17 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCu Coana Joiţica prin Craiova

Cu Coana Joiţica prin Craiova

http:http://www.youtube.com/watch?v=P4NNLHNEMMQ

De anul viitor, craiovenii se vor plimba prin zona centrală a municipiului, pe străzi amenajate în stilul sfârşitului de secol XIX, la lumina unor felinare specifice perioadei de acum un secol, pe lângă statui în mărime naturală ale personajelor lui Caragiale

Craiova urmează să devină un oraş caragialesc. Nu din cauza personajelor din fruntea urbei (deşi acestea aduc şi ele, pe alocuri, cu unii protagonişti ai pieselor lui I.L. Caragiale), ci datorită reamenajării cu bani europeni a centrului istoric din municipiu. Pentru că statui de bronz ale personajelor lui Caragiale vor popula străzile amenajate în stilul sfârşitului de secol XIX.

Proiect de 17 milioane de euro

Proiectul este intitulat „Amenajarea şi revitalizarea Centrul istoric al Municipiului Craiova“ şi are finanţarea asigurată prin Programul Operaţional Regional 2007-2013 – Axa prioritară 1 „Sprijinirea dezvoltării durabile a oraşelor – poli urbani de creştere“, Domeniul major de intervenţie 1.1 „Planuri integrate de dezvoltare urbană“. Valoarea sa este de 76.079.005,88 lei (echivalentul a circa 17 milioane de euro), din care 1.229.612,50 lei reprezintă cofinanţarea de la bugetul local (2% din suma totală), 14.589.380,88 lei vin din bugetul naţional şi 60.251.012,50 lei sunt contribuţia Uniunii Europene.
„Momentan, proiectul este în stadiul avansat al procedurii de licitaţie publică. Au fost deschise ofertele celor opt ofertanţi. S-au analizat documentele acestora din punct de vedere al eligibilităţii şi este pe final analiza ofertelor din punct de vedere tehnic, al conformităţii ofertei cu caietul de sarcini. Credem că în foarte scurt timp – e o chestiune de zile – se va trece la partea de licitaţie electronică, fiind etapa finală a procedurii de desemnare a constructorului dintre ofertanţii calificaţi în faza anterioară. Sperăm ca până la finalul lunii mai să avem semnat contractul de execuţie, iar lucrările vor dura circa un an şi jumătate“, explică directorul Zonei Metropolitane Craiova, consilierul judeţean Cosmin Vasile.

Tot centrul Craiovei va fi pietonal

Zona vizată de amenajare în acest proiect este cea delimitată de străzile Nicolăescu-Plopşor (inclusiv) la vest, Mihail Kogălniceanu şi Eugeniu Carada (exclusiv) la sud, Arieş (până la zona pasajului subteran) la est, respectiv A.I. Cuza (exclusiv) la nord.
„Proiectul vizează în primul rând reabilitarea unor străzi. Este vorba de strada Nicolăescu-Plopşor – este exact strada cu Prefectura şi Consiliul Judeţean Dolj – care constituie limita vestică a acestui perimetru, de strada Theodor Aman, strada Panait Moşoiu, străzile Olteţ, Dreptăţii, România Muncitoare, Lipscani, Traian Demetrescu. Pe lângă reabilitarea tramei stradale a acestora, se vor înlocui toate reţelele de apă şi canalizare (atât menajeră, cât şi pluvială). De asemenea, se modernizează iluminatul public, în stilul arhitectural al anilor 1900. Se va monta un sistem performant de supraveghere video pe toată zona centrală, probabil cu dispeceratul la Poliţia Locală, ceea ce va spori gradul de siguranţă al cetăţenilor. Totodată, se reabilitează toaletele publice din English Park“, a menţionat Cosmin Vasile.
Practic, circa 3,5 km de canalizare, ce este veche şi ridică probleme, va fi înlocuită. Tot cam atât va avea şi reţeaua de apă ce va fi reabilitată. Va fi turnat asfalt pe alei ce însumează circa 1,5 km. Însă majoritatea străzilor şi trotuarelor vor fi acoperite cu granit.
„E vorba de un granit rezistent. De asta a şi ţinut un pic mai mult licitaţia, pentru că le-am cerut tuturor ofertanţilor să aducă mostre din granitul pe care l-ar folosi. Am dus aceste mostre la laborator pentru a le testa rezistenţa şi la apă, şi la greutate, ca să nu avem surprize că se macină după un an sau chiar mai devreme“, a spus directorul Vasile.

Mobilier stradal ca la 1900

Toată zona menţionată mai sus va deveni exclusiv pietonală, având dreptul să intre cu maşinile doar riveranii. Ei vor primi nişte cartele magnetice, cu ajutorul cărora vor putea ridica sau coborî bolarzii (stâlpişorii) deja încorporaţi în asfaltul a trei dintre străzile incluse în acest perimetru.
Tot acest spaţiu pietonal va fi prevăzut cu bănci şi alte piese de mobilier stradal, în acelaşi stil al anilor 1900. Se vor construi pe strada Theodor Aman mai multe fântâni arteziene. Totodată, se vor amenaja câteva piaţete. Una dintre ele va fi chiar în faţa sediului Bancpost de pe strada Fraţii Buzeşti. Acolo, arbori ornamentali vor fi amplasaţi în faţa sediului băncii, pentru a disimula aspectul acesteia, mult mai modern decât clădirile istorice din zonă. Altă piaţetă va fi amenajată în zona Femina.
Una dintre surprizele acestui proiect o reprezintă statuile din bronz în mărime naturală ce vor reprezenta personaje din I.L. Caragiale, printre care Domnul Goe, Nae Caţavencu şi Coana Joiţica. Realizarea acestor statui – Primăria Craiova vrea minimum cinci – va face însă obiectul unei alte licitaţii.

Doar străzile, fără faţade

Poate părea surprinzător pentru unii, dar proiectul de reabilitare a centrului istoric al Craiovei nu include şi refacerea faţadelor. Casele vor rămâne la fel – cu tencuiala decolorată, cojită sau chiar căzută. Cel puţin deocamdată…
„Momentan, nu e prinsă şi reabilitarea faţadelor pentru că nu erau eligibile pe fonduri europene. Pe viitor, Primăria Craiovei îşi doreşte să refacă faţadele, chiar să facă şi consolidări ale construcţiilor acolo unde este nevoie. Avem informaţii că vor fi eligibile pentru finanţare în perioada 2014 – 2020. Formula juridică nu se ştie încă. Sunt mai multe variante, urmând să se adopte formula cea mai eficientă şi care se va corela cu ghidul de finanţare, pe care-l aşteptăm să apară în iunie-iulie cel mai devreme. Dacă din 2014 vor putea fi depuse şi astfel de proiecte, probabil că până prin 2016 vor fi reabilitate şi faţadele caselor din centrul istoric“, a declarat Cosmin Vasile, directorul Zonei Metropolitane Craiova.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS