12.3 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateDeclaraţii după întâlnirea dintre Traian Băsescu şi preşedintele Consiliului European

Declaraţii după întâlnirea dintre Traian Băsescu şi preşedintele Consiliului European

Preşedintele Consiliului European, Herman van Rompuy, aflat astăzi în vizită oficială în România, a susţinut o declaraţie de presă în urma întâlnirii avute astăzi cu preşedintele Traian Băsescu. Potrivit b1.ro, Van Rompuy a declarat că are două veşti, una bună şi una rea – cea bună priveşte stabilitatea în Zona Euro, iar cea rea, criza economică.

”Sunt veşti bune şi veşti rele. Vestea bună este că am reuşit să ajungem la o stabilitate în Zona Euro şi sunt semne de îmbunătăţire a situaţiei. Au crescut exporturile şi deficitul a scăzut în mod considerabil. Vestea rea este că de fapt continuă criza economică şi în continuare sunt probleme privind şomajul, în special în rândul tinerilor şi ar trebui să ne concentrăm pe acest domeniu, să găsim locuri de muncă pentru tineri în special”, a declarat Van Rompuy. De asemenea, preşedintele Consiliului European a felicitat România pentru eforturile depuse. „România merită să fie felicitată pentru eforturile pe care le-a făcut pentru ieşirea din deficitul excesiv”, a mai spus Van Rompuy.

Declaraţiile lui Traian Băsescu

După întâlnirea cu preşedintele Consiuliului European, de la Palatul Cotroceni, Traian Băsescu a declarat că România este una dintre primele ţări care au reuşit să iasă din procedura de deficit excesiv, informează b1.ro. „Am ținut să subliniez succesul pe care l-a avut România în restabilirea echilibrelor macroeconomice. România îndeplineşte criteriile de ieşire din procedura de deficit excesiv. Am subliniat şi faptul că ne bucură că suntem una din primele ţări care reuşesc să iasă din procedura de deficit, dintre cele 27 care se află în această procedură. România a revenit din punct al credibilităţii acolo unde îi este locul, adică între statele care cheltuiesc rezonabil şi nu au nevoie să stea cu mâna întinsă pentru a-şi plăti pensiile şi salariile”, a spus preşedintele.

Potrivit acestuia, printre subiectele discutate cu oficialul european se numără securitatea energetică, politica externă, dar şi problema restricţiilor de pe piaţa muncii, în unele state europene. „S-a discutat despre consolidarea Uniunii Monetare, despre securitatea energetică, despre combaterea evaziunii fiscale, politica de apărare, politica externă. De asemenea am abordat şi probleme de interes direct pentru România: problema Schengen , Mecanismul de Cooperare şi Verificare şi analiza după decembrie a unei proceduri de ieşire. Am vorbit și despre problema liberului acces pe piaţa muncii a românilor în ţările care încă mai au restricţii, care trebuie ridicate de tot în ianuarie 2014”, a mai spus Traian Băsescu în urma întrevederii cu Van Rompuy.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS