12.6 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateBanca Mondială a făcut avort la Maternitatea din Craiova

Banca Mondială a făcut avort la Maternitatea din Craiova

Proiectul de modernizare a Maternităţii de la Spitalul de Urgenţă Craiova cu bani de la Banca Mondială a stat în gestaţie timp îndelungat şi dintr-o mult aşteptată naştere încununată de succes s-a transformat într-un avort dureros pentru autorităţile judeţene. Adică, am pus cruce la milioane de lei.

Toată lumea aştepta cu sufletul la gură ca banii împrumutaţi de Ministerul Sănătăţii de la Banca Mondială să dea roade la Craiova, acolo unde autorităţile visau cu ochii deschişi ca pe locul zidurilor mâncate de timp, a vopselei cojite şi a conductelor vechii Maternităţi să se înalţe o structură modernă, cu aer condiţionat, sclipind de nou şi curăţenie. Un loc unde mamele să nască în cele mai bune condiţii şi să beneficieze de o spitalizare cu confort de cinci stele. Au visat degeaba.

Istoria unui eşec

Maternitatea de la Spitalul de Urgență din Craiova trebuia să fie modernizată până la sfârşitul anului trecut. Cu ajutorul unui proiect finanţat de Banca Mondială, cu o valoare de şase milioane de lei, Maternitatea urma să se transforme în zece luni în cea mai modernă secţie de acest gen din ţară. Lucrările au început în noiembrie 2011 şi au decurs bine până în ianuarie 2012. Chiar la mijlocul lunii, mass-media erau invitate să ia act de investiţiile care se făceau la etajul 8 al spitalului, la Secţia obstetrică-ginecologie. Se vorbea de standardele europene de care s-ar fi putut bucura din octombrie-noiembrie viitoarele mămici şi nou-născuţii acestora, pe perioada internării.  
Numai că lunile au trecut, iar lucrările au rămas în acelaşi stadiu. Constructorul, SC Microclima SRL Craiova, a fost nevoit să oprească activitatea, la solicitarea proiectantului, SC Proiect Bucureşti SA. Motivul: o bucată de tencuială căzută într-unul din saloanele aflate cu un etaj mai jos. Asta se întâmpla pe 18 ianuarie 2012, în urma incidentului, un pacient din acel salon fiind rănit uşor. Situaţia s-a repetat pe 31 ianuarie, de data aceasta fără victime, bolnavii din saloanele afectate fiind evacuaţi între timp, dar evenimentul l-a pus pe gânduri pe proiectant. Acesta a dispus sistarea lucrărilor şi efectuarea unei expertize tehnice a întregii clădiri.
„Am cerut expertiza tehnică a clădirii, pentru că atunci când au început lucrările într-unul dintre saloane a căzut o bucată din tavan. Şi am vrut să ştim exact care este situaţia clădirii. Solicitarea este cât se poate de clară din punctul meu de vedere: expertiză totală. Nu doar la etajul 8, unde se execută aceste lucrări, la 7 sau la 9, ci la tot spitalul din Craiova, având în vedere că este vorba de o clădire veche de 40 de ani. Nu ştiu cine trebuie să facă această expertiză, poate spitalul, dar asta nu e treaba noastră. Noi o aşteptăm“, declara pentru GdS reprezentantul proiectantului, Dieter Dumitrescu.
„Noi am făcut lucrări de demolare şi de suprabetonare. A apărut o mică fisură la o placă şi proiectantul a dispus sistarea lucrărilor şi expertizarea tehnică a clădirii. Expertiza o face beneficiarul, care este spitalul, dar acesta ţine de Ministerul Sănătăţii, de consiliul judeţean. Nu ştiu ce s-a mai făcut, dar eu nu am auzit să se fi apucat cineva de vreo licitaţie, ceva. Asta e, spitalul stă cu o aripă demolată şi blocată, noi cu lucrarea începută şi neterminată“, spunea şi administratorul firmei constructoare, Mihnea Geantă. Acesta susţinea că incidentul cu tavanul „este un lucru normal când se face suprabetonare“ şi considera că proiectantul a dat dovadă de exces de zel când a decis o expertiză totală.
Nici conducerea spitalului, nici a Consiliului Judeţean Dolj nu ştiau de unde puteau fi obţinuţi banii pentru expertiză. „Este un proiect făcut de Ministerul Sănătăţii prin Banca Mondială. Nu ştiu să vă spun mai multe. Expertiza ar trebui să ţină de cei care fac lucrarea, nu de spital“, declara managerul SJU Craiova, conf. dr. Florin Petrescu. „Nu noi am finanţat lucrarea. Nu e de datoria noastră să mediem eventualele neînţelegeri apărute între constructor, proiectant şi beneficiar, dar nu înţeleg ce legătură are etajul 8 cu tot spitalul. Şi noi am finanţat lucrări de renovare la mai multe etaje şi nu am întâmpinat astfel de probleme. Vă daţi seama că o expertiză tehnică a spitalului ar costa câteva sute de mii de euro?“, declara şi vicepreşedintele CJ Dolj, Cristinel Iovan.
   
Expertiza care i-a anesteziat pe toţi

Cum-necum, Ministerul Sănătăţii a obţinut în cele din urmă bani de la Banca Mondială pentru a efectua expertiza tehnică. Este vorba de o sumă de 150.000 de euro, circa 700.000 de lei, calculaţi la un cost de trei euro pe metru pătrat de expertiză şi ţinând cont că spitalul are o suprafaţă de peste 50.000 de metri pătraţi. Speranţele că lucrările vor fi reluate s-au aprins din nou. „Depinde şi de ce verdict va da firma care va face expertiza, dar am mai vorbit şi cu alţi experţi şi cred că va trece, în sensul că spitalul nu va avea nevoie de consolidări. Nu ştiu cât va dura procedura, dar vă pot spune că, imediat ce va fi gata expertiza, vom putea relua lucrările de la Maternitate“, spunea dr. Nicolae Cernea. Şi a venit şi expertiza, în luna martie 2013. Şi i-a liniştit pe toţi. Conform acesteia, costurile estimate pentru lucrările de consolidare a Spitalului Judeţean de Urgenţă din Craiova depăşesc zece milioane de euro, adică aproape 300 de euro pe metru pătrat. Din această sumă, 950.000 de euro sunt destinaţi lucrărilor de desfaceri finisaje, 90.000 de euro  – lucrărilor de desfaceri instalaţii, 480.000 de euro – lucrărilor de consolidare fundaţii, 2,6 milioane de euro – lucrărilor de consolidare stâlpi şi grinzi, 5,4 milioane de euro – lucrărilor de refaceri finisaje şi 1,1 milioane de euro – lucrărilor de refaceri instalaţii. „Lucrările de consolidare se vor face eşalonat, pe fiecare corp de clădire în parte, după ce tronsonul va fi scos din funcţiune (nu se va lucra sub sarcină). Lucrările vor fi executate numai de firme specializate cu experienţă în domeniul consolidărilor. Traseele de şantier nu se vor intersecta cu traseele zonelor funcţionale ale
restului spitalului“, se arată în expertiză.

Maternitatea
se întoarce la origini

Marea problemă este că, până când spitalul nu va fi consolidat, prognozatele lucrări ale Consiliului Judeţean Dolj, de modernizare a anumitor tronsoane, cum ar fi casa scărilor sau saloanele pacienţilor, vor fi amânate. În cazul modernizării Maternităţii, lucrările vor fi sistate cu totul. „Proiectul Maternitate va fi adus la starea iniţială“, a declarat vicepreşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Cristinel Iovan, lucru confirmat şi de şeful secţiei, doctorul Nicolae Cernea. „Ne vom înghesui în continuare în spaţiile unde am funcţionat şi până acum, iar lucrările de acolo vor fi aduse la starea iniţială. Maternitatea va arăta ca atunci când au început lucrările“, a spus doctorul Cernea. Cât despre cele zece milioane de euro necesare consolidării, reprezentanţii CJ Dolj spun că instituţia nu-şi permite să cheltuiască o asemenea sumă. „Noi avem bugetul de zece milioane de euro, deci din bugetul propriu nu se poate să vină aceşti bani“, a spus Iovan.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS