21.7 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateDirectori de şcoli, picaţi la testul de pregătire managerială

Directori de şcoli, picaţi la testul de pregătire managerială

Legea educaţiei prevede ca dascălii care ocupă funcţii de conducere să aibă o pregătire managerială validată. În acest sens, ministerul a prevăzut realizarea Corpului Naţional de Experţi, care impune câteva condiţii obligatorii pe baza cărora se acordă dreptul de a participa la concursul pentru ocuparea fotoliului de conducere. Candidaţii trebuie să fie profesori titulari, care să aibă minimum gradul didactic II, să deţină calificativul „foarte bine“ în ultimii trei ani de activitate şi să facă dovada unor cursuri de management educaţional de 60 de credite transferabile.
Sute de profesori din judeţul Dolj şi-au depus candidatura pentru a deveni experţi. Pe listă s-au trecut şi zeci de directori, dar şi inspectori şcolari care nu au trecut printr-o astfel validare a Ministerului Educaţiei, înainte de a fi numiţi pe funcţii. Rezultatul evaluării a arătat însă că o parte a directorilor nu îndeplinesc condiţiile pentru a obţine un mandat în fruntea şcolilor.

Menţinuţi în funcţii pe vid de legislaţie

Din prima serie de candidaţi pe 2013 au fost trecuţi pe lista de respinşi managerii de la Şcoala gimnazială Botoşeşti Paia, Şcoala gimnazială Gogoşu, Şcoala gimnazială Pleşoi şi directorul adjunct de la Liceul Teoretic „Constantin Brâncoveanu“ din Dăbuleni. Lor li se alătură şi directorii de la Şcoala gimnazială Rast şi de la Grădiniţa „Tudor Vladimirescu“ din Craiova, nepromovaţi la cea de a treia sesiune din 2012, care nu şi-au reînnoit candidatura. Motivul principal pentru care pierd dreptul de a aspira la o astfel de funcţie este chiar lipsa cursurilor de management educaţional. Pe scurt, nu sunt pregătiţi să conducă o unitate de învăţământ. Sunt însă ţinuţi în fruntea instituţiilor. Explicaţia dată de Inspectoratul Şcolar Judeţean Dolj este aceea că „prin detaşare în interesul învăţământului, aşa cum sunt numiţi acum directorii, nu există condiţia de a face parte din corpul de experţi“. Prin urmare, unităţile şcolare plătesc directori care nu sunt recomandaţi prin prisma pregătirii manageriale. Paradoxal, în şcolile cu directori trecuţi de Ministerul Educaţiei la rubrica „nepromovaţi“ sunt şi cadre didactice care au obţinut validarea competenţelor de manageri. Deocamdată nu sunt semne de schimbare. În situaţia actuală, aceştia pot accede la conducere numai după deblocarea posturilor, decizie care nu a mai fost luată în ultimii cinci ani. Ultimul concurs pentru directori a fost în toamna anului 2008.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS