Acasă Actualitate Şcolile cu faimă au epuizat locurile la clasa pregătitoare

Şcolile cu faimă au epuizat locurile la clasa pregătitoare

Ministerul Educaţiei a făcut luni bilanţul primei etape de înscriere în clasa pregătitoare. În cazul judeţului Dolj, s-au depus 4.474 de cereri care au fost soluţionate în totalitate. Unele unităţi şcolare au avut mai multe cereri decât locurile disponibile. Colegiul Naţional „Fraţii Buzeşti“ s-a situat pe locul trei la nivel naţional într-un top 50 realizat de minister cu cele mai solicitate unităţi de învăţământ.

Conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean Dolj a precizat că în situaţiile de suprasolicitare s-a luat decizia de a suplimenta clasele. Toţi copiii au fost înscrişi acolo unde părinţii au făcut prima opţiune.
„A fost o perioadă grea, pentru faptul că am avut un număr foarte mare de cereri pentru clasa pregătitoare. Au fost situaţii în care s-au solicitat clase în plus. În cadrul Consiliului de Administraţie al Inspectoratului şi în conformitate cu metodologia am luat decizia să suplimentăm cu 13 clase la nivelul judeţului şi cu 218 locuri la nivelul întregului judeţ“, a precizat inspectorul şcolar general Georgică Bercea. În Craiova, s-au aprobat clase în plus Colegiul Naţional „Fraţii Buzeşti“, Şcoala Gimnazială „Alexandru Macedonski“, Şcoala „Nicolae Romanescu“, Şcoala „Mircea Eliade“, Şcoala „Gheorghe Ţiţeica“. Şase dintre clase suplimentate la alte unităţi de învăţământ au fost radiate din organigrama şcolilor care nu au reuşit să alcătuiască o clasă, cum este cazul Liceului cu Program Sportiv „Petrache Trişcu“, şi a Şcolilor Gimnaziale de la Urzicuţa, Sălcuţa, Bistreţ şi Segarcea.
 
Discuţii pe marginea vârstei

Conform metodologiei, în perioada 8 -17 mai, se va organiza încă o etapă de înscriere în clasa pregătitoare. La nivelul judeţului Dolj, au mai rămas aproximativ 1.000 de locuri disponibile. Inspectorii şcolari au precizat că la şcolile la care s-au suplimentat clasele nu se vor mai primi cereri, pentru că sunt ocupate la capacitate maximă. În ceea ce priveşte dotările, şi în acest an Ministerul Educaţiei va aloca bani pentru mobilier şi pregătirea cadrelor didactice. Ministerul Educaţiei a atras totodată atenţia inspectorilor şcolari cu privire la vârsta şi capacităţile copiilor de a face faţă cerinţelor din primul an de şcolă. Potrivit datelor pe care le are ministerul, cel mai mic copil are cinci ani şi patru luni, iar cel mai mare are şapte ani şi zece luni. Şi în aceste condiţii, ministerul pune problema unor reevaluări a copiilor sub şase ani, astfel încât, dacă nu fac faţă cerinţelor de la clasă, să fie reorientaţi spre grădiniţă.

Exit mobile version