24.3 C
Craiova
marți, 16 aprilie, 2024

Pomul discordiilor

http:http://www.youtube.com/watch?v=kFkd0QThnEU

Muncitorii de la RAADPFL Craiova au doborât cu greu un copac de aproape 30 m, nu fără a sparge câteva geamuri ale unui bloc de pe Calea Bucureşti

Echipa de la Spaţii Verzi a Regiei Autonome de Administrare a Domeniului Public şi Fondului Locativ (RAADPFL) Craiova a avut ieri o misiune grea: doborârea unui copac de aproape 30 m, situat în faţa blocului E6, scara 2, de pe Calea Bucureşti.
„Pomul era înclinat către bloc, iar locatarilor le era teamă că o să se prăbuşească şi o să rănească pe cineva. Aşa că au mers în audienţă la primărie şi au cerut să-l tăiem. A fost o operaţiune foarte dificilă, pentru că nu am putut să ajungem cu macaraua lângă acest copac foarte înalt din cauza spaţiului prea îngust dintre blocuri, aşa că a trebuit să ne descurcăm în alt mod“, a explicat inginerul Săndel Tufă, şeful echipei de la Spaţii Verzi.

Daune colaterale

O zi întreagă s-au chinuit muncitorii să pună la pământ copacul de două ori mai înalt decât blocul. Mai întâi, un alpinist s-a căţărat până pe la jumătatea pomului (cam prin dreptul etajului IV), şi s-a apucat să taie câteva dintre crengile din vârf. În cădere, două crengi au produs şi ceva daune: una a spart un geam termopan de la balconul apartamentului 8, iar alta a făcut ţăndări două ochiuri de geam (obişnuit, nu termopan) de la balconul apartamentului 13.
„Nu e nici o problemă! O să vină cineva de la noi să rezolve problema geamurilor sparte“, a menţionat şeful echipei.
După ce au retezat majoritatea crengilor, muncitorii au trecut la ce era mai greu, doborârea trunchiului copacului. Grea misiune, având în vedere nu doar înălţimea pomului, ci şi faptul că trebuia să cadă într-o anumită direcţie, altfel ar fi picat taman pe geamurile şi balcoanele locatarilor din blocurile învecinate.
Mai întâi, muncitorii au legat pomul cu nişte cabluri de la bază şi de sus, aproape de vârf, de un tractor, cu care l-au tensionat către o anumită direcţie. Apoi toată lumea a fugit la adăpost, singurul rămas lângă copac fiind drujbistul Marian Fuiorea, „Mare meseriaş, a câştigat nişte concursuri de tăiat cu drujba“, după cum îl lăuda unul dintre colegi. Fuiorea a tăiat copacul la bază, în aşa fel încât să-l dirijeze pentru a cădea cât mai departe de blocurile din jur. După câteva minute, un trosnet a indicat faptul că pomul a cedat. „Cadeee!“ a strigat din scara unui bloc unul dintre angajaţii RAADPFL, probabil un fost muncitor silvic. Într-un zgomot infernal, imensul copac a aterizat în sfârşit în grădinile blocurilor.

Umbra nemulţumirii

În timp ce muncitorii de la RAADPFL s-au apucat să-l taie în bucăţi mai mici, care să poată fi încărcate într-un camion, un locatar a ieşit în faţa blocului pentru a le reproşa angajaţilor de la RAADPFL că au tăiat copacul. Culmea este că nemulţumitul nu făcea parte dintre cei care s-au ales cu geamurile sparte (aceştia din urmă neavând nimic de comentat, ba chiar fiind bucuroşi că pomul din ogradă nu le mai ameninţă viaţa), ci părea mai degrabă supărat că frunzişul nu-i mai face umbră. Ceilalţi vecini au încercat să-i explice că pomul stătea să cadă, dar nemulţumitul o ţinea pe a lui, susţinând că pomul era încă verde, nu trebuia tăiat.
„Din 50 de locatari ai unui bloc pe care stă să cadă un copac e imposibil să nu fie măcar unul care să se arate nemulţumit că tăiem copacul. Aşa se întâmplă tot timpul“, conchide şeful echipei de la Spaţii Verzi, inginerul Tufă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS