10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateMuncitorii - victime în războiul de la Electroputere Parc

Muncitorii – victime în războiul de la Electroputere Parc

http:http://www.youtube.com/watch?v=WcK-eB4X8Uc

În scandalul financiar de zeci de milioane de euro de la mall-ul din Craiova, cei care suferă cel mai mult sunt muncitorii firmei de construcţii, NM Construct. Electroputere Parc va fi executat silit pe 10 mai, din cauza certurilor pe bani între constructor şi dezvoltator. 

Au muncit 12, 14 ore pe zi, indiferent dacă era weekend sau sărbătoare, iar salariile şi diurnele pentru mai multe luni nu şi le-au primit. Asta susţin mai multe persoane din Craiova, foşti angajaţi la firma NM Construct, care încearcă din răsputeri să îşi recupereze banii pentru perioada muncită. Ghinionul lor este însă faptul că firma a intrat în insolvenţă, iar banii, dacă îi vor mai primi, vor veni mult mai târziu. În vremurile bune, atunci când începuse construcţia mall-ului, la NM Construct lucrau peste 400 de muncitori. După ce au apărut problemele financiare, mulţi au plecat, iar alţii s-au angajat la Daqara, firma care a preluat construirea clădirii unde vor fi parcarea supraterană şi mai multe magazine ce urmează să se deschidă. Plini de datorii, ei îşi pun acum speranţele în firma care se ocupă de administrarea NM Construct.

Aurel Lazăr: „Ne împrumutam să cumpărăm mâncare“

Aurel Lazăr are 28 de ani şi este din Craiova: „Suntem 40 de craioveni în această situaţie. Vrem să ne obţinem drepturile salariale pe care nu le-am primit, nu ne mai gândim la diurnele neachitate sau orele suplimentare. Lucram şi câte 14 ore pe zi, sâmbete şi duminici, de 1 Mai sau alte zile de sărbătoare, când toată lumea avea liber. Am început să muncesc pentru NM Construct pe 15 februarie 2011. Din februarie 2012, au început problemele salariale, treceau chiar şi trei luni şi noi nu ne primeam banii. Scuza era de fiecare dată aceeaşi, că nu a încasat banii la timp. Ne tot ducea cu zăhărelul… Apoi, a început să ne trimită prin ţară, în deplasări pentru diferite lucrări. La Severin, de exemplu, a întârziat cu banii pentru diurnă chiar şi şase săptămâni. Ne împrumutam de bani ca să ne cumpărăm mâncare, luam bani de la ingineri, ceream bani şi mâncare de acasă. Când am început să muncesc pentru această firmă, avea peste 400 de angajaţi. Pe parcurs, a început să piardă din lucrări, oamenii au fost daţi afară, alţii au plecat singuri. Din câte ştiu, în momentul de faţă mai sunt doar 39 de angajaţi la acest patron“.
Oamenii susţin că au încercat să îşi facă dreptate, au depus plângeri la Inspectoratele Teritoriale de Muncă din Dolj şi Timiş şi chiar la Ministerul Muncii. „Ni s-a răspuns că firma NM Construct este în insolvenţă şi că nu se poate face nimic. Firma de insolvenţă ne-a anunţat că ne vom primi banii pe 17 aprilie. În urmă cu câteva zile, ni s-a comunicat cu totul altceva – banii au fost blocaţi şi redirecţionaţi către angajaţii Oltchim. Personal, am de recuperat 4.700 de lei. Datoriile la bănci s-au strâns, la fel şi facturile neachitate. Avem un coleg căruia i-a fost pus sechestru pe casă din cauza datoriilor. Suntem disperaţi şi vrem să ni se facă dreptate“, a adăugat Lazăr.
Cornel Trană este din Segarcea şi a lucrat mai bine de patru ani pentru NM Construct. Are trei copii, iar în ultima perioadă lucrată pentru această firmă a fost nevoit să trăiască din bani luaţi cu împrumut de la părinţi sau rude. 2.300 de lei are de recuperat, bani pe care îi aşteaptă pentru a-şi plăti datoriile: „Am muncit în multe oraşe din ţară, acolo unde am fost trimis pentru a ridica hipermarketuri Kaufland sau mall-uri. Nu cer banii pentru orele suplimentare, vreau doar salariile pe care nu le-am primit. Aş vrea să ajung faţă în faţă să discut cu patronul firmei pentru care am lucrat, însă nu îmi permit financiar să mă deplasez până la Timişoara“.
Florin Tobă are 24 de ani. A muncit timp de un an pentru firma NM Construct: „1.500 de lei are să îmi plătească, fără a mai pune în calcul banii pentru diurne pe care nu i-a mai acordat din decembrie 2011“.
Marcel Popa are 50 de ani şi a lucrat un an pentru NM Construct. „Pentru iunie-iulie, august-septembrie nu m-au plătit, diurnele nu mi-au fost plătite din septembrie 2011, am fost trimis în Bucureşti, Timişoara, Braşov, Călăraşi ca lăcătuş la structură. Am aflat că firma a intrat în insolvenţă, pentru că nu mai erau bani. Cei de la ITM Dolj mi-au spus că firma nu se află pe raza teritoriului, să ne adresăm ITM Timiş“, a spus el.

Toţi banii, trimişi către Oltchim

Toţi îşi îndreaptă acum privirile către Management Reorganizare Lichidare filiala Timiş SPRL, firma desemnată de instanţă să administreze NM Construct în procesul de insolvenţă. Procedura presupune că firma nu mai poate fi executată şi toţi cei care pretind drepturi băneşti de la ea, fie că sunt persoane fizice, fie juridice, trebuie să se înscrie la masa credală. Contactaţi telefonic, reprezentanţii firmei din Timiş au precizat pentru GdS că foştii angajaţi ai NM Construct ar putea primi mai repede banii cuveniţi. Aceştia au explicat că, potrivit legii, în cazul societăţilor aflate în insolvenţă şi cărora li s-a ridicat parţial dreptul de administrare, foştii angajaţi pot fi despăgubiţi din Fondul Naţional de Garantare a Creanţelor. În cazul NM Construct, dosarul a fost depus la Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Timiş, care l-a aprobat. Tot ceea ce mai trebuia făcut era ca banii să fie viraţi în conturile angajaţilor. Neoficial, însă, situaţia complicată a combinatului Oltchim Vâlcea ar fi determinat guvernul să blocheze toate plăţile din acest fond şi să distribuie banii către plata salariaţilor de la Oltchim. Deşi fuseseră anunţaţi că îşi vor primi banii înainte de Paşte, aceştia mai au de aşteptat.

Berceanu: „Se duc la mall să mănânce o îngheţată“

Fostul ministru al transporturilor, Radu Berceanu, a declarat pentru GdS că ar fi preferat, aşa cum a spus şi mai demult, ca mall-ul să nu fi luat locul fabricilor Electroputere. „I-am şi spus lui Taher într-o emisiune televizată că va construi mall acolo şi că nu va produce locomotive cum promitea. Am ştiut de la bun început ce au programat acolo Taher şi Hrebenciuc. Trăim în perioada în care poţi cumpăra orice. Problema este să ai cu ce. Era mai bună o fabrică, nu mall, să meargă acolo să mănânce o îngheţată“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS