drept: „atingerea adusă onoarei ori reputaţiei unei persoane prin cuvinte, prin gesturi sau prin orice alte mijloace, ori prin expunerea la batjocură”.  Potrivit legii, această infracţiune se pedepsea cu amendă.

Potrivit articolului 206, calomnia constă în „afirmarea sau imputarea în public, prin orice mijloace, a unei fapte determinate privitoare la o persoană, care, dacă ar fi adevărată, ar expune acea persoană la o sancţiune penală, administrativă sau disciplinară ori dispreţului public”. Calomnia se pedepseşte cu amendă de la 2.500 lei la 13.000 lei.

În 2006, Parlamentul a abrogat articolele menţionate printr-o lege de modificare şi completare a Codului Penal. Modificările legislative au venit în contextul în care numeroşi jurnalişti au fost daţi în judecată pentru calomnie şi insultă. În 2007, însă, CCR a stabilit că abrogarea articolelor 205 şi 206 este neconstituţională. În 2010, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţiei (ÎCCJ) a decis că dispoziţiile referitoare la insultă şi calomnie nu sunt în vigoare. Cu unanimitate de voturi, CCR a decis că ÎCCJ a greşit, motivul invocat fiind faptul că hotărârea ÎCCJ contravine deciziei CCR din 2007, prin care a respins abrogarea articolelor referitoare la insultă şi calomnie.

 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS